4 steg for å bruke mindre penger på mat

mat Jun 10, 2021

Når du skal planlegge middager lønner deg seg å begynne med maten du allerede har i kjøleskapet. Det gjelder både for miljøet og for lommeboka!

Det er ikke alltid så motiverende å åpne kjøleskapsdøra. Det frister kanskje mer og handle nytt, eller spise ute?

I denne videoen viser jeg hvordan jeg planla middagene for forrige uke så vi kun brukte 436 kr på dagligvarebutikken.

Å ta alt ut på benken og lage system i kjøleskapet er første steg.

Dagen jeg laget denne videoen hadde jeg vært innom butikken for å kjøpe brød, og kom over en del varer i disken med nedsatt pris på grunn av kort dato som jeg selvfølgelig tok med meg. Vanligvis handler jeg ikke før jeg har oversikt hjemme, så ble en litt annerledes matplanlegging denne uka :) Som regel avslutter jeg gjennomgangen med en liste over hva som må kjøpes....

Les mer...

Hva bør vi gjøre med feriepengene?

Uncategorized Jun 07, 2021

Får du ekstra mye penger inn nå i juni og lurer på hvordan du skal prioritere dem? Da har jeg noen tips til deg.

Det er tid for feriepenger, og mange fikk også igjen på skatten. De pengene blir også utbetalt nå om dagen. Vet du hvor mye du får?

En ekstra stor utbetaling kan bli brukt opp uten at vi egentlig ser hva vi fikk igjen for pengene. Kanskje får vi lyst til å kjøpe oss noe når ekstra penger kommer inn og de "brenner i lomma", eller kanskje vi bare bruker til det er tomt uten å egentlig få noe kult igjen for pengebruken.

Jeg vil at du skal legge en plan for pengene, slik at du får mer ut av dem :)

Men aller først: Hva er feriepenger og hvorfor får ikke alle det?

Feriepenger er penger arbeidsgiver sparer for deg i løpet av året, for å sørge for at du har penger også når du tar ferie. 

Feriepengene er minimum 10,2...

Les mer...

Tjen penger på ting du ikke trenger med disse tipsene

Jeg tør påstå at alle har noe hjemme de ikke trenger lenger. Da kan det selges! Resultatet av å selge unna ting er faktisk mer enn rot ut og penger inn. Mer om det lenger ned.

Første steg i å selge unna ting er å finne noe å selge. Det kan være ski, sykkel, baderinger, stoler, bøker, bilder, kjøkkenutstyr, byggematerialer, klær, elektronikk og nær sagt alt annet. Det finnes et marked for det meste - om du setter prisen rett.

I denne filmen deler jeg mine tips til å lage annonser:

Har du også lyst til å ta utfordringen #selge100?

100 salg er mye, men det gjør jobben verdt det selv om mange av summene du selger for er små. Som jeg sier i filmen: Selger du 100 ting, og gjennomsnittsprisen er 200 kr har du fått inn 20 000 kr.

Vi er mange tusen som har gjennomført utfordringen siden jeg starten den i 2019, og fordelene er så mange:

I tillegg til at du...

Les mer...

Lar du disse mytene stoppe deg fra å ville oppnå økonomisk frihet?

fire May 31, 2021

Når det snakkes om FIRE (Financial Independence Retire Early) blir ofte temaet fremstilt veldig sort/hvitt. Jeg hører også mye som er helt feil.

Jeg har tatt en prat med Fredrik Støle om en del ting vi hører om FIRE, som vi mener er myter. Se video nederst i innlegget! 

1. Det er ekstremt

Det høres kanskje ekstremt ut å spare høye summer for å ha muligheten til å eie tiden sin helt selv. Men er det egentlig det? Det må det i alle fall ikke være, og verken Fredrik eller jeg lever på noen måte ekstreme liv. Vi vil også nyte livet, og hadde ikke vært opptatt av FIRE om det var negativt på noen måte. For meg gjør det livet mitt bedre å ha denne bevisstheten om at tid er penger og penger er tid.

Det er heller ikke sånn at man må leve på eksistensminimum for å oppnå FIRE eller når man har oppnådd den...

Les mer...

Hvor mye koster en baby? Dette er hva vi brukte første halvår

Uncategorized May 29, 2021

Det er store forskjeller i hvor mye penger man bruker på babyting. Noen av kostnadene er valgfrie, andre kan man ikke styre på samme måte. Hos oss har baby 2 kostet mer i løpende utgifter enn baby 1.

Når det kommer til utstyr hadde vi det meste fra før, og har skaffet resten brukt. Hvordan man kan få ned kostnaden på babyutstyr, og mine utgifter kan du lese om her.

Hvor mye har babyen kostet oss?

I løpet av de første 6 månedene har vi brukt penger på:

Stellekluter, stellematte og gulpekluter: 300 kr

Smokker: 296 kr

D-vitamin-dråper: 148 kr

Morsmelkerstatning: 586 kr

Flasker og pumpeutstyr: 335 kr

5 par sokker: 99 kr

Babymat og bleier: 777 kr

Sum babyutgifter første halvår: 2 541 kroner

Med første barn var utgiftene de samme 6 månedene på maks 500 kr. Barn er ulike, og jeg har kanskje vært litt latere denne gangen. Førstemann hadde alt brukt, til og med...

Les mer...

