Mine mål og budsjett for 2023

mine tall Jan 03, 2023

Jeg er veldig klar for å ta fatt på 2023, og har satt opp flere mål. Det er tema i årets første podkastepisode:

Og jeg har tenkt til å nå dem, så jeg setter de ikke opp som et nyttårsforsett eller drøm. Jeg lager en plan for å nå dem, med et system som brukes daglig. 

Økonomiske mål

Jeg hadde alltid sparemål i antall kroner før, og synes det var motiverende. Men etter pengesnakk ble fulltidsjobben min har jeg syntes det har vært vanskelig, for om jeg ikke vet hva jeg kommer til å tjene, hvordan skal jeg da kunne sette mål på sparing?

For å sette et sparemål i år har jeg begynt i begge ender. Jeg ser både på hvor mye jeg må spare for å nå det store målet jeg satt meg i 2015, og jeg ser på hvor mye jeg kan klare å spare.

"Om 10 år skal jeg kunne velge selv om jeg vil jobbe eller ikke. Jeg skal ha nok penger investert til at avkastningen er nok lønn til meg", skrev jeg da jeg startet bloggen min . Så kjøpte vi hytte, og jeg regnet ut at ok, det vil ta meg to år ekstra, så sluttdato for spareprosjektet ble når jeg fyller 40.

Etter det har vi kjøpt dyrt hus og pusser opp/renoverer så mye at jeg kunne/burde utsatt målet enda mer, samtidig som jeg trenger mer penger hvert år nå utbetalt kontra da jeg bodde uten familie i en nedbetalt leilighet i Oslo. Men for min egen del følger jeg samme mål foreløpig: ha 3 750 000 kr investert når jeg fyller 40. Selv om det ikke er nok til at jeg kan pensjonere meg helt enda endrer jeg ikke målet nå. For det er faktisk bare 4 år til. Nå er ikke økonomisk uavhengighet mitt høyeste mål i livet. Jeg har mye av den friheten jeg ønsker meg allerede. Elsker også jobben min. Men la meg gjøre Lise 2015 stolt og faktisk nå det store målet jeg satt meg da:

Jeg har investert 1,7 mill allerede + at jeg har litt sparepenger her og der, så faktisk har jeg 2 millioner oppspart utenfor bolig.

Da mangler det "bare" 1 750 000 kr. Skal man spare det på 4 år, blir det nesten 450 000 kr i året. Jeg har spart slike summer før, men det virker ikke realistisk å klare det i år.

For la oss se på den andre siden. Jeg kommer ikke til å si at målet mitt er å investere 450 000 kr i aksjefond i år uten å sjekke om det er et mål som er realistisk.

For å hjelpe meg på vei har jeg satt opp et budsjett. Du leste riktig. Jeg som har snakket og skrevet om hvor lite viktig budsjett er for en god økonomi har bestemt meg for å teste budsjett i 2023. Jeg er stor fan av regnskap, og det var en fordel når jeg skulle finne kategorier og tall for 2023. Jeg vet hva jeg brukte penger på i 2022, og kan bruke det som et utgangspunkt for 2023.

Hva er et budsjett?

Du må ikke ha et budsjett for å ha suksess, oversikt og ikke minst overskudd i din egen økonomi. Så hvorfor sette det opp? For å ha oversikt, for å ha rammer og for å se at det finnes rom for sparing og utgifter vi ønsker å ha.

Et budsjett er en plan for hvordan pengene dine skal brukes. Her er min plan:

 
Månedsbudsjett for Lise

Så enkelt kan det gjøres. Du trenger ikke mange kategorier eller fancy oppsett. Jeg fører regnskapet mitt i Google Sheets og det er også der jeg har satt opp månedsbudsjettet. Dette er ikke familiens budsjett, men mitt. Så ønsker du å vite hva vi som familie budsjetterer med på mat f.eks må du doble summene fra mitt budsjett.

Fordi jeg er nerd, og liker å se akkurat hva jeg har brukt penger på, har jeg alle disse kategoriene i regnskapet mitt:

Fargen viser til hvilken samlepost utgiftene tilhører

Budsjettet for månedene i 2023 satt jeg opp sammen med mannen min Tom, som jeg kan anbefale om du også bor med noen og deler økonomi og ansvar for innkjøp med noen andre. Hvis man skal ha budsjett må man bli enig. Tom er litt rausere enn meg med tallene(regner inn prisøkninger osv.). Så jeg synes det vi har satt opp er romslig. Og det er greit for meg. Første gang vi har budsjett så har vi ikke verdens strammeste budsjett. Det føler jeg er en nybegynnerfeil, eller også en språkfeil, at når vi sier "budsjett" mener vi egentlig "lavbudsjett". Setter du av 200 000 kr til sommerferien er det også et budsjett (ferie går under "annet felles" hos oss om du lurte). Så jeg skal nå først lære meg å bruke og holde budsjett. Så får vi se etterhvert om jeg strammer til på enkelte punkter for å nå sparemålet mitt raskere.

