7 grep for å bedre din økonomiske situasjon

planlegging sparetips Dec 25, 2019

Ukens podcastepisode er til deg som kanskje nettopp har fattet interesse for din egen økonomi, til deg som alltid har hatt det trangt og til deg som har eller snart vil oppleve en stor endring i økonomien. Har du lite å rutte med, endringer i økonomien kan disse grepene være riktige å ta:

  1. Godta situasjonen. Det kan føles urettferdig, men å lage unnskyldninger vil ikke hjelpe deg. Det handler ikke om hvordan du har det, men hvordan du tar det. Uansett hvordan det ble sånn at du ikke har den økonomien du ønsker deg - er det du som må gjøre jobben for å få det slik du vil ha det. Ingen andre kan fikse det. Enten det handler om å senke forbruket, betale ned gjeld eller sørge for høyere inntekter eller lavere utgifter.
  2. Kartlegge problemet. Hvor er du i dag og hvor vil du være? Hva sliter du med i økonomien akkurat nå? Hva kan komme til å problematisk i økonomien din i månedene fremover?
  3. Kartlegg pengene også. Hvor mye penger skal komme inn i månedene fremover, og hvor mye penger bruker du nå? Hvor mye må du bruke? Det er ikke nødvendig å gå bakover i tid for å kartlegge forbruket ditt. Det kan være enda bedre å kartlegge nå situasjonen, samtidig med at du endrer den. Skriv opp alt du bruker penger på de neste 30 dagene.
  4. Ta ordentlig grep om dyr gjeld. Du skal ikke starte med investering. Du skal ikke ha bufferkonto en gang. Dyr gjeld må prioriteres til den er borte.  Jo høyere den effektive renten er, desto mer haster det. Gjør fremtidens deg den tjenesten det er å ta tak i gjeldsproblemet. Ikke dra på noe reise eller kjøp noe dyrt og unødvendig akkurat nå. Start med å høre på denne podcastepisoden.
  5. Tenk på om det finnes måter du kan få mer penger inn. Er det noe som hindrer deg i å tjene mer? Kan du jobbe mer? Jobbe med noe annet? Finne alternative måter å tjene penger på? Jobbe deltid i tillegg? Alle har ikke muligheten til å tjene mer penger, men mange har det. Er det deg?
  6. Lag deg et økonomisk sikkerhetsnett. Og med det mener jeg bufferkonto. Det snakket jeg om i denne podcastepisoden. En bufferkonto gir deg muligheten til å betale en uventet utgift uten at det blir krise i økonomien. Start med å sette noen hundrelapper på en egen konto.
  7. Se fremover. Lag deg et målbilde av hvordan du vil at hele din økonomi skal være. Hva er egentlig målet ditt? Hva skal til for at du får en økonomi du kan leve godt med? Del gjerne i Pengesnakkerne hvilke skritt du har funnet ut at du kan ta for å få en bedre økonomi.

Hør episoden her!

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.