Hjemmelaget såpe

Nov 25, 2018

Å lage såpe er kjøkkenkjemi, og du trenger kun tre ingredienser; vann, lut og olje. Når det er sagt kan såpelaging være alt annet enn billig. Det kommer helt an på hvilke oljer du bruker.

0E9E4136-658A-40BE-B3D5-A894C6D7507ESåpe til hus og oppvask

Det kreves også en del utstyr. Det meste har du kanskje hjemme allerede?

 • Stor blandebolle i glass, stål eller plast.
 • Stål- eller glassbolle til vann/lut-blandingen
 • Små beholdere til innveiing av kaustisk soda
 • Skje til å røre i lutvannet med
 • Stavmikser
 • Slikkepott
 • Såpeformer
 • Termometer
 • Digital kjøkkenvekt

Jeg lagde såpe for aller første gang denne uken. Jeg var litt redd for å jobbe med lut, og manglet både ingredienser og utstyr. Istedenfor å skaffe alt selv, tok jeg heller med to venninner og dro på såpekurs!

E97A7FE6-B486-4F6B-B823-7326FC5748BD

 

Det var gøy å besøke en ekte såpemaker, som hadde kunnskap om alle typer oljer, urter og eteriske oljer. I tillegg ga hun oss en skikkelig sikkerhetsgjennomgang. Det er faktisk ikke så skummelt med lut, så lenge man husker på å dekke seg til med klær, bruke briller og hansker. Om man søler lut kan man helle på eddik for å nøytralisere, og så skylle masse i kaldt vann.

På kurset lagde vi en såpe til kroppen og en såpe til huset. Vi betalte noen hundrelapper hver og fikk med oss et årsforbruk av begge såpene. Kanskje de aller fineste blir julegaver? Hovedforskjellen på de to såpene vi lagde var graden av overfettethet. Såpen til kroppen inneholder mer olje enn såpen til huset. Sistnevnte hadde vi kun delfiafett i, mens kroppssåpen også inneholder olivenolje.

E5E825C6-6955-44C6-8634-5CF49C7C4BDB
Såpen var på plass i formene etter en time på kurs.

Vi brukte det vi hadde med oss av former. Det går helt fint å støpe såpe i gamle melkekartonger for så å dele i passe såpestykker når såpen har stivnet. Vi brukte også yoghurtbeger og muffinsformer.

0720AAD7-9C87-40D3-8D2A-EA5E87402547Gøy på såpekurs!

Prosessen:

 1. Mål opp og varm de harde oljene. Vi brukte delfiafett, som ble smeltet i vannbad. De flytende oljene måles opp i egne skåler, før de blandes med de harde oljene.
 2. Bland lut og vann. Vei opp riktig mengde vann i bollen først, før du blander i oppveid mengde kaustisk soda. Dette blir veldig varmt helt av seg selv. Ikke pust inn dampen! Rør rolig rundt uten å ta på den varme bollen, til det blir klart som vann igjen.
 3. Vent til lutvannet er kjølt ned. Ca 45 grader er fint. Oljeblandingen må holde samme temperatur, ikke mer enn ti grader varmere eller kaldere. Aldri varm opp luten igjen. Er det stor ulikhet i temperaturen er det oljen som må varmes.
 4. Når temperaturene er fine heller du lutblandingen sakte oppi oljeblandingen, samtidig som du rører forsiktig med avslått stavmikser.
 5. Så starter du stavmikseren forsiktig, og lar den gå en stund mens du fokuserer på å ikke sprute. Det vi venter på nå er «sporing»; at såpeblandingen tykner.
 6. Når konsistensen minner om vaniljesaus, kan man tilsette eteriske oljer og helle røra i former.
 7. Husholdningssåpen blir fort hard og må taes ut av formen samme dag om man skal kutte den. Kroppssåpen trenger noen dager ekstra i formene for å bli hard nok til å kunne taes ut.
 8. Såpen må nå herde et mørkt og luftig sted. Jo mer fett, jo lengre modningstid. Ca en måned for husholdningssåpa, og 6 uker for den til kroppen er minimum. Venter man enda lengre før man tar de i bruk blir de enda bedre.

F3BFF8AE-19C4-4639-A97B-D73002D3E897Fett, oljer, kaustisk soda og burotavkok klar til å bli såpe

Det finnes mange såpeoppskrifter på internett. Jeg vil anbefale en med så få ingredienser som mulig første gangen, da det uansett er nok å holde styr på. Når du blir proff kan du bruke såpekalkulatorer som regner ut forholdet mellom lut og de ulike oljene for deg. Her er oppskriften på husholdningssåpen vi lagde:

 • kaustisk soda: 226.7 gram
 • vann: 475 gram
 • delfiafett/kokosolje: 1250 gram

Såpen kan brukes til all husvask, inkludert oppvask. Den varer lenge og er derfor økonomisk. Den er vegansk, og inneholder ingen miljøskadelige eller helseskadelige stoffer.

Nå gleder jeg meg til ukene med herding er over, så jeg kan få testet ut de flotte såpene vi lagde!

Send meg gjerne en melding om du vil bli satt i kontakt med såpemakeren vi var på kurs hos.

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.