Hvordan kjøpe aksjer?

investering Jul 29, 2021
kjøpe aksjer

Når du leser dette må du huske på at jeg ikke er en finansrådgiver. Formålet mitt med dette innlegget er å lære videre noen ting jeg har lært om aksjer.

Jeg vet hvor overveldende det kan være å komme i gang med investeringer i aksjemarkedet, og angrer i dag på at jeg ikke turde å investere tidligere.

I filmen tar jeg deg med inn i nettbanken og viser deg hvordan jeg kjøper aksjer i et selskap. Så enkelt kan det være!

 

Hva er en aksje?

En aksje er en eierandel i et selskap. Eier du aksjer er du altså deleier av selskapene du har aksjer i.

Hvorfor eie aksjer?

Når du kjøper en aksje i et selskap gir det deg mulighet til å delta på generalforsamlingen i bedriften og du får utbytte (om selskapet gir utbytte til aksjonærene).

Aksjen kan både øke og synke i verdi. Som aksjeeier ønsker man vanligvis at aksjekursen skal øke, med mindre du har planlagt å kjøpe mer i samme selskap. Har du tro på at et selskaps aksjer skal bli mindre verdt kan du shorte aksjen (det får du google, jeg skal ikke skrive mer om det ;))

En fin måte å lære om investeringer på er å teste i praksis. Du trenger ikke masse penger for å investere. Men du trenger en plan. Du må ha penger du ikke trenger på lang tid eller har råd til å tape, du må ha en plan for hvor langsiktig investeringen din er og en tanke om hva du vil investere i.

Men er det ikke risikofylt å investere i aksjer?

Jo, det er det. Selskapet du investerer i kan gå konkurs og da har du som aksjeeier en aksje som ingen vil kjøpe. Verdien er 0.

Men risiko gir også mulighet for gevinst. Selskapene du investerer i kan gå bra, eller til og med veldig bra.

Du kan tjene penger på å selge aksjene når verdien er høyere (dette kan være etter en dag eller etter 10 år +). Du kan også holde på aksjen over lang tid og tjene penger på utbytte. Ja, takk begge deler sier jeg og investerer langsiktig i utbytteaksjer.

Hvem bestemmer hva en aksje koster?

Det bestemmer du og jeg - investorene. Det er tilbud og etterspørsel som gjelder for børsnoterte aksjer.

Så i aksjemarkedet er en del av prisinga faktiske verdier i selskapet du investerer i, men så er det også en del av prisen som handler om timing, psykologien i markedet eller at noen har veldig tro på at et selskap skal prestere i fremtiden. Derfor kan en aksje være "dyr" uten at selskapet enda har vist resultater.

Når skal man kjøpe?

Det er umulig å vite om en aksje er dyr eller billig. For ingen vet hva verdien på aksjen kommer til å være fremover i tid. Men det finnes mange måter å analysere aksjer på. En måte er å se på P/E (Price/Earnings), altså hvordan markedsverdien(aksjeprisen) er sammenlignet med inntjeningen i selskapet. Dette gir allikevel ikke det fulle bildet, fordi det er så mange andre faktorer som spiller inn i aksjekursen.

Hva er min investeringsstrategi?

Jeg har i løpet av de siste 6 årene investert over en million kroner på børsen, men under 1 % av dem er i enkeltaksjer. 

Jeg investerer mest i globale indeksfond for å minimere både risiko og kostnader. Jeg har ingen tro på at jeg skal slå verdensindeks med min begrensede kunnskap om aksjemarkedet når selv de med masse kunnskap sjeldent gjør det.

Men jeg investerer litt. Fordi det er spennende, gøy og lærerikt.

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.