Disse grepene bør du ta nå

Apr 01, 2020

Reklame for Dreams

Plutselig lever vi alle i en uforutsigbar tid. Også økonomisk. Noen av dere mister jobboppdrag, er permitterte og kanskje ser at arbeidsplassen ikke kommer tilbake.

Hvor lenge denne spesielle situasjonen varer, og akkurat hvor ille det kommer til å bli, vet vi ikke enda. Men det er ingen grunn til å ikke forberede seg på at dette vil vare en stund, og at usikkerhet og økonomisk tap også vil ramme de av oss som trodde vi hadde faste jobber. Dette er grepene jeg vil råde deg til å ta:

Finn ut hvor lite penger du kan leve på i månedene fremover. Det betyr ikke at du fra nå kun skal bruke penger på å dekke de aller mest nødvendige kostnadene, men tallet er allikevel kjekt å kjenne til. Hva er summen du hadde klart å leve på? Sjekk opp hvor mye du vil få inn hver måned om du blir permittert og etter hvert må over på dagpenger. Et nyttig verktøy er NAVs dagpengekalkulator. Til sammen viser disse tallene deg om du kan klare deg en stund, også om du blir permittert eller mister jobben.

Kutt eller reduser noen faste utgifter. Vi har alle utgifter som kommer igjen måned etter måned. Men er alle disse utgiftene nødvendige? Er du bekymret for å miste inntekt fremover, start allerede i dag med å kvitte deg med abonnementer du ikke bruker. Månedsbeløpene er kanskje små i seg selv, men de kommer 12 ganger i året, og alle monner drar når du må klare deg med mindre penger. Selskapene som leverer tjenester du fortsatt vil ha kan du også ta en runde med. Er boliglånsrenten din riktig? Har du riktige forsikringer til riktig pris? Har du et mobilabonnement som er tilpasset ditt bruk?

Spar så mye du kan til en bufferkonto. Mister du jobben og det ikke er jobbmarked for å skaffe en ny, går mange av oss ned ca. 40 % i lønn. Da er alle sparepenger gode å ha! Jeg synes spareappen Dreams er motiverende, og sparer blant annet pengene jeg ikke nå må betale til barnehagen. I appen kan du også spare pengene du nå ikke bruker på jobblunsj, konserter eller byturer.

Når du har lastet ned Dreams, oppretter du en drøm. Den kan du kalle «Buffer», eller noe artigere om du vil. Du legger inn summen du ønsker å spare, og datoen du ønsker å ha oppnådd drømmen. Du kan velge mellom månedlig sparing eller helt andre typer sparehacks. Et eksempel på sparehack er «tyven», som overfører en tilfeldig sum(du bestemmer øvre grense) til sparekontoen din. Du kan også spare månedlig, ukentlig eller når du avstår fra et kjøp, har med matpakke o.l. Last ned Dreams her.

Dreams samarbeider med Storebrand, og har innskuddsgaranti.

Ikke ta opp forbrukslån eller lag deg en høy saldo på kredittkortet. Plutselig sitter vi veldig mye inne. Vi synes det er kjipt å ikke kunne treffe venner, og vi bekymrer oss kanskje for hvordan økonomien skal bli fremover. Det er enkelt å bruke penger hjemmefra, og tenke at vi fortjener å bestille mat istedenfor å lage mat selv. Pengene kan også få bein å gå på gjennom nettshopping. Men er det nå du skal bruke penger du ikke har? Jeg vil råde deg til å ikke bruke kredittkortet mer enn du kan betale tilbake når regningen kommer. Ta heller ikke opp et lite lån for å «få det til å gå rundt en periode». Denne perioden kan bli langvarig, og det siste du vil ha om du mister inntekten, er dyr gjeld. Ikke tenk at det går snart over eller at du fortjener å kose deg. Du fortjener økonomisk trygghet.

Har du allerede smålån og kreditter? Da hadde jeg prøvd å komme meg ut av den situasjonen så raskt som mulig. Om du går trangere tider møte er det en stor fordel å ikke ha voksende gjeld.  Sammen med Storebrand har nå Dreams lansert «Gjeldfri». Målet er å hjelpe deg til å nå målet om å bli gjeldfri raskere. Produktet er laget for deg som har forbrukslån og ønsker å bli kvitt det.

Du starter med å søke her om å få bruke spareappen Dreams også til nedbetaling av gjeld. Får du søknaden innvilget betaler Storebrand ut dine dyre lån slik at du kun har dette ene lånet. Det følger du med på inne i appen. Du får ikke innvilget mer lån enn du allerede har og kan ikke øke rammen underveis. Det eneste du kan er å betale ned på lånet. Har du en rente på lånene dine i dag som er lavere enn det Dreams kan tilby innvilger de ikke søknaden din. Målet deres er å løfte deg ut av gjeld, ikke å gi deg mer. Renten de tilbyr deg varierer, men priseksempelet deres er et lån på 195 000 kr, som du vil betale ned over 5 år. Da kan den effektive renten være 11,05 %. Det er også et etableringsgebyr på 490 kroner og et månedlig gebyr på 50 kr. Totalt blir kostnadene for dette lånet 56  640 kr. Totalt å tilbakebetale: 251 640 kr. Den nominelle renten Derams tilbyr er mellom 7,9 % og 11,9 % for deg som får innvilget Gjeldfri. Du må betale et månedlig minimumsbeløp tilbake på gjelden din via AvtaleGiro eller faktura, men du kan velge å betale så mye ekstra du vil gjennom Dreams-appen. Sparehacksene kan brukes for å gjøre nedbetalingen enda raskere. Gjør du det blir totalsummen mindre, fordi du ender opp med å betale mindre renter!

Søk om å bli Gjeldfri her!

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.