Bruk mindre penger på mat - 7 tips til deg
Oct 18, 2024
Denne uka har handlet om å spise god og sunn mat uten å blakke seg, på flere arenaer. Konkrete tips til deg finner du nederst i saken.
Kjøkkonomisk i Pengesnakk
Jeg var så heldig å få besøk av Maj-Britt Aagard i Pengesnakks podcaststudio. Hun er kunnskapsrik på kjøkkenet og mener det nettopp er kunnskapen som gjør at vi nordmenn bruker mer penger på mat enn nødvendig. Hør på ukas podd og bli inspirert til å lage en litt annen type mat neste uke:
Maj-Britt Aasgaard på besøk i Pengesnakk podcast med sin nye bok, Kjøkkonomisk
Dyrere å mette familien
Debatten på NRK hadde sending på torsdag om at maten har blitt 44 000 kroner dyrere på tre år for en gjennomsnittsfamilie. Du kan se sendingen her. Jeg fikk dele noen tips helt mot slutten av sendinga.
Skjermdump fra NRK.no
Hvordan spare penger på mat i dyrtid?
- Det første vi må gjøre er å spise opp den maten vi allerede har handlet inn. Vi kaster masse mat unødvendig i Norge, både råvarer og ferdig mat. Lag en plan for alle rester. De kan brukes til lunsj dagen, inn i nye retter, som en del av restefest på fredag kveld etter i matpakker. Frys ned restene om du ikke vet når du får spist det. Podcastgjest Maj-Britt var også med i debatten og delte tips om å fryse ned brød i terninger i en plastpose. Når posen er full bruker du dem som ingrediens i andre retter. Hun tipset helt konkret om retter helt i slutten av Debatten. Link over.
- Start handleturen hjemme på kjøkkenet. Går du på butikken uten en plan blir det dyrere og du ender opp med mat som ikke blir spist. Ta utgangspunkt i mat som må spises snart, og planlegg for flere dager. Har du aldri ukeshandlet kan 3-4 dager være en god start. Husk på alle dagens måltider, og gå på butikken når du er mett. Er du sulten på handletur ender det lett flere varer i vogna enn nødvendig. Husk handlelisten du skrev hjemme, handlenett og bonuskort.
Skjermdump fra NRK.no
3. Ikke la fryseren bli en matkirkegård. Husker jeg rett lærte jeg dette begrepet av Mette Havre som står bak Spisoppmaten.no. Kjenner du deg igjen? Vi legger ting i fryseren i påvente av "en vakker dag", men glemmer å bruke det. Det kan være lurt å skrive dato på det du fryser ned, og også hva det er. Noen har også en liste med fryser-innhold hvor man stryker ut etterhvert som maten spises. Det er lurt for å få brukt all denne verdifulle maten.
4. Redefiner hva en middag er. Jeg vil helst at maten vi spiser her hjemme både skal være billig, god, rask, enkel å lage og sunn, men noen dager er den ingen av delene. Sammenligner du med de instagramvenlige rettene du ser på sosiale medier forstår jeg at du har høye krav til hverdagsmiddagen. Men en havregrøt, brød med omelett, tomatsuppe med bønner eller en mettende salat funker helt fint som middager, og du sparer både tid og penger de dagene du velger noe enkelt.
5. Ikke glem matpakka! Pleier du å kjøpe lunsj i dyr kantine eller handle mat på farten? Da har du et stort sparepotensiale om du gjør matpakke til en vane. Du kan lage en ganske fancy matpakke for lavere pris enn det koster å kjøpe noe på en kiosk eller kafé. Ikke at mine matpakker er fancy altså. Jeg sender med guttene mine gulrøtter og eplebiter som snacks ved siden av brødskiva. Godt, sunt og billig.
Men matpakke er mer enn pausemat på jobb, barnehage og skole. Om du skal på en gratis tur i skogen, kan du gjøre opplevelsen både lengre og bedre med å ha med mat og drikke i sekken. Ta med mat du kan spise før kveldsarrangementer, på byturer, i bilen på vei til fjells osv osv. Medbragt mat er ikke alltid det som frister mest, men skal du sparer penger fremover, er mat langs veien en smart ting å holde seg unna.
6. Gjør det gøy! Jeg liker å lage utfordringer for meg selv (og andre). Finn noe som motiverer deg. Det kan være å sammenligne matforbruket neste uke med forrige ukes dag for dag, eller prøve å holde deg under en bestemt sum (se video nederst i dette blogginnlegget fra da jeg prøvde ukesbudsjett for første gang. Du kan regne ut pris per porsjon på ulike retter eller som vi gjør i februar: handle minst mulig og telle dager uten forbruk. Eller hva med å lage en familiekonkurranse. Den som lager den billigste matdagen vinner. Alle måltider og matpakker regnes med.
7. Ta bevisste valg på butikken:
- Se på kilopris når du sammenligner varer. Gjør det til en vane å se på kilo-, liter, og meterspris når du kjøper noe. Og når du skal velge varer, ikke bare sammenlign to ulike typer av samme vare. Sammenlign kiloprisen på bringebær med kiloprisen på gulrøtter f.eks og spis mer av de billigere typene frukt og grønt. Bær blir sesongmat når du kan plukke det selv, eller forbeholdt spesielle anledninger. Jeg unner meg bær når alternativet hadde vært godteri. Ikke glem å sjekke kilopris mot slutten av handleturen og hjernen begynner å bli lei av alle avgjørelsene!
- Vurder kjedenes egne varer istedenfor merkevarene du er vant til. I mange tilfeller er kun innpakningen annerledes. I Coop-butikker finner du "Coop"-varer som er billigere og "Xtra"-varer som er billigst. I NorgesGruppens butikker er Eldorado billigere og First Price billigst. Rema100 selger sine billigste varer under navnet "Prima".
- Bruk medlemsskap, apper og kort for å spare bonus og få medlemstilbud. Men hver bevist på å ikke kjøpe mer enn du trenger når det er tilbud.
- Sjekk datodisken for nedsatte varer du kan bruke
- Merk deg prisen på varer du kjøper ofte. Først når du vet hva en vare pleier å koste kan du vurdere om tilbud er gode.
Vil du ha mer Pengesnakk?
Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.
Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.