//Reklame – innlegget inneholder linker til sider der du kan bli en investor//
Hvordan ser en investor ut?
I denne ukens podcast snakker jeg med Beate Engelschiøn om hvor lett det er å starte med investeringer på børsen. Vi snakker også om fordelene med å være på børs, og hvordan man reduserer risikoen. Alle kan bli investorer. Du trenger verken masse penger eller mye kunnskap.
Du trenger nesten ikke kunne noe som helst for å bli en investor. Men du må ha en plan. Planen bør være at pengene skal være investert i flere år før du tar dem ut, og at du investerer i mange selskaper. Den enkleste måten å investere i mange selskap på er å investere i fond.
Den enkleste måten å spare i fond på er å bruke en app.
Du kan investere i fond gjennom en aksjesparekonto i din egen bank. Det er ulikt hva bankene tilbyr, hvor enkelt det er å finne et fond å investere i, og hva kostnadene er. Vil du spre investeringene dine og betale lite for forvaltningen anbefaler jeg globale indeksfond.
Vet du hva du vil investere i, kan jeg anbefale Nordnet. Der finner du fond og enkeltaksjer fra hele verden. Der kan du kan også handle aksjer som ikke er på børs.
Jeg investerer hver måned gjennom fondsroboten Kron. Laster du ned Kron, og svarer på noen enkle spørsmål, finner Kron frem til fond som passer for deg. Last ned appen her for å teste ut.
Jeg digger at Kron gjør det så enkelt for oss som ikke vet mye om aksjer å bli investorer. De bruker et språk man forstår, og du trenger ikke å navigere i fondsjungelen selv. De er alltid raske til å svare på mine spørsmål, og de oppdaterer appen jevnlig med nyheter som er relevante for mine investeringer. Det synes jeg det er gøy å følge med på, og det gjør at jeg faktisk føler meg som en investor. De forklarer også svingningene med ord jeg forstår.
I Kron kan du velge mellom ulike temaer når du investerer. Jeg har valgt tema indeks, fordi det er billigst. Jeg betaler 0,24 % for forvalting, og da har de spredd pengene mine i 5 ulike fond.
Før du investerer sparepengene dine bør du ha dette på plass:
- En bufferkonto eller på annen måte tilgjengelige midler for uforutsette utgifter
- Ingen lån med rente på over 5 %
- Ha nedbetalt boliglånet til et komfortabelt nivå, der du også tåler renteøkning
- Er du ung og vil eie egen bolig i fremtiden bør de første 25 000 sparekronene dine hvert år spares i BSU
Er du klar til å ta steget, kan du sjekke ut Kron her.
Vil du vite mer om å starte fondssparing kan du lese denne artikkelen, eller stille dine spørsmål i facebookgruppen Pengesnakkerne.
madeleine
28. oktober 2019Hei. Kan du snakke om dette med å eie VS å leie? 🙂 Har hørt noe om at man skal bo der 2 eller 5 år for at det skal lønne seg å kjøpe?
Pengesnakk
29. oktober 2019Hei.
Man vet aldri hvordan markedet svinger, og jo kortere tid man skal eie stedet, jo dyrere blir det per måned om man regner inn omkostninger ved kjøp og salg. Still gjerne spørsmålet ditt i gruppen Pengesnakkerne på Facebook for flere innspill 😊
Rebecca
29. oktober 2019En grei tommelfingerregel for eie og leie er at hvis du skal bo der under fem år lønner det seg å leie, skal du bo der mer en fem år lønner det seg å investere i bolig. Boliglån er ofte på 30 år, så selv fem år nedbetaling på bolig gir mening, selvom situasjonen skulle endre seg.
madde
4. november 2019Kan du lage en pod om når det kan være aktuelt å drive med crowdlending, og hva du synes om dette?
Ellen
13. november 2019Finnes det en annen app i forhold til invisteringer i fond til Android telefoner.
Pengesnakk
13. november 2019Jepp. Kron kan også lastes ned til Android. Tror flere av storbankene også har apper du kan investere via android.
Kamilla
2. desember 2019Hva er forskjell på ASK i egen nettbank og Kron/Nordnet?
Pengesnakk
2. desember 2019Det er ingen forskjell. Du kan ha både og.
Selv har jeg 2 ASK i egen bank, 2 i Kron og 1 hos Nordnet