4 grunner til at du bør vaske klær sjeldnere

minimalisme Jul 11, 2019

Det er lettvint å legge klær til vask når vi har brukt dem en dag. Men er det egentlig nødvendig? Hvis du tenker gjennom hva som faktisk er skittent og hva som kan brukes igjen, vil du spare miljøet. Ved å vaske klær sjeldnere vil du også spare penger.

Skjermdump fra nrk.no

  1. Vaskemaskinen reduserer levetiden på klærne. Fibrene slites og plaggene blir fortere ødelagt. Maskinvask kan også bleke fargen på tøyet. Du ender opp med å beholde klærne i kortere tid hvis du vasker for ofte.
  2. Mikroplast. Klær som ikke er laget i naturmaterialer vil miste ørsmå fiber hver eneste gang de vaskes. Mikroplasten ender opp i naturen. Så mye som 1900 små partikler kan løsne ved vask. Fra hvert eneste plagg!
  3. Vaskemaskinen bruker både strøm og vann. Høy temperatur på klesvasken er ofte helt unødvendig bruk av energi.
  4. Vaskemiddelet du bruker ender også opp i naturen.
Er du klar for å vaske klær sjeldnere?

Miljøet er altså den som må betale for våre vaskevaner. Da er det jo fint å vite at vaner kan endres!

Vaske klær sjeldnere er ikke alltid et alternativ. Med barn i barnehage vet jeg hva skitne klær er. Men det har også fått meg til å tenke mer gjennom mine egne klær. Er de egentlig skitne? Eller skal jeg bare henge dem opp til litt lufting? Å henge det rett tilbake i skapet er faktisk enklere også. Det er altså vinn vinn å vaske klær sjeldnere. Slipper å vaske, tørke og legge på plass. Etter jeg minimerte garderoben min og startet med kapselgarderobe har jeg så få plagg på hver hylle og plass nok mellom plaggene som henger at det ikke føles feil å henge inn noe som allerede er brukt.

Ta vare på de plaggene vi har er mye mer miljøvennlig enn å kjøpe noe som er nytt. Uansett hvor «miljøvennlig» produksjonen av det nye plagget har vært, vil det å ikke kjøpe alltid være best. Reparer når noe går i stykker og ikke avkort levetiden med overdreven vasking er mine tips.

Senk temperaturen på vasken, og bruk flytende vaskemiddel. De miljømerkede vaskemidlene vasker rent på 30 grader. Sengetøy, undertøy og tøybleier må fortsatt vaskes på 60, men kokvask trengs ikke.

Vask kun flekken. Du vet, slik som bestemor gjorde. Ikke vask hele plagget for en liten flekk.

Og til sist – om du trenger nye klær: Kjøp noe som er nytt for deg, men brukt av andre. Bomull, silke, viskose, ull, hemp og lin vil ikke slippe ut mikroplast så det er dine beste materialvalg.

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.