Det lønner seg å ha gjeld!

Jun 08, 2015

Det vil lønne seg å ha gjeld når pengene du låner brukes til investeringer som gir høyere avkastning enn det du betaler i renter på gjelden.

For mange blir setningen ovenfor til «det lønner seg å ha gjeld» med en gang de leser den. Det er lett å forsvare gjelden sin med at det jo, som alle vet, lønner seg. Jeg er ikke sikker på om de selv skjønner hva de mener. Så la oss tenke litt.

  • «Det lønner seg å ha gjeld». Nei. Det lønner seg ikke å ha gjeld. Det koster penger å ha gjeld!
  • «Skattefradraget gjør at det lønner seg å ha gjeld». Nei igjen. Skattefradraget er på 27 % av renteutgiftene. Resten betaler du selv. Det koster. Det lønner seg ikke.
  • «Det lønner seg å ha gjeld så jeg slipper formueskatt». Hurra for deg som har stor formue, men rentene på gjelden vil uansett koste deg mer enn formeskatten.
  • «Nå som rentene er så lave….» koster det mindre å ha gjeld, ja. Men det lønner seg fortsatt ikke.
  • ..med mindre du investerer de lånte pengene smart.

Som sagt kan det lønne seg å ha gjeld. Jeg har ingenting imot å sette seg i gjeld for å finansiere bolig eller studier. Disse investeringene er i tillegg ikke bare økonomiske investeringer, men også investeringer i egen lykke. Det vil også etter all sannsynlighet lønne seg å investere i aksjefond før boliglånet er nedbetalt. Forventet avkastning på fondene er jo høyere enn dagens lånerente.

Velger du avdragsfritt lån fordi det lønner seg å ha gjeld?

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.