//Reklame. Inneholder sponsede plagg fra Nøstebarn//

Lyst til å kjøpe nye klær når våren kommer? Jeg kjenner følelsen, og har en løsning som ikke innebærer shopping!

Noe av det beste med å følge prosjekt 333, slik som jeg gjør, er at garderoben fornyes fire ganger i året. Og det helt uten at jeg må kjøpe noe nytt! Jeg legger bort klærne jeg ikke vil ha fremme i esker. Etter tre måneder med en garderobe tar jeg frem eskene igjen, og velger meg nye 33. Konseptet kalles kapselgarderobe.

Det er gøy å sette sammen en ny kapsel, og greit å legge bort plagg jeg har brukt masse i vinter.

Jeg tror våren har kommet for å bli, så nå er det ut med tykke ullgensere og ullkjolene jeg har brukt hele vinteren. Reglene for prosjekt 333 er å kun ha 33 plagg fremme 3 mnd av gangen. Jeg har bestemt meg for å ikke følge oppsettet på måneder så nøye lenger. Jeg vil heller bytte ut garderoben når det passer med været. Men nå kom våren 1.april, akkurat 3 mnd siden sist jeg byttet ut plagg i garderoben!

Jeg bytter ikke ut alle de 33 plaggene

…men planlegger å bruke noen av dem litt annerledes enn jeg gjorde i vinter. For eksempel med tynnere jakker over. Den oransje strikkejakken på bildet er en ordentlig favoritt. Den har jeg slitt albuene på så mye at jeg har forsterket den med lapper for å få den til å vare lenger. Den gule jakken på bildet under er en ny favoritt fra Nøstebarn. Den er i ull/silke-blanding, så fortsatt varm, men ikke for varm.

Vinter!
Vår! 

Den grønne kjolen på bildene kjøpte jeg til nedsatt pris før jul. Den var en modell designerne hadde bestemt seg for å ikke gå i storskala-produksjon med, og solgte billig. Jeg digger den, og har brukt den så mange ganger allerede at prisen per bruk er nede i under 10 kr pr gang bare etter noen få måneder.

Siden jeg kjøpte meg flere nye plagg før jul, og vil spare 350 000 kroner i år har jeg bestemt meg for å ikke kjøpe nye klær i 2019. Det skal jeg greie. Når jeg får lyst på nye klær kan jeg også tenke på det enorme vannforbruket klesproduksjon står for, kjemikalier, barnearbeid og uverdige forhold for fabrikkarbeidere.

Selvsagt finnes det mer etisk produserte klær, og et av de få merkene jeg ikke trenger å ha dårlig samvittighet for å kjøpe er Nøstebarn. Dere kjenner kanskje til de fargeglade barneklærne i ubehandlet ull? Nøstebarn begynner også å få et godt utvalg av ull og ull/silkeklær til voksne. Klærne er IVN og GOTS-sertifisert, som beviser at ullen ikke er plastbelagt, ullen er økologisk, inneholder ufarlige mengder kjemikalier, gode arbeidsforhold, miljøkrav i produksjonen og dyrehold uten mulesing.

Flerbruksplagg

Et plagg jeg hadde ønsket meg til jul og fikk av min kjære bror er et grått skjørt fra nettopp Nøstebarn. I tillegg til å være et skjørt kan det også brukes som hals! I vinter har jeg også brukt det under kjoler som egentlig ikke er varme nok, som den grønne kjolen på bildene over. Genialt med plagg i kapselgarderoben som kan brukes på flere ulike måter.

Nå har jeg vært så heldig å få samme greia i rødt, fordi jeg er ambassadør for Nøstebarn i 2019. Blir ikke vanskelig å variere antrekk eller holde meg varm denne våren! På bildet over har jeg den røde som skjørt og den grå som hals, mens jeg på bildet under har den grå som varmt underskjørt og den røde som hals. Begge fargene blir med meg i vårgarderoben! Jakken på bildet er forresten kjøpt på Fretex for et par år siden.

Hvis du har fulgt meg en stund, husker du kanskje denne kjolen? Da jeg kjøpte den ville jeg se hvor mange ganger jeg kunne bruke samme kjole uten å bli lei, og lei har jeg faktisk ikke blitt enda. Kjolen kan varieres mye med tilbehør og ulike jakker. Men mye av årsaken er også at jeg tar vekk plagg fra garderoben min hver tredje måned, og legger dem bort i esker. Trenger virkelig ikke kjøpe nytt hele tiden når jeg kan plukke frem favoritter fra eskene flere ganger i året.

Et skap fullt av favoritter

Jeg ler av meg selv når jeg omtaler alle plaggene mine som favoritter, men det er faktisk ikke tull. Når jeg bare skal ha 33 plagg fremme kan jeg ha 33 favoritter. Det er så deilig å ikke ha et overfylt skap. Vil du høre mer om kapselgarderobe og hvordan du kan lage din egen, sjekk ut episode 4 av Pengesnakk podcast.

Vil du lage din egen kapselgarderobe på 1-2-3?

Start med å tømme skapet. Legg tilbake favoritter som om du pakker til en måneds reise. Dette er klesskapet ditt de neste 3 mnd. 33 plagg, inkludert yttertøy, sko og tilbehør er et passe antall. Undertøy, nattøy og treningstøy trenger du ikke å telle. Vil du lese mer sjekk ut bloggen til dama som startet project 333.