Fondssparing. Hvordan komme i gang med investering i aksjefond?

investering Aug 05, 2021

Når du leser dette må du huske på at jeg ikke er en finansrådgiver. Formålet mitt med dette innlegget er å lære videre noen ting jeg har lært om investering i aksjefond.

Det er mange som har spurt meg om å snakke om "fondssparing for dummies". Kanskje fordi det ikke er så lenge siden jeg var dum på aksjer og fond selv.

Men jeg har lært mye siden jeg begynte å lese om investeringer i fond i 2015, og har selv investert masse.

Jeg har laget en film hvor jeg viser hvor enkelt det er å kjøpe aksjefond. Du finner den nederst i denne artikkelen.

Men en ting er hvor enkelt det er å kjøpe. Hva med hvorfor kjøpe, hvordan bestemme seg for hvor mye og når?

La oss begynne på starten:

Hva er et aksjefond?

Et fond er en samling av flere enkeltaksjer. Det må være minst 16 aksjer i aksjefondet. Vanligvis er det mange flere, og det kan være over 1 000 ulike aksjer i et fond.

Det gjør fondssparing til et tryggere valg enn om du investerte alle pengene dine i en enkelt aksje. I fondet kan noen av aksjene prestere dårlig, mens andre gjør det bra nok til at pengene dine fortsatt kan øke i verdi.

Fondssparing er mindre risikofylt enn enkeltaksjer, men du går samtidig glipp av muligheten til skyhøy profitt om selskapet du vurderte å putte pengene dine i vokste enormt. Det er fordi det i fondet ditt også vil være selskap som går dårlig, og som presterer helt ok.

For min egen del er fordelen her større enn ulempen. Jeg vil heller sove godt om natten med forventning om en avkastning på rundt 5 % årlig over mange år. 

Hvorfor kjøpe fondsandeler?

Den vanligste grunnen til å eie fondsandeler er at vi vil at pengene våre skal bli mer verdt i fremtiden. Det kan de bli når de er investert i aksjefond. Det er fordi selskapene du investerer i gjennom fondet jobber for å øke sin egen verdi.

Hva jeg gjør for å minimere risiko:

  1. Investerer i mange aksjer (gjennom å velge aksjefond fremfor enkeltaksjer). La oss ta aksjer innen helse som et eksempel.  Investerer du i et helsefond, så er det viktig for utviklingen av fondet ditt at helsesektoren går bra. Hadde du valgt et firma innen helse måtte jo akkurat det firmaet gjøre det bra.
  2. Har lang horisont. Skulle mine fond gå dårlig, kan jeg vente på bedre tider. Hadde jeg trengt pengene mine om 3 år hadde jeg ikke hatt dem i akjsemarkedet. Så før du investerer må du tenke på om du har lang nok horisont til at du kan vente på oppgang igjen om du starter med fondssparing før et børsfall.
  3. Jeg investerer i nesten hele markedet gjennom brede globale fond. Da kan mange selskap gjøre det dårlig, så lenge flere gjør det bra. 
  4. Reduserer kostnadene (og dermed krav til høyere avkastning) gjennom å investere i indeksfond.
  5. Jeg investerer hver måned for å redusere risikoen ved å time markedet feil. Selv om børsen svinger, vet man aldri om markedet eller en enkelt aksje er priset høyt eller lavt. Når man investerer litt hver måned kjøper man noen ganger dyrt og andre ganger billig. 

Men selv om det finnes måter å redusere risiko på, er aksjefond også aksjer. Så risikoen for tap er der fremdeles.

Det er også noen ting jeg ville hatt på plass før jeg investerer penger. Det kan du lese om i artikkelen om aksjer her

Har du hørt at Aksjesparekonto er lurt, og vil spare i det?

Aksjesparekonto(ASK) er kun huset til investeringene dine. Oppretter du en ASK, og setter inn penger er ikke pengene investerte. De står klare til å bli investerte.

Du kan velge mellom å investere i enkeltaksjer(se video her) eller aksjefond(se video her).

Aksjefond eller indeksfond?

Det var et lurespørsmål. Et indeksfond er nemlig et aksjefond. Vi deler aksjefond inn i 2 kategorier: De aktivt forvaltede og de passivt forvaltede. Det er de passivt forvaltede som er indeksfondene. 

Fordi indeksfondene følger en indeks (som oslo børs eller verdensindeksen) er det mindre jobb for forvalterne, og prisen er lav.

De aktivt forvaltede fondene har porteføljeforvaltere som jobber aktivt med å prestere bedre enn indeks. De kan fokusere på en bransje eller et geografisk område, eller ha temaer som bærekraft eller likestilling (som fondet jeg kjøper i videoen).

Disse fondene har blitt billigere enn de var for noen år siden, men koster fortsatt mer enn indeksfondene. Det innebærer at skal det lønne seg for deg å investere i dem, må de ikke bare prestere bedre enn indeks, men også godt nok til å dekke dine økte kostnader.  

 Usikker på om du er klar for å investere?

  • Husk at du ikke må investere. Investeringer i aksjefond er for alle, men alle trenger ikke å investere.
  • Husk også at du ikke trenger å ha masse penger for å komme i gang med fondssparing. 100 kr er nok til å teste! Du lærer ofte fortere når du faktisk har penger i markedet.
  • Om jeg skal gi det et råd vil det være å ikke investere noe før du har en plan om hva du gjør når investeringen din går i minus. Selger du i panikk? Kjøper du mer? Lar du den stå og heller sjekker noe annet enn finansnyheter en periode?

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.