Fondssparing

investering Oct 12, 2017

Jeg får en del spørsmål fra dere lesere i kommentarfelt og på e-post. Det er veldig hyggelig at dere spør, og er interesserte i penger og sparing! Derfor starter jeg nå en egen kategori med leserspørsmål! Lurer du på noe om økonomi og sparing, eller noe om meg? Jeg vil ikke gi konkrete økonomiske råd, men spør gjerne om hva som helst annet. E-posten min er [email protected]. Du kan også legge igjen dine spørsmål i kommentarfeltet.

Det første spørsmålet jeg tar for meg er: «Hvilke fond bruker du i dag?»

Jeg er ikke er en spekulant, og har derfor valgt noe jeg tenker er en trygg investering. Pengene jeg har investert i aksjemarkedet skal ikke brukes de neste 10 årene, og jeg kan derfor tåle relativt store svingninger.

Jeg har valgt fond fremfor enkeltaksjer da jeg på den måten ikke satser mye penger på vekst i et spesifikt firma. Når man investerer i fond er pengene fordelt på mange firmaer. Det gjør at jeg ikke er så sårbar om en bedrift i fondet mitt går dårlig. På minussiden kan jeg gå glipp av kanonavkastning ved å treffe rett enkeltaksje.

Indeksfond er fond som har som mål å speile en indeks, f.eks. Oslo Børs. Det betyr ikke at fondet har investert i absolutt alle børsnoterte selskap i Norge, men i mange nok til at trendene speiles. Hører du på nyhetene at oslobørsen er ned 10 %, vil et norskt indeksfond også være ned 10 %. Jeg har nesten hele porteføljen min i indeksfond.

Hovedgrunnen til at jeg digger indeksfond er de lave forvaltningshonorarene. I motsetning til et aktivt fond har ikke indeksfondene forvaltere som hele tiden prøver å slå markedet. Da slipper man også å betale for dem. Forsking viser faktisk at det ikke er slik at disse forvalterne, over tid, greier oppgaven å slå markedet.

Fordi indeksfondene har lave honorarer og de aktive fondene koster mer, må de aktive fondene ikke bare gjøre det likt som de passive, men bedre, for at du som kunde skal kunne sitte igjen med samme sum.

Det høres kanskje ikke mye ut med et forvaltningshonorar på 1,5 %. Men hvis fondet har en avkastning på 6 %, vil du ha betalt en fjerdedel av avkastningen til forvalter. Da holder jeg meg heller til fond med 0,3 % forvaltningshonorar, og bruker avkastningen til å bygge min egen portefølje større.

Jeg har valgt å putte mesteparten av pengen mine i et globalt fond. Dette gjør jeg fordi Norge er et lite marked jeg allerede er investert i. Jeg mottar lønn i Norske kroner og har eiendom i Norge verdt over 3 millioner kroner.

Jeg har noen kroner i et rentefond(dette burde jeg kanskje bare kutte ut? Tar gjerne imot innspill fra mer erfarne pengeplasserere) og har startet å spare i et miljøfond. 

Per i dag får jeg ikke spart mye langsiktig. Men alle monner drar, så hver måned investerer jeg 750 kroner, og fordeler sparingen slik:

  • DNB Global Index: 450 kr
  • DNB Norge Index: 100 kr
  • DNB Aktiv rente: 100 kr
  • DNB Miljøinvest: 100 kr

Jeg har opprettet en Aksjesparekonto, høstens store nyhet for småsparere!

Fordelene med denne kontoen, har i bankenes konkurranse om sparekunder, blitt noe overdrevet synes jeg. Sparer du langsiktig uten å bytte mellom fond har ikke dette nye produktet mye å si for deg.

Tidligere utløste det skatt å selge seg ut av et fond. Fordelen med denne nye kontoen er at du kan bestemme selv når du skal skatte av avkastningen din. Du kan flytte pengene over i andre aksjefond, også avkastningen, uten at du må skatte der og da.

Det gjør at du kan reinvestere penger som du tidligere år hadde måtte skatte av. Det kan sette fart på renters renteeffekten!

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.