Pengesnakk med Mannen!

Dere vet jo at jeg elsker å snakke om penger, sparing, lønnsforhandlinger, eiendom, investeringer og hvordan man kan bruke penger smart. Nå har jeg funnet noen å snakke om penger med!

Jeg er i gang med en intervju-serie her på pengesnakk.no. Jeg skal gjøre intervjuer med bloggere og andre som vil gi dere lesere relevante innsikter og nye tanker om temaet penger. Det første intervjuet har jeg gjort med den jeg snakker oftest om penger med, min store kjærlighet; Mannen.

DSC_0678

 • Mitt første spørsmål er ganske åpenbart: Hvordan er det å leve med en som er så glad i å telle penger? Er det en felles hobby å spare så mye?

Først og fremst synes jeg det er veldig behagelig at en i forholdet tar ansvar for organisering av fellesøkonomien. Vi har blitt enige om å betale halvparten av felles utgifter hver. Jeg synes det er bra å bli pushet på å være bevisst på hva vi bruker penger på. Jeg er også glad for at hun tar ansvar for å gå igjennom avtalene våre på forsikringer, lånerente osv. Her er det mye å spare!

 • Din formue er bygget opp hovedsakelig gjennom eiendomsinvesteringer. Kan du fortelle litt om det?

Jeg kom inn på boligmarkedet i 1997 ved en tilfeldighet. Det var stort press på utleieleilighetene i Oslo, og jeg og to kompiser trengte et sted å bo mens vi studerte. Vi fikk ikke innpass hos utleierne, så da kikket jeg litt på leiligheter som var til salgs, og regnet på hva jeg trengte i leieinntekter for å forsvare lånesummen. Min første leilighet var en fireroms litt utenfor sentrum, som den gangen kostet 590 000 kr. To av soverommene ble leid ut til mine kamerater. Leieinntektene dekket både renter og avdrag de årene!

Jeg har alltid vært bevisst på hvilken type leiligheter jeg har vurdert å kjøpe. Totaloppussingsobjekter har en tendens til å gå over takst. Det samme med helt nyoppussete boliger. Det ideelle for meg har derfor vært leiligheter med materialvalg og farger som ikke faller i smak hos mange, men som ved enkle grep kan gjøres fine. På grunn av min fortid som fotballspiller har jeg flyttet ofte. I tillegg hadde jeg god tid til å drive med oppussing, da arbeidsdagen bestod av en treningsøkt eller to. Tilsammen kjøpte jeg, pusset opp og solgte 5 leiligheter i denne perioden. Nå har jeg en normal jobb, men trives fortsatt med å pusse opp. Men nå pusser vi opp med fokus på at vi skal få det fint, ikke med tanke på videresalg.

 • Hvordan sparer du i dag? Har du fortsatt tro på eiendom?

Jeg har fortsatt tro på eiendom, og det er her min interesse ligger. Det som er viktig å tenke på er at eiendom nesten aldri vil lønne seg som kortsiktige investeringer. Inngangskostnaden er høy, så langsiktighet er stikkordet. Nå tenker jeg mer på utleie enn på oppussing og videresalg, så det perfektet objektet er så klart annerledes. Det finnes tryggere måter å spare på. Men jeg er glad i å gjøre ting selv og synes eiendom er interessant. Jeg mener det er viktig å investere og spare i noe man har greie på. Risikoen øker med en gang du setter pengene dine i en aksje der du ikke kjenner firmaet f.eks. Jeg holder derfor ikke på med slike investeringer. Da er eiendom mer min greie. Det viktigste er å sove godt om natten. Hvor du har plassert pengene dine skal ikke gå ut over hverdagen din.

 • Vi to snakker jo gjerne om hvordan andre folk bruker pengene sine. Hvor tror du folk har størst sparepotensiale i hverdagen?

Helt klart de mange småbeløpene. Kaffe, snus, billige klær(som ikke engang blir brukt), etc. Det er småbeløpene som tilsammen utgjør de store kostnadene,

 • Er det noe du vil at penkesnakk-leserne skal ta tak i allerede i dag?

Skaff oversikt og få et bevisst forhold til hva du bruker penger på. Tenk totalitet, og på hva som gir deg glede. Og hold dere langt unna forbrukslån. Trenger du lån for å kjøpe noe, bør du ikke kjøpe det. Forbrukslån koster mer enn det smaker. Legg heller penger til side og spar til den TV-en du ønsker deg. 100 kr hver dag f.eks. – og da har den sikkert gått ned i pris til du er klar til å kjøpe den. I mellomtiden har du sett mindre tv og fått et mer bevisst pengeforbruk.

 • Har du gjort noe feil, eller noe du angrer på når det gjelder din privatøkonomi?

Jeg prøvde meg på noen IT-aksjer en gang i tiden. Det var heldigvis snakk om småpenger, for det gikk ikke bra og ga meg en lærepenge; Kjenn dine begrensninger. Ikke lytt til råd fra andre, men bruk god tid til å sette deg inn i ting du vurderer å investere i. Det fines ingen enkle og raske veier til rikdom.

 • Du lærte meg å kreve tilbake moms på varer handlet i utlandet. Har du noen andre tips å dele med leserne nå i ferietiden?
 1. Frys treningssenterabonnementet ditt i tre måneder, og tren ute i naturen.
 2. Samle en gjeng og drikk øl i parken fremfor på en uterestaurant.
 3. Vær turist i egen by – det finnes sikkert mange steder i nærområdet ditt du ikke har besøkt.
 4. Rydd i boden og selv unna ting på nettet. Det skal jeg gjøre i dag!

Har du lyst til å snakke med meg om penger i et slikt intervju? Ta kontakt på pengesnakk@outlook.comhits