Min økonomi 2022 og hva jeg kan gjøre med at jeg går i minus hver måned

mine tall Apr 25, 2022

 Før påske delte jeg denne filmen med tallene mine for årets første måneder: 

La oss se nærmere på tallene:

Inntekt

 

Annonsering og samarbeid: 131 281 kr 

Foredrag: 65 000 kr

FrossenFebruar: 7 818 kr

YouTube: 3 705 kr

Jobber for andre: 32 500 kr

Totalt 240 304 kroner. Beløpene er firmainntekt før skatt, men uten mva. Så la meg trekke fra utgifter. De har vært 20 112 kr disse tre månedene, så resultatet blir:

Resultat: 220 192 kroner

Trekker jeg fra skatt (blir nok ikke helt nøyaktig, men utifra skattekalkulator jeg fant på nett skal det bli) ca 70 000, så er det 150 000 kroner igjen til meg.

Inntekt: 50 000 kr per måned.

Sparing

Jeg har spart 2 000 kroner i aksjefond hver måned, og nedbetalt boliglånet med i snitt 5 842 i måneden.

Sparingen har jeg skrudd kraftig ned i år for å kunne betale for oppussing, arkitekt og omgjøring av kjeller uten å ta opp lån.

Forbruk

Her har jeg summert  forbruket fra de tre månedene og delt på tre. Så tallene under er månedlig gjennomsnitt. Jeg har også delt kategoriene på 2 for å se summene jeg betaler (den andre halvparten betaler Tom). 

Barn: 3 852 kroner. Dette er i all hovedsak barnehage, men også treningsavgifter og utstyr.

Bolig: 9 246 kroner. Her har jeg med renter og gebyr på boliglånet, alle våre forsikringer, medlemsskap i fagforening(fordi jeg meldte meg inn på grunn av bedre pris på boliglån og forsikringer, strøm(hytta og hjemme), internett og kommunale utgifter.

Felles utgifter: 3 770 kroner. Dette er kostnader på bilen, sommerferien, gaver og andre småting.

Mat: 3 563 kroner

Hytta: 3 391kroner. Dette er fellesutgifter i sameie og ny varmtvannstank. Første utleie av hytta skjedde i april, så har ikke hatt noen inntekter på hytta denne perioden.

Eget forbruk: 4 293 kroner. Inkluderer tilbakebetaling av studielån og flere helserelaterte utgifter enn vanlig

Oppussing: 16 525 kroner. Dette er materialer til et soverom Tom har pusset opp og betaling av arkitekten som har tegnet om kjelleren og første etasjen vår.

TOTALT: 44 640 kroner. Det er høye månedlige utgifter om dagen. Uten oppussingen hadde det allikevel blitt 28 115.

Jeg går i minus

Så ja, jeg går i minus. Med 2 482 kroner per måned. Det er faktisk ikke krise, men jeg ønsker ikke å gå i minus så klart.

Hva kan jeg gjøre med det?

La oss først se på sparingen. Jeg kan kutte ut sparingen i aksjefond. Det ønsker jeg imidlertid ikke å gjøre. Siden jeg startet aksjesparing i 2015 har jeg ikke gått en eneste måned uten å putte penger i aksjemarkedet. Men jeg har justert beløpene jeg sparer. Så jeg kan justere ned til 1 000 kroner i måneden fremover, da jeg ser at utgiftene mine blir høye i år.

Jeg kan også be om avdragsfrihet. Det ville frigjort over 5 000 kroner hver måned. Og burde egentlig gjort før jeg reduserer aksjesparingen. Vi har lav belåningsgrad ( under 35 %). Jeg kommer allikevel ikke til å gjøre det. Ikke fordi jeg tenker det er så lønnsomt, men fordi jeg verdsetter trygghet og elsker å se at lånet mitt blir mindre og at vi eier mer og mer av huset vårt selv.

Huske på at jeg har god økonomi, og at det ikke er noe krise å gå i minus noen måneder, så lenge jeg også har måneder jeg går i pluss. Dette punktet er jo en trøst, og jeg hadde et bra økonomisk år i fjor med lavere utgifter og høyere inntekt. Jeg gikk ikke bananas med forbruket av den grunn, men mesteparten av pengene er investert i aksjemarkedet, og ikke penger jeg kommer til å bruke om det ikke blir nødvendig. I tillegg til lav belåningsgraden på bolig, 1,6 millioner i aksjemarkedet og ingen andre lån (med unntak av studielånet mitt på 100 000 kr). Jeg har bufferkonto på 150 000 kroner og det står penger på firmakontoen min. Så krisen er ikke stor selv om det ser dårlig ut på månedsbasis nå.

Men jeg vil ikke gå i minus, så la meg se på hvordan jeg kan bruke mindre penger fremover. Jeg har allerede gjort grep for å bruke mindre penger på mat (mer om det nye systemet mitt snart), og jeg kommer nok til å bruke mindre på helse siden jeg nå har fått frikort.

Jeg kunne satt oppussinga vår på pause. Vi har allerede utsatt en del av det store prosjektet. Det ble bedre for oss å endre rekkefølgen på ting, og f.eks få fikset badet vårt først. Vi trodde det var bra nok til å holde noen år, men nå renner det vann ut fra under badekaret når vi dusjer, knappen på toalettet fungerer ikke og vi fant ut at det var lurt å lage opplegg til vaskemaskin på badet før vi rev ut alt fra kjelleren. Å bo i et halvår uten vaskemaskin er umulig for en småbarnsfamilie. Men å pusse opp et helt bad er dyrt, så pengene kommer til å fly ut i år også selv om kjelleren blir stående urørt en stund til.

Hadde det blitt krise fremover med høye utgifter og lave inntekter kunne jeg også tatt opp et lån. Det er en av fordelene med lav belåningsgrad. Vi kan øke lånet om vi ønsker eller trenger det. Dette kommer jeg ikke til å gjøre. 

Øke inntekten er et punkt jeg kanskje bør fokusere på. Vi jobber fortsatt med å selge ting vi ikke trenger hjemmefra, og jeg har i helgen tatt nye og finere bilder av hytta for å gjøre den mer attraktiv som utleieobjekt. I firmaet mitt er jeg kanskje litt for passiv når det gjelder å skape inntekter, og jobber mest med ting som ikke gir meg direkte inntekt, som blogging, podcasting, YouTube og snakke med dere på sosiale medier.

Jeg kunne også brukt av bufferkontoen en god stund og utsatt tilbakebetalingen av studielån. Fordi jeg foreløpig tjener mindre i år skal jeg se på om jeg skal justere skattetrekket mitt.

 

 

 

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.