Foreldrepermisjon

familie May 28, 2017

Nå er mammapermisjonen min over. Heldige er vi som har hatt mulighet til å være hjemme lenge for å ta vare på og bli kjent med babyen! Den nyfødte, lille babyen har plutselig blitt 9 måneder, og den aktive krabaten skal nå være hjemme med far. Og selv om Norge er verdens beste land å bli mamma i(i følge Redd barnas årlige statusrapport), må en del ting klaffe for at økonomien ikke skal lide av familieforøkelsen. Permisjonene våre har ikke kostet oss en krone. Punktvis tar jeg dere i gjennom hvordan vi sikret det. Vi kan starte med retten til foreldrepenger:

  • Jeg hadde jobbet i minst 6 av de 10 siste månedene før jeg gikk ut i permisjon, og hadde derfor rett på foreldrepenger. Dette er det viktigste punktet. Hadde jeg ikke vært i jobb, ville jeg fått beskjedne 46 000 kroner(engangsstønad). Nå kunne jeg ta ut permisjon uten å bekymre meg for manglende inntekt.

DSC_1385

Powerwalk med sovende baby

  • Jeg har en arbeidsgiver som dekker gapet mellom 6G(som er maksbeløpet NAV utbetaler) og årslønnen jeg hadde da jeg gikk ut i perminsjon. Altså får jeg lønn som normalt under hele permisjonen.
  • Fordi arveprinsen er født i august har han rett til barnehageplass i hovedopptaket. Dette har ganske mye å si økonomisk sett fordi det gjør at vi slipper å måtte ta ut ulønnet permisjon i påvente av barnehageplass.
  • Vi valgte 49 uker permisjon med 100 % lønn fremfor 59 uker med 80 % lønn.
  • Jeg tok bare ut en uke ferie da jeg gikk gravid sommeren 2016. Det gjorde at jeg kunne ta ut feriedagene etter babyen var født. Når jeg la ferie i permisjonen, fikk jeg forlenget permisjonstiden med flere uker. Da ble permisjonen lang nok til at en av oss er hjemme helt frem til barnehagestart.DSC_1381

Siste trilletur i mammapermisjon

  • Mannen har også opparbeidet seg rett til foreldrepenger. Økonomisk sett betyr ikke dette så mye. Har ikke far rett til foreldrepenger kan mor overta fedrekvoten. Men nå er pappapermen i gang her!
  • Mannens arbeidsgiver ga omsorgspermisjon MED lønn de 14 første dagene i minstens liv. Alle har rett på denne permisjonen, men arbeidsgiver kan velge å gi dagene ulønnet.

DSC_1374Glad for å ikke måtte bekymre meg for økonomi i permisjonen

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.