Hvordan bruke mindre penger på lån?

Aug 07, 2023

 Annonse Anyfin

Vi nordmenn har til sammen mer enn 150 milliarder i usikret gjeld. Det er så mye penger at det er vanskelig å forestille seg. Med den summen er nordmenn blant toppen på gjeldsnivå-statistikken i Europa. Nå er det på tide at vi ser på rentebetingelsene våre, og jobber med å minske den gjelden som det er vondt å ha!

Hva er usikret gjeld?

Vi har alle hørt at forbrukslån er en dårlig idé, og jeg snakker med mange som er stolte av å aldri ha tatt et forbrukslån. En av tingene jeg vil sette fokus på nå i mitt nyeste samarbeid er å minne deg på å sjekke rentene på andre smålån.

Det er helt topp at du i utgangspunktet er negativ til å ta opp forbrukslån. Men er du like negativ til:

  • Å ha et kredittkort som du ikke kan betale ned hver måned?
  • Å ty til butikkenes delbetalingsalternativer?
  • Å utsette betalingen av netthandelen din?
  • Å ha private lån med høy rente?

Jeg skal ikke løfte pekefingeren om du har tatt opp et lån uten å tenke på kostnaden, eller ovenfor deg som virkelig trengte et lån. Men vi må se på rentebetingelsene dine!

Og slapp av, om dette virker helt uoverkommelig er det akkurat dette Anyfin kan hjelpe oss med (mer om det snart).

På kredittkortet ditt har du en effektiv rente over 20 %. Det er mye å betale for et lite lån, og mye høyere enn de fleste forbrukslån.

Løsninger for delbetaling legger også på en rente opp mot 30 % av det du har utestående. Med andre ord: Har du kjøpt en vare for 2 995 kr og venter et år med å betale er det 3 894 kr du ender opp med å betale. Det er fint når det er salg og vi kan få minus 30 % på en vare, men hvem vil egentlig betale pluss 30 % når vi shopper?

Ikke jeg i alle fall. 

Hvor skal man starte?

Du har allerede startet, nå som du har bestemt deg for å ta grep. Du er ikke alene om å ha dyr gjeld, og det er alltid mulig å gjøre positive endringer. Vær ærlig med deg selv. Ikke la skyldfølelse eller skam hindre deg fra å ta grep.

Uansett om du skylder lite eller mye gjelder det nå å få oversikt. Skriv opp hvem du skylder penger, hvor mye du skylder, hvor store avdragene er, og hva renten er på lånene. 

Det siste er viktig. En sum du betaler 30 % rente på haster mer enn lån med lavere renter.

Finn så ut hvor mye penger du kan bruke på gjeld hver måned. Det beste er såklart om du kan betale mer enn minimumsbeløpene.

Sorter beløpene du skylder etter renten på lånene. Det økonomisk smarteste er å fokusere på gjelden med høyest rente først. En annen metode er å betale unna de minste lånene først, fordi det er motiverende å se antallet kreditorer minke, og bli kvitt noen lån. Selv ville jeg betalt de aller minste lånene først, for så å fokusere på de med høyest rente.  Er det mer enn et par avdrag igjen på disse lånene, bør vi se om du kan få lavere rente på denne gjelden (f.eks gjennom Anyfin).  

Får du halvert renten på det dyreste lånet ditt går det raskere å betale ned gjelden. Det er fordi mer av pengene du betaler hver måned kan gå til faktiske avdrag når du bruker mindre penger på renter.

Ta både små og store skritt. Hver gang du gjør en innbetaling er du et skritt nærmere ditt gjeldfrie liv. Se om det er mulig å kutte på andre utgifter i denne perioden, så mer kan gå til nedbetaling av dyr gjeld.

Hva er Anyfin?

Jeg har inngått en samarbeidsavtale med Anyfin, som tilbyr refinansiering gjennom en app. De tre svenske gründerne av Anyfin har alle jobbet i kredittbransjen, og likte ikke å se hvor enkelt det var å gi dyre lån. Kundene så ikke selv når de var på vei inn i en dårlig spiral med kreditter. Med Anyfin vil de gi informasjon som gjør at vi forstår gjelden vår bedre, og gi oss en mer rettferdig rente. Hovedproduktet de tilbyr i appen er å senke renten på dine dyre lån.

Hva er forskjellen på forbrukslån og det Anyfin tilbyr?

Egentlig ikke så mye. Begge er lån som ikke har sikkerhet i bolig eller andre verdier og som har en mye høyere rente enn studielån og boliglån. 

De små forskjellene mellom lånene Anyfin tilbyr og et vanlig forbrukslån er allikevel så store at jeg ønsker å samarbeide med dem når jeg skal snakke mer om refinansiering:

  1. Du kan ikke ta nye lån gjennom Anyfin. Du kan refinansiere dyr gjeld su allerede har. Det er viktig, fordi jeg ikke ønsker at du skal ta opp mer “dårlig gjeld” enn du allerede har. Men jeg vil at du skal ha bedre betingelser og bedre oversikt på summene du allerede skylder.
  2. Pengene du låner kan kun brukes til å betale ned den gjelden du har som er dyrere. Du har altså ikke mulighet til å låne mer enn du allerede skylder, og det eneste du kan låne penger til gjennom Anyfin er nedbetaling av dyrere gjeld.
  3. Du får ikke pengene utbetalt til konto i så mye som et sekund. Anyfin bruker det nye lånet til å betale ned dine kreditter, og du skylder nå kun Anyfin penger. Anyfin har en bankpartner i Sverige, men du trenger kun å forholde deg til appen for full oversikt og kanskje du også blir motivert til å se på muligheter for å betale ned lånet enda raskere.
  4. Anyfin gir deg ikke et tilbud på refinansieringslån om de ikke kan gi deg lavere rente enn du har i dag. Hele poenget er at du skal betale mindre i renter og kvitte deg med lånet raskere.

Anyfin på besøk i Pengesnakk podcast

Samarbeidet med Anyfin gir meg tilgang til deres innsikt og eksperter, og nå i august har jeg invitert Felix Sjöholm til podcasten min. Han har tittelen ekonomihälsoexpert i Anyfin, og vi skal snakke om hvordan vi kan få en så god økonomisk helse som mulig og hvorfor det er viktig. Vi skal også gå gjennom hele reisen fra gjeld og det å ikke ha oversikt, til gjeldsfrihet.

I Norge har vi enorme mengder usikret kreditt. Det vil jeg lære mer om, og bidra til at flere tør å snakke om gjeld og ta grep for å få betalt ned sine dyre lån. 

Har du spørsmål til Felix Sjöhom, eller noe du lurer på om Anyfin, gjeld, refinansiering etc send tankene dine til meg på [email protected], så tar jeg de med inn i samtalen. 

Hvem er Anyfin for?

Last ned Anyfinappen om du har lån med høy rente som du vil bli kvitt raskere.

Skal du søke om refinansiering gjennom Anyfin, bruk rabattkoden “PENGER”, så blir din første betaling redusert med 200 kr:  https://anyfin.info/penger

Podcastepisoden med Felix Sjöhom kommer 21.august i Pengesnakk podcast. 

 

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.