Arverett og jussnakk med Derya Incedursun

familie Mar 02, 2020

Derya Incedursun er advokat, og jobber nå som Nordeas forbruksøkonom.

Derya mener det er viktig, og nødvendig, å snakke om ting som vi gjerne synes det er vanskelig å snakke om. Samlivsbrudd og arv. Hun har sett mange eksempler på at dette er temaer flere burde vært forberedt på.

Hun besøkte Pengesnakk podcast. Episoden er ute nå, og kan høres her.

Hvem arver mine eiendeler når jeg dør?

Er du ugift, uten barn (selv om du har samboer), går arven til foreldrene dine. Har du ikke foreldre i live, arver dine søsken eller søskens barn etter deg. Har du ingen der heller er det andre arveklasse: tanter, onkler og søskenbarn som arver deg.

Så lenge du ikke har livsarvinger(egne barn), kan du testamentere pengene til hvem du vil.

Har du egne barn, kan du ikke gjøre dem arveløse. De har krav på pliktdelsarven sin. 2/3 av eiendelene du etterlater deg er pliktdelsarven. Arven til egne barn kan begrenses til 1 million per barn(justeres snart opp) i et testamente.

Skriver du ikke testamente arver ektefellen 1/4 og barna deler resten.

Hva er uskiftet bo?

Uskiftet bo betyr at man ikke gjør opp arven når en av de to i ekteparet dør. Så når en forelder dør, kan den andre sitte med alle verdiene, og barna må vente med far ellers mors arv til den andre forelderen også faller fra.

Man kan ikke uten samtykke sitte i uskiftet bo med særkullsbarn. De kan kreve å få arven etter sin forelder med en gang . Men særkullsbarn kan gi skriftlig samtykke til at steforelder får sitte i uskiftet bo. Har du først gitt et slikt samtykke, kan du ikke trekke det tilbake,

Det finnes imidlertid noen regler. Gifter man seg på nytt, må boet skiftes. Da gjøres arven opp. Det er også slik at man ikke kan gi bort store pengegaver eller eiendom når man sitter i uskiftet bo. Det kan heller ikke brukes penger på en kritikkverdig måte.

Testamente

Det blir mer vanlig å skrive testamente, kan Derya fortelle. Også i ung alder. Særlig blant samboere som får barn. Et testamente kan skrives hjemme, med to vitner tilstede, som ikke er i familie. For å være sikker på at testamentet ditt er gyldig(at du følger reglene med pliktdelsarv etc), anbefaler Derya at dere snakker med en jurist, advokat eller andre som kjenner reglene godt.

Hva skjer med boligen vår om samboeren min faller fra?

Har dere felles barn kan du sitte i uskiftet bo med felles bolig, felles fritidsbolig og felles bil. Andre verdier(aksjer, sekundærbolig, sparepenger) tilfaller barnet.

Det kan derfor være lurt å skrive et testamente, for å gi samboeren din muligheten til å forvalte arven til barnet er myndig for eksempel.

Trenger vi samboerkontrakt?

Ja, mener Derya. Over tid oppstår det mange grunner til uenighet og konflikt ved brudd. I samboerkontrakten bør man skrive hvem som eier hva, og hvordan dere deler på kostnadene. 

Hva skjer med økonomien når jeg gifter meg?

Når man gifter seg dannes det er felleseie. Går man i fra hverandre skal det man har opparbeidet seg av verdier i løpet av ekteskapet deles likt.

Verdier man har arvet, fått i gave fra andre enn ektefellen og verdier man hadde med seg inn i ekteskapet kan man holde utenfor. Det kalles skjevdelingsmidler.

Man kan velge å skrive en ektepakt for å få særeie. Ektepaken kan også opprettes før du gifter deg. I ektepakten har man også muligheten til å krysse av at eiendeler skal være særeie i levende live, men om det er døden som skiller, så er det felleseie. Det betyr at ektefellen arver ved død, men ikke ved skilsmisse.

Episoden hører du her.

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.