Hva gjør jeg når børsen raser?

investering Feb 28, 2020

                                                                     /Artikkelen inneholder reklame for Kron/

Hva jeg gjør når børsen raser er et spørsmål jeg har fått av mange de siste dagene. 

Hvordan reagerer jeg, og hva gjør jeg?

Jeg gjør ingen ting.

Noen ting har jeg lært meg i løpet av mine fem år som hobbyinvestor. De viktigste tingene lærte jeg meg før jeg kjøpte min aller første fondsandel:

  1. Om jeg skal investere i aksjemarkedet, må jeg ha lang horisont
  2. Jeg bør spre investeringene mine for å redusere risiko. 

Hadde jeg trengt de investerte pengene i morgen, hadde det vært veldig surt med dette børsfallet.

Men hadde jeg trengt pengene i morgen hadde jeg ikke hatt dem i aksjemarkedet.

Mine investeringer er langsiktige. Jeg har over ti års horisont på denne sparingen. Det vil si at markedet har mange år på å hente seg inn igjen etter det fallet vi opplever nå.

Så jeg gjør ingen ting.

Jeg selger ikke

Selger jeg nå realiserer jeg et tap. Et tap som foreløpig ikke er stort nok til at jeg til sammen har tapt penger på å være investert de siste 5 årene. Men verdiene er mindre enn de var i forrige uke.

Jeg fortsetter å kjøpe

Jeg har et fast beløp jeg kjøper fondsandeler gjennom Kron for hver måned. Å spare fast gjør at jeg kjøper andeler både når det er dyrt og når det er billig. Og siden det nærmest er umulig å si noe om når det er billig og når det er dyrt, holder jeg på denne strategien.

Hvis fallet ikke blir så stort, og markedene går oppover igjen allerede neste måned, er det dumt av meg å ikke ha kjøpt når kursene var lavere. Når kursene er lave får jeg flere fondsandeler for samme beløp enn når kursene er høye.

Hvis fallet blir stort vil jeg fortsette å kjøpe andeler hele veien ned og hele veien opp. Så lenge markedet på sikt fortsetter oppover har jeg tjent mer ved å investere hver måned enn å vente til kursene igjen er høye, og betale mer for fondsandeler igjen.

Jeg kjøper ikke ekstra mye

Det mest lønnsomme er å kjøpe på bunn og selge på topp. Høres enkelt ut? Hadde det vært enkelt hadde alle gjort det. Og siden jeg vet at jeg ikke er en ekspert, og  selv eksperter ikke klarer det igjen og igjen, prøver jeg ikke engang. Vi aner ikke om vi ser bunnen denne måneden, neste måned eller om et år. Jeg begir meg derfor ikke ut på å time markedet ved å kjøpe mer når det ser billig ut. For det er først i ettertid vi ser hva som hadde vært det beste tidspunktet å investere på.

Hvorfor investerer jeg gjennom Kron?

Kron er en veldig enkel måte å investere på. Du slipper til og med å velge fond selv. Det er bra for alle oss som ikke har peil på hva vi skal velge, men allikevel vil at pengene våre skal vokse i aksjemarkedet. Vi kan velge mellom temaer som teknologi, likestilling, miljøbevisst og indeks(billigst), men selve fondene blir valgt av Kron.

Slik investerer du dine første hundrelapper:

Gå inn på nettsiden eller last ned appen. Trykk på "Bli kunde" og "Kron privat". Da må du svare på noen spørsmål som til sammen forteller Kron hvor stor risiko du kan ta med pengene dine. Du skal svare på når du kan trenge pengene, om du blir redd når de ser nyheter om børskrakk. 

Basert på svarene foreslår Kron en plan for deg. Hver plan inneholder flere ulike fond. Jeg er til sammen investert i over 3 000 selskap. Det er bra, for da kan noen selskap gjøre det dårlig uten at jeg taper alt.

Du kan velge om du kun vil sette inn penger en gang, eller spare månedlig slik som jeg gjør. 

Følge med underveis

Fordi investeringene mine er langsiktige er det egentlig ingen grunn til å følge med underveis. Men jeg synes det er spennende og lærerikt å gjøre det. I Kron-appen kan jeg følge mine egne investeringer og få markedsnyheter jeg forstår.

Enkelt og lærerikt!

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.