Som en del av min pengesnakk-serie her på bloggen har jeg vært så heldig å få intervjue King Cash! Mannen bak bloggen kingcash.no har de siste årene jobbet systematisk for å oppnå et mål innen egen økonomi; Å bli økonomisk uavhengig. Her kommer første del av intervjuet:

 

kungen

  • Jeg leser på bloggen din at det var en bok som gjorde deg interessert i privatøkonomi. Kan du fortelle litt om det?

Som så mange andre fikk jeg blod på tann da jeg leste «Rich Dad, Poor Dad». Denne boka startet min reise mot økonomisk uavhengighet, og motiverte meg til å starte nettsiden kingcash.no.  Boken gir en utrolig god motivasjon i starten og åpner øynene dine for at penger faktisk kan brukes til din egen fordel. I ettertid ser jeg at boken har mange begrensninger, men den er nok ment som en motivasjonsbok.

Etter at jeg leste boka fikk jeg øynene opp for hvordan man bør plassere penger. I stedet for å kjøpe ting som faller i verdi må man kjøpe ting som stiger i verdi. Etter at jeg leste boka har jeg derfor investert i fond og kjøpt meg min første leilighet. Jeg er nå ekstremt kritisk til egen pengebruk og ser verdier der jeg tidligere ikke så de. For eksempel har jeg lært meg hvor enkelt man kan redusere nedbetalingstiden på et lån bare ved å gjøre ekstra innbetalinger. Slike små triks i hverdagen er geniale og har stor psykisk effekt.

  • Hva er økonomisk uavhengighet for deg?

Økonomisk uavhengighet for meg er friheten til å kunne bruke tiden min akkurat slik jeg selv vil. Selv om jeg er godt fornøyd med jobben min og elsker å dra dit hver dag, vil jeg ha frihet til å la være hvis jeg føler for det. Det mange ikke tenker på er at det faktisk er mulig å leve et liv uten å måtte jobbe hver dag. Når man senere får større familie er det jo genialt å kunne tilbringe tiden sammen med dem i stedet for å prioritere andre mennesker. Selv er jeg også en person som er ganske selektiv med hvem jeg vil omgås av mennesker, og det å kunne prioritere de jeg setter pris på i livet er en stor frihet for meg.

I tillegg skal jeg ikke legge skjul på at jeg ønsker å ha det fint rundt meg, og vil ha muligheten til å skape et pent og trygt hjem for meg og familien min. I tillegg opplever jeg det som givende å kunne gi bort til andre, samt å kunne invitere folk hjem til oss. Det materielle har derfor en del å si, selv om jeg ikke egentlig ønsker å tenke slik.

  • Har du et konkret mål eller et minimumsbeløp som må inn hver måned før du regner deg selv som økonomisk uavhengig?

Jeg tror det er for tidlig for meg å sette et konkret beløp –  først vil jeg fokusere på å få ut det potensialet jeg har i meg for å tjene penger og å utvikle meg. Mange vil kalle det planløst, men jeg har mange prosjekter til enhver tid og har et generelt godt driv i meg for å gjøre ting som kan gi avkastning. Jeg tror uansett aldri jeg vil slutte å jobbe – målet til slutt er vel å sitte på sitt eget nyoppussede kontor og styre min egen formue.

  • Din samboer Queen Cash er også opptatt av penger og sparing. Hvor viktig er det for deg?

Det er lett å ta det for gitt at den du bor sammen med har samme mål og intensjoner som deg. Men det blir for enkelt – jeg har selv venner som er strategiske når det gjelder investering, både i egen bolig og i andre ting. Jeg ser imidlertid at mange av dem har samboere og kjærester som prioriterer helt annerledes. Det er derfor utrolig
deilig at jeg har funnet meg en livspartner som tenker likt som meg. Faktisk er hun til tider mer strukturert enn meg når det gjelder sparing, og har spart mer enn det jeg har klart. I tillegg er hun positiv til alt som gjelder investeringer og hobbyprosjekter, og blir gjerne med på ting som kan gi oss avkastning på sikt. Slik tror jeg
mange ikke har det – jeg har selv en venn som hadde lyst til å kjøpe seg bolig med utleiedel (en genial, skattefri investering) men samboeren hans satte ned foten og ville prioritere en større leilighet med garasje. For meg har det vært enkelt å ta det for gitt at samboeren min er like opptatt av økonomi som det jeg er – men jeg
innser jo at jeg er veldig heldig som har det slik!

  • Du har hatt et mål om høyere lønn i løpet av 2015. Hvordan har det gått? Har du noen råd til andre som ønsker å øke sin inntekt?

Jeg har nådd målet mitt. Jeg jobber dog i staten, så lønnsøkningen ble beskjeden. Jeg ser helt klart at den lønnen jeg får, overhodet ikke står i stil med det arbeidet jeg legger ned. Allikevel trives jeg veldig godt i staten og har mye fleksibilitet til å holde på med andre ting. Jeg kommer nok til å bli værende der jeg er nå en stund til, fordi jeg lærer mye som jeg kan få godt betalt for som rådgiver senere. Jeg føler derfor at jeg for godt «betalt» gjennom kunnskapen jeg tilegner meg. I tillegg har jeg frynsegoder som trening i arbeidstiden, kurs og så videre som gjør at jeg kan investere i meg selv. Dette er minst like viktig i starten av en arbeidskarriere.

Siden jeg har bestemt meg for å bli i jobben en stund, har jeg selv satt i gang noen sideprosjekter for å spe på inntekten. Jeg og samboeren for eksempel planer om å importere og selge en bruktbil. Jeg har også gått inn i styret i borettslaget. Jeg får en grei sideinntekt fra denne jobben og knytter i tillegg en del kontakter.

Mitt råd til andre er derfor å vurdere hvilke lønnsmuligheter man har på sin eksisterende arbeidsplass. Hvis lønnen ikke står i stil med det man bidrar med i bedriften, må man få den justert eller se seg om etter annet arbeid. Ofte er det ikke så vanskelig å måle sine egne resultater, og da har man jo også noe å vise til.

Jeg skrev nylig innlegget Fem grep du kan ta for å øke inntekten. Det kan jo være en grei start å lese dette!hits