Høyere avdrag gir meg et bedre liv

Oct 06, 2015

En av grunnene til at jeg liker så godt å skrive denne bloggen er kommentarene jeg får fra dere lesere. Dere synes blant annet at det var en dårlig ide å betale ekstra ned på studielånet.

Og hvorfor synes jeg det er interessant? Fordi det forteller meg hvor lett vi nordmenn tar på det å ha lån. Vi godtar å ha gjeld i flere tiår etter at vi ble ferdig med studiene. Etter at vi har startet med lønnet arbeid, unner oss ferier, klær og nye møbler godtar vi å ha et lån hengende med oss fra studietiden. Et lån som det skal betales renter på hver eneste måned.

Vi godtar også å sette oss i gjeld for å bo i boliger vi «eier». Jeg gjør det jeg også, men godtar ikke å vente i 30 år med å betale tilbake de siste lånte kronene.

Studielånet har innebygget gjeldsforsikring. Det krever ingen sikkerhet og jeg kan få 6 års avdragsfrihet uten grunn. Lånet blir ettergitt ved uførhet og slettes automatisk ved død. Sikkert fint sammenlignet med andre lån, men det er fortsatt et lån. Et lån jeg verken synes det er «kjekt å ha» eller «dumt å betale ned på».

Jeg liker hva studielånet og boliglånet har hjulpet meg med. Men for min del er det på tide å kutte navlestrengen. Jeg har satt nedbetaling av lån høyt opp på agendaen i en tid der det «lønner seg mer enn noen gang» å ha lån.

Grunner til at jeg betaler ned lån:
  • Jo mer jeg betaler ned på lånene mine nå (både boliglån og studielån) jo mindre penger må jeg betale renter på i årene fremover.
  • Det er omtrent er gratis å låne penger nå, men jeg jobber mot å ha en lav saldo den dagen det koster mer å ha gjeld.
  • Hvis jeg blir arbeidsledig, eller en annen krise inntreffer, kommer jeg til å være veldig glad for at jeg skylder mindre penger enn jeg kunne ha gjort.
  • Jeg elsker å betale ned på lån! Å ha et konkret mål, og en følelse av at jeg hjelper den fremtidige meg er gode motivasjonsfaktorer.
  • Mitt mål om økonomisk uavhenighet er ikke forenelig med store lån. Og jo mindre det er igjen å betale på lånet, jo mer kan jeg investere og spare.
  • Når rentene er lave har jeg mulighet til å bruke mer penger på avdrag enn når rentene er høyere.
  • Når jeg leser om personer og familier som har greid å bli gjeldfri på kort tid, blir jeg imponert – og inspirert til å klare det samme selv.
  • Jeg trenger ikke å bekymre meg for egen økonomi når boligverdiene mine er mye større enn beløpet jeg har lånt.
  • Å betale ned på lån er en risikofri måte å få mer igjen for sparepengene enn en sparekonto gir.
Gjeldfri om tre år

Nå settes lånekasserenten ned igjen fra 1. november(til 2,227 %), og boliglånet mitt får en rente på 2,1 % fra 1. desember. Jeg benytter rentenedsettelser til å øke summen på avdragene. Det er så gøy å vite at det går raskere med nedbetalingen uten at jeg betaler mer.

Jeg håper på å være gjeldfri om tre år. Uansett hvordan man vrir og vender på det får jeg ikke det til å høres ut som en dårlig idé! Jeg fortsetter å spare i et globalt indeksfond ved siden av. Skulle markedet gå kraftig ned vil jeg justere planen. Da kan jeg fokusere mer på fondene en periode, og heller utsette tiden det tar til jeg blir gjeldfri. Når jeg når målet, og allerede før jeg gjør det, gir det med ro i sjela å betale ned lån raskt. Færre bekymringer og større frihet!

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.