Barnehage

familie Aug 15, 2017

I forrige uke startet arveprinsen i barnehagen. Han elsker det foreløpig. Godt for mammahjertet. Barnehagen medfører visse kosnader. Men blir det dyrt?

Å ha et barn i barnehagen koster 2 730 kr i måneden + mat(vi betaler 165 kr, men det varierer fra barnehage til barnehage). Man betaler ikke for opphold i juli, så årsprisen blir ca 30 000 kroner. Noen barn har rett på gratis kjernetid(20 timer i uken) i barnehage, mens andre har rett på redusert oppholdsbetaling på grunn av lav inntekt eller søsken i barnehagen. Kravene varierer, så ta kontakt med barnehageadministrasjonen der du bor dersom du vil vite mer om dette.

Så er det noe som heter foreldrefradraget. Alle som har utgifter til pass av barn kan trekke fra penger på skatten. Fradraget er på 25 000 kroner i året om man har ett barn. Det betyr at man ikke trenger å skatte av de første 25 000 kronene man bruker på barnepass. I 2017 får ikke vi trukket fra så mye da han kun går 5 måneder i barnehagen, men fradraget gjør at vi betaler ca. 3 000 kroner mindre i skatt. Neste år trekker vi fra hele beløpet på 25 000 kroner, og betaler da ca 6 000 kroner mindre i skatt.

Så i 2017 vil barnehage koste oss ca 11 000 kroner.

I 2018 og fremover vil barnehagen koste oss ca 26 000 kroner i året.

Altså rundt 2 200 kroner i mnd. Det synes ikke jeg er dyrt! 100 kroner dagen for at noen skal ta imot gutten min med åpne armer hver morgen når mamma og pappa skal videre på jobb. Noen som har tid til å leke med små biler og dyr med han, er tålmodig når han skal spise, trøster han når han faller og tar han med ut på tur. I barnehagen har han små kompiser å utforske verden med, lære seg å dele med og som inspirerer han til å lære nye ting. Jeg tror barnehage er supert for min sosiale, aktive lille tass. 

Men han trenger også noe nytt utstyr. Her har jeg kopiert listen vi har fått fra barnehagen, og lagt til kommentarer og beløp vi har brukt.

  • Matpakke og vannflaske. Dette har vi nok av(jeg har tidligere jobbet med Tupperware) og trenger ikke å gå til innkjøp av noe nytt.
  • Bleier og salve. Vi sender med tøybleier vi allerede har, og salven som ikke blir brukt her hjemme.
  • Tøfler. Vi har ønsket oss tøfler til bursdagen hans neste uke fra onkel og tante.
  • Dyne. I barnehagen vår sover barna inne på madrasser. Vi har sendt med dyna han hadde i vogna si i fjor høst. 

Slitsomt i barnehagen. Godt med egen dyne
  • Skiftetøy; 2 stk trøyer, strømpebukser og sokker i ull, gensere og bukser. Foreløpig har vi kledd han i bukse, genser og sokker, og sendt med litt div rent tøy.  Vi har vært heldige og har arvet masse klær. Eneste vi må kjøpe selv nå er flere sokkepar i ull.
  • Regntøy. Vi har et arvet sett, men det er litt stort. Derfor har vi ønsket oss regntøy i den størrelsen han er nå til bursdagen.
  • Parkdress. Vi har arvet vinterdress. Må se litt nærmere på den. Foret var avtagbart, så han kan kanskje ta i bruk denne allerede i høst. Et annet alternativ er ulldressen vi kjøpte alt for stor i fjor. Den kan han bruke med regnbukse og en høstjakke han fikk i gave fra bestemor over. Vi venter i alle fall med å kjøpe noe nytt til vi vet han kommer til å få bruk for det.
  • 2 par votter. Kjøpt begge på finn for 50 kroner samlet
  • Skotøy som passer til årstiden (evt skoposer til barn som ikke går). Jeg kjøpte skoposer(brukt) til 150 kroner. De er vanntette og har tykt fôr.
  • Kuldekrem. Dette har vi ikke skaffet enda
  • Solkrem. Sendte med solkremen vi har brukt til han i sommer.
  • Alle barnas klær og ting må være NAVNET. Derfor har jeg bestillt lapper til 179 kroner. Det ville vært mer økonomisk å skrevet med tusj, men da det meste av tøyet vårt er arvet står det allerede opptill flere navn i dem. Da er det fint å kunne klistre enn lapp over der tøyet allerede er navnet.

Så på utstyr har jeg brukt 379 kroner nå. Det vi må kjøpe i løpet av det kommende året er skotøy. Han trenger sikkert både vintersko, sandaler, gummistøvler og joggesko. Men det hadde han gjort uansett om han skulle i barnehagen eller ikke da. 

Er det noe jeg har glemt til barnehagestart, hører jeg gjerne fra erfarne foreldre i kommentarfeltet! Og er det i det hele tatt noen som synes barnehage er dyrt lenger?

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.