Kan brødbaking gjøre deg økonomisk fri?

fire Mar 05, 2021
Brød brødbaking

«Du kommer ikke til å oppnå økonomisk frihet bare fordi du baker ditt eget brød» skrev noen på instagram. Og det inspirerte meg til å lage podkastepisoden Alternativkostnad, brødbaking og økonomisk frihet.

Har du tenkt på at når du velger å bruke penger på en ting, velger du bort å bruke penger på en annen ting? Samme er det med tid. Velger du å bruke tiden din på noe, velger du samtidig bort å bruke tiden din på noe annet.

Det er jo ikke feil at man ikke kan oppnå økonomisk frihet bare ved å bake sitt eget brød. Allikevel er jeg ikke enig.

4 grunner til at jeg mener brødbaking kan gjøre deg økonomisk fri:

1. Du sparer penger på å bake ditt eget brød.

Men dette grepet alene er ikke nok til å bli økonomisk fri.

Men å investere 1000 kr gir heller ikke økonomisk frihet. Å droppe å kjøpe en dyr vinterjakke fordi du allerede har en god nok hjemme gir heller ikke økonomisk frihet. Å betale ned litt ekstra på lånet gir heller ikke økonomisk frihet. Å kjøpe brukt, fremfor nytt, eller å kjøpe ting som varer lenger gir heller ikke økonomisk frihet.

Ingen av disse tingene gir økonomisk frihet alene. De gjør det til sammen.

Alle monner drar, og alt man sparer på bidrar positivt. Her finner du en liste mer sparetips å starte med. Noen av grepene utgjør mye, andre lite.

Jeg har ikke gjort noe regnestykke på hvor mye penger man kan spare på å bake sitt eget brød. Det er så mange faktorer som spiller inn:

  • Antall brød du spiser
  • Pris på brødene du kjøper
  • Pris på ingrediensene du bruker til å bake ditt eget

2. Baker du brød går du sjeldnere på butikken

Grunnen til at vi drar ofte på butikken i de periodene vi ikke baker, er at vi skal kjøpe brød. Vi må jo ha brød! Og ganske ofte også, med 3 brødspisende og matpakkesmørende mennesker i samme husholdning. 

Og når man drar på butikken for å kjøpe brød.....kjøper man noe annet også. Gjerne ting vi tror vi trenger, noe som er på tilbud, eller noe vi trenger etter hvert. Men jo tidligere det blir handlet inn, jo tidligere blir det brukt og forbruket av dagligvarer øker med antall ganger butikken besøkes.

Derfor mener jeg at jeg sparer mye mer på å bake mitt eget brød enn prisen per brød. Går du sjeldnere på butikken er det også tid spart. Og tid er jo som kjent penger. Eller?

3. Tiden din er ikke så mye verdt som du tror

Ja da, timelønnen for å bake egne brød er lav. Men lav i forhold til hva? Det er naturlig å ta utgangspunkt i timelønna di. Bruker du 1 time på å bake to brød er kostnaden for to brød lik timelønnen din. Pluss ingredienser. På ingen måte verdt tiden din!

Men det stemmer jo ikke helt. Når vi baker brød velger vi ikke det over arbeid. Vi gjør det i tillegg til. Vi kan slenge sammen en deig mens middagen koker, la det heve mens vi leker med barna, og legge deigen i former mellom 2 episoder av favorittserien vår.

Det er ikke slik at jeg kunne valgt å tjene penger akkurat de minuttene der. Og det er det ikke for så mange av oss.

Det kan også høres ut som et bra argument mot å bake sitt eget brød at man heller burde bruke tiden sin på å lære seg noe som gjør at man får høyere lønn i fremtiden. Har du denne muligheten er det flott! Ta et kurs eller søk ny jobb eller andre ting som er bedre bruk av tiden din enn å bake brød. Men har du ikke denne muligheten har du kanskje tid til å slenge sammen et brød eller gjøre noe annet du sparer penger på. Eller hva med begge deler? Du trenger jo ikke bytte ut kurstiden eller jobbetiden med brødbaking, du kan bytte ut TV-tiden, surfetiden eller "jeg-kjeder-meg"-tiden!

Tiden din er verdifull. Jeg er enig i det. Ikke bak om det ikke gir deg noe form for glede å stå med hendene fulle av deig eller kjenne lukta av nybakt brød.  Da prioriterer du det bort. Helt greit! Men ikke fortell meg at du ikke har råd til å bake ditt eget brød!

Så alternativkostnaden ved å bake brød(altså hva annet du kunne ha gjort med tiden) er ikke så høy som det hevdes, for de fleste av oss. Det er tid som ikke ville vært brukt til å tjene penger, og derfor er det et sparetips å bake eget brød. Derfor er det en av brikkene på veien mot økonomisk frihet.

4. Symboleffekten og ja, takk begge deler!

Baker du brød for å spare penger, sparer du også penger på andre ting vil jeg tro. Bryr du deg om disse kronene er jeg faktisk ganske sikker på at du bryr deg om andre kroner også.

Jeg møter ofte argumenter om at de små tingene spiller ikke noe rolle, fordi man kan gjøre ting som lønner seg mer.

Og jeg er ikke uenig i at om du skulle velge mellom to ting, så vinner brødbaking alltid. Altså om du skulle enten spare i fond eller bake brød, enten ordne deg en bedre boliglånsrente eller bake brød eller  enten forhandle lønn eller bake brød. Da ville ikke jeg bakt brød heller.

Men hvem sier at det er enten eller? Det er jo både og!

Hør hele podcasten om alternativkostnad, brødbaking og økonomisk frihet her. 

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.