Bøker om privatøkonomi

investering May 26, 2021

 

Reklame: inneholder affiliatelinker, reklame for egen bok og bøker jeg har fått i gave fra forlag/forfatter.

Bøkene jeg har lest om privatøkonomi

Til å være så opptatt av penger og sparing som jeg er, har jeg egentlig lest få bøker om økonomi. Det har jeg gjort noe med det siste halvåret og har nå både lest og hørt mange av bøkene jeg har sett anbefalt mange ganger.

"Rich Dad, Poor Dad" av Robert Kiyosaki

Denne hadde jeg gledet meg veldig til å lese, da jeg har sett mange beskrive den som "life changing". Selv synes jeg den inneholdt mest selvfølgeligheter og gjentagelser, og ble ganske skuffet. 

Men jeg er enig i hovedpoenget: Kjøp "assets" og ikke bare "liabilities", og vit forskjellen mellom dem. Assets er eiendeler som gir deg verdi, som aksjer, utleiebolig etc. Liabilities er ting som bil og bolig som du bor i selv. De er kostnader, ikke inntektskilder. 

Boken kan kjøpes her.

Your Money or Your Life av Vicky Robin og Joe Dominguez

Denne elsker jeg. Så jeg leser litt og litt om gangen, for å rekke å gruble på tingene de skriver om. Boken ble skrevet i 1992, men er utgitt i ny utgave i 2018. Den tar deg gjennom et 9-stegs-program som vil gjøre deg økonomisk uavhengig.

Hva skjer når vi skiller mellom arbeid og inntekt? Hva kan vi få til om vi velger livet vårt over penger? For tiden er vår knappeste ressurs. Hva vil du bruke din på?  

Kjøp Your Money or Your Life her eller se om du kan få lånt den på biblioteket?

The 4-hour Work Week av Timothy Ferris

Denne elsket jeg også. Deler av den i alle fall. I motsetning til Your Money or Your Life utfordret den meg mer. Tim mener for eksempel at man skal outsource så mye som mulig (til og med private e-poster!) Jeg har til nå vært veldig for å insource så mye som mulig.

Jeg likte godt alle tipsene til mer produktivitet i arbeidshverdagen. Har du for eksempel tenkt på hvor mye tid du kan spare ved å droppe å si "Hei. Hvordan går det?" når du tar telefonen, og bytte det ut med "Hei. Hvordan kan jeg hjelpe deg?" Boken har også inspirert meg til å gi meg selv (og andre) kortere tidsfrister fordi ting tar den tiden du har satt av til det.

Kjøp boken her eller hør den på Storytel(Prøv gratis i 14 dager - deretter 189 pr måned)

The Simple Path to Wealth av JL Collins

Denne boken handler om hvorfor indeksfond er den beste formen for investering. Ikke bare for nybegynneren i aksjemarkedet, men oss alle. Utgangspunktet for boken er en serie bloggposter JL skrev for at datteren hans skulle lese dem når hun endelig ble interessert i temaet økonomi og investering. Han forklarer relativt kompliserte tema på en enkel og interessant måte, men noen av kapitlene er kun relevante for amerikanere på grunn av kontotyper/skatteregler. 

Meet the Frugalwoods av Elizabeth Willard Thames

Dette er en annen type bok igjen. Dette er mer personlige memoarer fra en dame som har blitt økonomisk uavhengig gjennom sparsomhet. Mye gjenkjennbart, men ikke så lærerikt. Kanskje fordi jeg lever en ganske sparsommelig livsstil selv og har i tillegg vært innom bloggen hennes fra tid til annen, så var kjent med en del. Jeg koste meg med å høre på den, men ville ikke anbefalt den om du kun skal lese/høre 1 bok i år :)

Kjøp den her eller hør den på Storytel(Prøv gratis i 14 dager - deretter 189 pr måned)

You Need a Budget av Jesse Mecham

Jesse er mannen bak appen/programvaren med samme navn, og har også en podcast (YNAB). Jeg mener at man ikke trenger et budsjett for å bli rik, så jeg var spent på å høre denne. Har ikke hørt ferdig, så kan oppdatere her senere, men har fortsatt ikke startet med budsjett selv. Allikevel liker jeg boken, måten han setter opp budsjett og tankene rundt prioriteringer.

Jeg hører den på Storytel (Klikk her for å prøve gratis i 14 dager - deretter 189 kr pr måned)

The Latte Factor av David Bach

I denne boken følger vi den fiktive personen Zoey, som aldri har tenkt noe særlig på økonomi. Hun tror ikke hun har råd til det hun drømmer om. Helt til hun møter baristaen Henry, som viser henne regnestykker som endrer livet hennes. Lettlest og fin bok om verdien av småpenger og hvor bra det er å automatisere sparingen. 

Kjøp den her eller hør den på Storytel (Klikk her for å prøve gratis i 14 dager)

The Millionaire Next Door: The surprising Secrets of Americas Wealthy

Denne boken har jeg bare så vidt begynt på. Den er skrevet av Thomas J. Stanley og William D. Danko og handler om at de som er mest velstående ofte ikke ser ut slik vi forestiller oss "rikinger". Kanskje logisk, siden de har spart og investert pengene istedenfor å bruke dem på fancy biler, store hus og dyre klær - men allikevel fascinerende lesning.

Norske bøker om privatøkonomi

Snaponomi av Lene Drange og Tore Løchstøer Hauge

Mange kjenner Lene fra  Luksusfellen, men i sosiale medier er det ungdommen hun fokuserer på. Spørsmålene hun får på Snapchat resulterte i denne boka i fjor:

 

Boken kan bestilles her.

Pengeplanen av Lene Drange og Tore Løchstøer Hauge

Oppfølgeren kom i år. En bok for deg som har, eller skal starte familie.

Boken kan bestilles her.

Hvordan bli rik på et år av Marie Olaussen

Journalist og mamma Marie Olaussen visste ikke hvor pengene ble av, brukte kredittkort på slutten av måneden og hadde aldri følelsen av oversikt. I løpet av et år tok hun tak i alle sider av økonomien sin, og har nå full kontroll på pengebruken. Hva hun har gjort og hva du kan gjøre deler hun i boka "hvordan bli rik på et år". 

Boken kan bestilles her.

Pengesnakk, slik sparer du deg lykkelig av Lise Vermelid Kristoffersen

Og jeg kan vel ikke lage dette innlegget uten å ha med min egen bok Pengesnakk, slik sparer du deg lykkelig. Den handler om hvordan penger og følelser henger sammen. Ved å prioritere bort det som ikke er viktig for deg kan du spare mer samtidig som du kjøper det du ønsker deg. 

Boken er på tilbud hos ark.no nå.

 

 God lesing! 

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.