Forrige helg fylte jeg 32 år. Jeg hadde fest, og nyter livet. 32 er en fin alder! At jeg nå har blitt 32 år innebærer at det er 8 år igjen til «fristen» min.

Jeg har siden 2015 hatt et mål om å bli økonomisk uavhengig. Jeg planla å oppnå det som 38-åring. Men så kjøpte vi hytte, og da flyttet jeg målet til 40-årsdagen min. Det er ikke så farlig for meg om jeg må flytte på målet igjen. Jeg er mer opptatt av å ha det bra akkurat nå, enn å bli økonomisk uavhengig.

Hva er økonomisk uavhengighet?

Å være økonomisk uavhengig betyr å ikke lenger være avhengig av lønnet arbeid for å finansiere det livet man ønsker å leve.

Planen min er å investere så mye i aksjefond at jeg kan betale alle mine utgifter med avkastning fra mine investeringer. For å kunne leve av avkastningen må jeg spare, og investere, 3 750 000 kroner. Det er mye penger, men det kan hende det er for lite å basere opp mot 60 år av livet mitt på. Det vil tiden vise!

Skulle jeg virkelig sluttet å jobbe måtte jeg regnet på nytt. 3 750 000 var et tall jeg kom frem til i 2015. Men så har jeg ingen planer om å slutte å ha inntekt. Derfor er ikke det så viktig for meg å finregne på dette enda. Det er fortsatt en del år igjen. I tillegg sparer jeg allerede så mye jeg kan uten at det går utover livskvaliteten min. Derfor ville det ikke utgjort noen forskjell i hverdagen min nå om beløpet endret seg til å bli høyere. Jeg hadde ikke økt sparingen min av den grunn.

Men hvordan ligger jeg an til å nå dette målet om 3 750 000 investerte kroner?

Jeg er i rute!

Og det skulle man kanskje ikke tro når jeg forteller at jeg har spart opp mindre enn 500 000 kroner på de fire årene jeg har hatt økonomisk uavhengighet som et mål.

Det er 8 år igjen til jeg fyller 40, og over 3 millioner til målet er nådd. Fortsetter jeg å bruke 4 år på hver halve million trenger jeg over 20 år på å nå målet. Men jeg skal klare det på 8!

I løpet av de siste 4 årene har jeg:

  1. Kjøpt leilighet
  2. Pusset opp alle rom i leiligheten
  3. Giftet meg
  4. Fått barn
  5. Kjøpt ny bil
  6. Blitt gjeldfri (med unntak av litt studielån)

Flere av disse har vært kostbare ting. Ved siden av har jeg altså klart å spare 500 000 kroner. Og det siste punktet er en viktig faktor for veien videre. Når jeg ikke lenger har boliglån har jeg muligheten til å spare veldig mye hver eneste måned!

Veien videre

I år skal jeg spare 325 000 i fond, og neste år kan jeg kanskje spare enda mer? Muligens kan jeg øke sparingen igjen året etter? Jeg satt opp et regnestykke som tar utgangspunkt i 5 % rente på pengene jeg investerer, og at jeg øker sparebeløpet hvert eneste år.

Da kom jeg frem til at når jeg fyller 38 er formuen min(den delen som står i fond) 3 800 000 kr, og målet er nådd!

Fortsetter jeg i samme takt har jeg 4 500 000 i finansformue når jeg fyller 40. Mye mer enn det jeg egentlig hadde satt som mål.

Men igjen, hovedmålet mitt er å ha det bra nå, og så bygger jeg formue ved siden av. Men gøy å se at jeg er rute.

For å lese mer om økonomisk uavhengighet, og høre på en episode av Pengesnakk podcast der jeg forklarer hvordan det er mulig å bli økonomisk uavhengig sjekk ut dette innlegget om økonomisk uavhengighet.