Hva har 4 % og 25 x med frihet å gjøre?

fire Jul 01, 2015

Andre enn meg som blir fasinert av Mr Money Mustache og andre som kan pensjonere seg før de fyller 40?  Jeg ønsker å bli en av dem, men hvor mye må jeg spare?

4 %-regelen går ut på at du kan ta ut 4 % av formuen din hvert år uten at den minsker i verdi. Det krever en avkastning på investeringene dine på over 4 % justert for inflasjon. Det er dette prinsippet Norge bruker når vi tar ut penger fra statens pensjonsfond(oljefondet); den såkalte handlingsregelen. Min foreløpig plan er den samme som Norges, bortsett fra at jeg mangler oljefondet…

Det har jeg tenkt til å gjøre noe med. Men hvor mye trenger jeg? I følge Mr Money Mustache og andre tidlige pensjonister er svaret 25 ganger det jeg vil ha ut hvert år. Dette følger 4 %-regelen.

Så hvor mye vil jeg bruke hvert år?

Jeg sjekket forbruket mitt i nettbanken, og fant at jeg bruker i overkant av 10 000 kroner i måneden. Det har gått mye med til oppussing de siste månedene, men det vil jo også komme ting som koster i fremtiden, så la oss belage oss på at jeg trenger 10 000 kroner i måneden(det forutsetter at alt av lån er nedbetalt, noe jeg fortsatt jobber med). Det blir 120 000 kroner i året. Legger vi på en deilig ferie er vi oppe i 150 000 kroner i året. 150 000 kroner i året vil nok gjøre meg lykkelig, akkurat som 150 000 i året gjør meg lykkelig nå.

OK. 150 000 kroner x 25 = 3 750 000 kroner

Det er mye penger, når jeg i tillegg vil ha flere millioner låst i bolig. Jeg innser at 3 750 000 er mer enn jeg kan skrape sammen i løpet av de neste ti årene. Slik ser det ut nå iallefall. Men det er mye som kan endre seg! Flytter vi ut av byen en dag, vil jeg låse mindre av formuen i bolig. Da er pluselig målet nærmere.

Planen jeg satt opp belager seg på at jeg blir boende i byen. Følger jeg den, og aksjemarkedet stiger som forventet, vil jeg i 2024 ha 2 500 000 i fond(i tillegg til nedbetalt bolig). Skulle jeg ha sagt opp jobben da, må jeg leve på 100 000 kroner i året.

Da velger jeg nok heller å jobbe og spare i noen år til.

Eller kanskje jeg investerer de oppsparte pengene i en utleiebolig som gir inntekt på 12 500 i mnd (etter skatt)? Det gir 150 000 i året, og gjør at jeg slipper å røre aksje-investeringene!  Det høres jo ut som en kjempegod plan, og det kan virke bakvendt at jeg med dette i bakhodet selger leiligheten min til neste år i stedet for å beholde den som utleieleilighet.

Det er flere grunner til at jeg velger å gjøre det, selvom inntektene fra den mer enn rettferdiggjør investeringen. For det første vil jeg selge den så jeg har bodd der i et av de to siste årene, av skattemessige årsaker. For det andre er det borettslag, som man jo skal bo i, ikke leie ut. Styret i dette borettslaget har ikke noe problem med at jeg leier ut, men det står i vedtektene at man skal ha planer om å flytte tilbake om man leier ut, og det har jeg jo ikke. For det tredje er leiligheten uegnet for utleie, og det bør bo en som bryr seg om leiligheten der. Jeg er lei av mas og trøbbel med leieboere, og vil iallefall ikke ha slike bekymringer mens jeg har små barn. Det er det ikke verdt. Så nå venter jeg bare på en forsikringssak i bygget, slik at fasaden ++ blir fikset. Det er uansett umulig å selge før den prosessen er ferdig. Nå har jeg bare hatt leiligheten i 2 år, men det blir alikevel spennende å se hva som har skjedd med verdien i løpet av den tiden. Gleder meg til å selge! Og til å ha mindre gjeld!

Noen av mine lesere som tenker på økonomisk uavhengighet/tidlig pensjon? Hadde vært gøy å se hvordan dere regner og tenker om beløpene som trengs. Er utleiebolig en del av strategien deres?

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.