Hva gjør jeg når børsene faller?

investering Jun 06, 2019

Det ser skummelt ut når børsene faller, og verdiene på fondsinvesteringene synker. Heldigvis kan det være gode nyheter!

Slik ser det ut for mine fond om dagen. Etter en grønn opptur, har det den siste tiden vært en rød nedtur. Litt opp igjen i nå, men er verdiene på vei opp eller ned? Kommer vi til å se at børsene faller?

Ingen vet.

Men jeg vet hva jeg skal gjøre med den usikre fremtiden:

Ingen ting!

Når man investerer i aksjemarkedet, og i brede fond som jeg gjør, vet man at det vil svinge. Det man ikke vet er hvor mye aksjekursene skal ned før det svinger opp igjen. Men man vet at det på sikt alltid har gått oppover.

Er du i en situasjon der du skal hente penger ut fra investeringer er det selvsagt ikke noe gøy å se nå at verdien er lavere enn for noen måneder siden.

Men for oss som holder på å sette inn penger, vi som holder på bygge formue, er børsnedgang egentlig helt ok. Og til og med bra!

La meg forklare deg hvorfor:

Når børsen stiger og prisene er høye betaler vi mye for aksjer og fondsandeler. Når kursene er lave betaler vi mindre. Skal du sette inn penger er det bedre å kjøpe fondsandeler til lav pris enn til høy pris.

Men fordi vi aldri vet om en pris er høy eller lav i dag sammenlignet med neste måned, anbefaler jeg alltid faste, månedlige innbetalinger. Selv sparer jeg månedlig på lønningsdagen min. Penger rett inn i fond. Da vil jeg totalt sett, over flere år, betale både dyrt og billig for fondsandeler.

Jeg satser altså ikke på å treffe bunnen for å få med meg hele oppturen. Fordi da risikerer jeg samtidig å treffe toppen, og bli med til bunnen. Jeg satser på å treffe både topp og bunn med tidspunktene jeg investerer på og så la «time in the market» være strategien min. Fordi «timing the market», altså å treffe akkurat den dagen børsen er lavest er umulig, og at statistikk viser at lang tid i markedet er en god strategi.

Vil du investere? Jeg har tidligere skrevet et innlegg om hvordan du kan starte fondssparing.

Lykke til med å holde hodet kaldt og ha is i magen om børsene raser! Ikke selg på bunnen. Tenk at det er aksjer på salg – og hvem liker ikke salg?

Og husk: ikke invester penger du kan få bruk for om kort tid. Langsiktige investeringer er de sikreste!

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.