I tillegg til "følge budsjettet jeg har satt opp", blir "tjene mer" også et mål for meg. Rett og slett fordi forbruket vårt er så høyt at jeg ikke får spart nok til å investerere så mye jeg ønsker. Og gjør man ikke noe med utgiftene kan man gjøre noe med inntektene. Inntjening er for meg også et mål på suksess og gir oss bedre råd til renoveringen vi driver med. I tillegg er dette et mål som gir meg motivasjon til å fortsatt lage godt innhold til deg som følger med på pengesnakk.

Andre mål for 2023

Vi har sammen satt oss et mål om at hytta vår skal gå i null i 2022. I fjor kostet den oss 67 584 kr, og vi leide ut for 37 361 kr (før skatt). Målet er derfor å leie ut mer. Også fordi skal lage mitt eget lille oppussingsprosjekt. Det er dette lille rommet som skal bli fint:

 

Tiden vil vise om jeg får til mer enn et malingsstrøk her inne..

Inntektene regner som "inntekt", så derfor budsjetterer vi fortsatt med hytteutgifter på 7 500 kr i måneden. 

Jeg har også mål om å fortsette med vaskerutinen jeg bruker (FlyLady). Det er kanskje en teit verdi, men jeg trives så veldig mye bedre når jeg har det vakkert og rent rundt meg.

Trene 50 ganger og 60 000 skritt i uka.

Lese 50 bøker/lese hver dag.

Max 2 timer TV i uka (som en måte å slappe mer av og lettere nå målene om trening og lesing).

Slik kan du sette opp dine mål for 2023:

Finn frem et tomt ark (jeg liker A3-ark til slike prosesser, men et dokument på PC eller en notatbok fungerer også fint). Still deg selv spørsmålet: Hva vil jeg ha mer av i år? Mange svar her er bare bra. Jeg svarte mer tidsfrihet, bøker, familieopplevelser, bli sterkere, rikere, smartere, lykkelig ekteskap og få det fint hjemme.

Det neste spørsmålet du kan stille deg er hva du vil gjøre mindre av. Jeg svarte stresse mindre. Mindre TV-titting og skjermtid generelt. 

Så skriver du opp hva du skal gjøre for å få noen (eller alle) tingene til å skje. La oss bruke meg som eksempel:

 • bevege kroppen (ganske banalt, men skal jeg "bli sterkere" må jeg trene)
 • lese bøker
 • mindre TV
 • prioritere kjærestekvelder (planlegge dem)
 • prioritere familieaktiviteter (planlagte og spontane)
 • vaskerutine
 • pusse opp doen på hytta
 • tjene mer enn i 2022

I siste steg konkretiserer du enda mer og gjør målene målbare. Er det tall involvert er det bra, for da kan du se om du er halvveis etc. Skriv målet slik at du kan vite om et år om du nådde det eller ikke.

"spare mer" er et mål mange forteller meg at de har. Jobb med å gjøre det mer konkret. Mer enn hva? Mer enn naboen? Mer enn i fjor? I så fall hva var summen du sparte i fjor? Hva teller du som sparing?

Hvordan følge med på alle målene?

 Det har jeg innført et system for! Jeg elsker å krysse av for ting, og starter nå hver morgen med disse spørsmålene i kladdeboka mi:

 1. Når skal du lese i dag?
 2. Hvordan skal du bevege kroppen i dag?
 3. Hva skal vaskes/ryddes?
 4. Det viktigste jeg gjør på jobb i dag:  

Så det er mitt nye bedre liv. Lykke til med planleggingen av ditt 2023!

I podcastepisoden glemmer jeg å oppsummere hva som blir fasit for sparemålet.

Nå som jeg har budsjettert for alle kostnader (bortsett fra oppussing. Jeg har allerede 280 000 kr på en konto til det formålet. Regner med å bruke eller spare ca 10 000 kr i tillegg hver måned i år) vet jeg den ene siden av ligningen. Forbruk 360 000 kr, oppussing 120 000 kr og avdrag boliglån 50 000 kr. Klarer jeg å tjene mer enn i fjor (sikter meg mot å kunne få utbetalt 1 million kroner men har ingen garantier for at dette er et mål jeg kan nå. Jobben min er veldig uforutsigbar) kan jeg faktisk investere 450 000 kr i aksjemarkedet i år! Denne "fasiten" gleder meg enormt. Passer perfekt med det store målet mitt, så nå er det bare å jobbe med både inntekter og utgifter for å få dette til å skje.

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.