Hvordan starte fondssparing?

investering Apr 14, 2019

//Reklame: inneholder linker til sider jeg får betalt fra om du velger å benytte tjenestene deres. Alle meningene er mine//

Lurer du på hvordan du kan sette sparepengene dine i arbeid? Jeg digger å få pengene mine til å vokse, og gjør det i aksjefond. 

Aksjer og fond høres ofte mer komplisert ut enn det er. Jeg var selv redd for aksjer frem til 2015, da startet jeg fondssparing. Nå vet jeg at fondssparing kan være både enkelt, lønnsomt og lærerikt! Jeg skal vise deg hvordan du kan starte fondssparingen i dag.

Før du starter fondsparing bør du:
  1. Ha en bufferkonto eller på annen måte tilgjengelige midler for uforutsette utgifter
  2. Kvitte deg med alle lån med rente på over 5 %
  3. Ha nedbetalt boliglånet til et komfortabelt nivå, der du også tåler renteøkning
  4. Er du ung og vil eie egen bolig i fremtiden bør de første 25 000 sparekronene dine hvert år spares i BSU

Kan du sjekke av alle fire punkter er du klar for sparing i aksjemarkedet! Men før du setter i gang er det noen ting du bør vite. Det viktigste er å vite at du ikke trenger pengene på en stund. Markedet svinger og pengene dine kan derfor være mindre verdt om en stund enn de er i dag. Ha nok is i magen til å ikke selge når børsene raser. Sitt stille (eller invester mer!) når aksjene er billige.

Jeg har skrevet om aksjer, fond, forvaltning og tidshorisont i et innlegg på Nordnet-bloggen: 5 ting du må vite før du starter fondssparing. Sjekk det gjerne ut, før du starter selv.

Vet du hvilke fond og aksjer du vil investere i er Nordnet stedet for deg. De har et stort utvalg av fond, og du kan handle internasjonale aksjer på en enkel måte.

økonomiblogg

Har du ikke peil, men ønsker å starte fondssparing?

Da anbefaler jeg å investere i billige aksjefond. Ha lang sparehorisont slik at du kan ta risiko!

Et fond er en samling av flere aksjer. Eier du en aksje eier du en del av et selskap. Eier du fond eier du indirekte deler av mange selskaper. Derfor er risikoen i fond betydelig mindre enn om du satser alt på et enkelt selskap. I fondet kan noen selskaper gjøre det dårlig uten at du taper pengene dine, så lenge andre selskap i fondet gjør det bra.

Å investere i aksjefond er ikke risikofritt, men det gir muligheten til høyere avkastning enn det du får på bankkonto. Uten risiko blir avkastningen garantert lav. På kort sikt kan markedet svinge kraftig, men på lang sikt har det alltid svingt oppover.

For meg er det viktig å ikke betale for mye for forvaltning av fondene mine. Jeg ønsker meg også en spredning på land og bransjer. Jeg investerer derfor i indeksfond over hele verden.

Et indeksfond er et fond som er passivt forvaltet. Det er mye billigere enn et fond med aktiv forvaltning. Aktiv forvaltning betyr at noen jobber med å velge inn og ut aksjer og mengder av de ulike aksjene i fondet ditt. Det høres jo smart ut at noen som har peiling på aksjer gjør denne jobben, og er kanskje verdt å betale mer for enn et passivt fond? Problemet er bare at de aktive fondene allikevel ikke gjør det bedre enn indeksfondene over tid. Fordi fondene er dyrere må de prestere enda bedre enn indeksfondene for å gi deg like god avkastning. Så jeg holder meg til indeksfond.

Investere i egen bank

Du kan investere i fond og enkeltaksjer i din egen nettbank. Det er litt ulikt hva de ulike bankene tilbyr, og det kan hende din bank kun tilbyr norske enkeltaksjer. Sjekk ut investeringsmulightene din bank gir.

Opprett en aksjesparekonto. Den største fordelen med ASK er at du kan kjøpe og selge aksjer og fond uten å måtte betale skatt på gevinsten før du tar pengene helt ut av aksjesparekontoen. 

Husk også å sjekke prisen for forvaltning før du velger fond! 

Kan fondssparing bli enda enklere?

Det som gjorde det vanskelig for meg å komme i gang var de valgene jeg måtte ta. Derfor vil jeg anbefale Kron. Det er en fondsrobot, som velger ut fond for deg.

Da må du kun forholde deg til hvor lang sparehorisont du har og hvilken risiko du ønsker å ta.

Jeg har prøvd Kron i et par måneder og digger konseptet.  Appen er visuell, enkel, nyttig og helt uten «bankspråk». Sparingen i fond har blitt enda gøyere etter jeg fant Kron. 

For å starte fondssparingen registrerer du deg og svarer på 5 enkle spørsmål. Da finner Kron den riktige fondssammensetningen for deg, og oppretter en ASK.

Kron har strenge etiske retningslinjer med fokus på ESG-faktorene (environmental, social og corporate governance) og viser veldig tydelig hva du betaler for. Når du starter spareavtalen får du se hvor mye Kron tar seg betalt og hvor mye fondene koster.

Noe av det beste med Kron er appen. I den følger du dine egne investeringer med en graf som skifter farge etter hvordan utviklingen har vært. Du får også opp små nyheter om hendelser som har påvirket dine fond.

Starte fondsparing

Starte fondsparing

Fast sparing

Jeg har valgt månedlig spareavtale. Minstebeløp per måned i Kron er 1 000 kr. Kron er uavhengige, og bruker derfor mange ulike fond. De plasserer dine penger i flere, slik at du har god spredning. Dette reduserer risikoen.

Å investere et fast beløp månedlig gjør at du setter inn penger både når børsen går oppover og når det er dårlige tider. Det gjør at du ikke trenger å tenke på å «time markedet», men kan lene deg tilbake og la «time in the marked» avgjøre avkastingen din. 

Trykk på banneret for å teste ut Kron!

Fondssparing

Er du klar for å starte fondssparing?

Er det fortsatt ting du lurer på? Bruk kommentarfeltet, så oppdaterer jeg artikkelen med svar på alt dere lurer på!

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.