Bøker om privatøkonomi

bok May 26, 2021

 

Reklame: inneholder affiliatelinker, reklame for egen bok og bøker jeg har fått i gave fra forlag/forfatter.

Bøkene jeg har lest om privatøkonomi

Til å være så opptatt av penger og sparing som jeg er, har jeg egentlig lest få bøker om økonomi. Det har jeg gjort noe med det siste halvåret og har nå både lest og hørt mange av bøkene jeg har sett anbefalt mange ganger.

"Rich Dad, Poor Dad" av Robert Kiyosaki

Denne hadde jeg gledet meg veldig til å lese, da jeg har sett mange beskrive den som "life changing". Selv synes jeg den inneholdt mest selvfølgeligheter og gjentagelser, og ble ganske skuffet. 

Men jeg er enig i hovedpoenget: Kjøp "assets" og ikke bare "liabilities", og vit forskjellen mellom dem. Assets er eiendeler som gir deg verdi, som aksjer, utleiebolig etc. Liabilities er ting som bil og bolig som du bor i selv. De er kostnader, ikke...

Les mer...

Sommer i kapselgarderoben

kapselgarderobe klær May 24, 2021

Jeg elsker å rydde i garderoben min! Det er nok fordi det skjer bare 4 ganger i året. 

Selv om jeg ikke rydder i den er det alltid ryddig i klærne mine(kan ikke si det samme om resten av huset) takket være at jeg har kapselgarderobe.

Siden 2016 har jeg fulgt systemet til Courtney Carver; project333. Nå merker jeg at jeg går mer bort fra noen av hennes regler, men elsker fortsatt kapselgarderobe!

Min del av klesskapet. Boksen og klærne på toppen er ikke med i denne kapselen. I skuffen har jeg undertøy/strømpebukser. I tillegg til dette har jeg vesker, jakker, sko og treningstøy.

Hvorfor jeg digger å ha kapselgarderobe:

  • Jeg har alltid noe å ha på meg, og er fornøyd med det jeg har
  • Jeg slipper å tenke så mye på klær
  • Ønsker meg sjeldent noe nytt (sparer penger og klimaet)
  • Går raskt å velge antrekk hver dag
  • Enkelt å legge på...
Les mer...

Hvordan bruke tøybleier

baby May 13, 2021

Vi har valgt å bruke tøybleier til begge våre gutter. Det er mange gode grunner til å gjøre det, noe jeg oppsummerte i dette blogginnlegget.

Men hvordan bruker man tøybleier?

Jeg skjønner at du lurer. Dette var ikke noe jeg kunne mye om for 5 år siden heller. Men fordi vi hadde bestemt oss for å bruke det leste jeg om, og testet ut, ulike typer.

Det var mindre komplisert enn jeg hadde trodd :)

 I denne videoen viser jeg bleietypene vi har og hvordan de brukes.

Finnes det ulike typer bleier?

 Jepp, ganske mange ulike også. Men prinsippet er det samme for alle typer bleier:

Du trenger noe som suger opp væske, og noe som holder fuktigheten inne.

Brettebleier

3 brettebleier og en klemme til å feste bleien på barnet

Vi startet med brettebleier denne gangen. Det er store "gulpekluter" som brettes rundt barnet. Utenpå må du ha et sperrelag i ull eller PUL (viser dette i filmen)....

Les mer...

Mitt forbruk hittil i år

forbruk regnskap Apr 30, 2021

Jeg vet ikke om dette er så veldig interessant for andre enn meg, men her kommer en oversikt over forbruket mitt hittil i år.

Jeg har lagt sammen hva vi har brukt av penger de fire første månedene i 2021 og delt det på fire slik at det du ser her er en gjennomsnittsmåned.  Så har jeg delt utgifter jeg deler med Tom på to, slik at det er kun min andel av forbruket du ser her.

Jeg gjorde det samme i fjor. Da hadde vi veldig høyt forbruk på grunn av oppussing, og jeg gikk i minus hver eneste måned. Nå har jeg ikke med inntekter og investering i dette innlegget. Kun forbruk. Kan lage egne innlegg om det om det er interessant å se.

Bolig

Mesteparten av forbruket mitt har gått til bolig. Det er oppussing(har vært lite av det i år), renter og gebyr på lånet(avdragene regner jeg som sparing), strøm, internett, forsikring(hus og innbo) og kommunale...

Les mer...

Pengetanker fra sykesenga

Uncategorized Apr 25, 2021

 Hopp over teksten i kursiv for å slippe sykdomsprat

I snart 8 år har jeg hatt ulcerøs kolitt. Jeg har vært heldig, og har vært lite plaget av sykdommen så lenge jeg tok medisiner daglig. I forrige uke fikk jeg et kraftig oppbluss, og har ligget på sykehuset. Undersøkelsene jeg har vært igjennom nå viser at større del av tarmen min er rammet enn før, og da dette er en kronisk sykdom er det ikke noe jeg kan bli bra av.

Man kan ha lange perioder uten oppbluss, så lenge betennelsen blir holdt i sjakk. Når jeg er ferdig med kortisonkuren jeg går på nå skal jeg prøve en biologisk medisin. Håpet er at dette skal fungere bra for magen uten at bivirkningene slår meg ut. Uten å være alt for negativ kan det se ut som om jeg nå har en sykdom som vil komme til å ta større del av livet mitt fremover. 

Bruker jeg pengene...

Les mer...
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.