Derfor anbefaler jeg Kron til de som vil investere

May 13, 2024

 Reklame

I år samarbeider jeg offisielt med Kron, Storebrands investeringsapp. Min drømmesamarbeidspartner av flere grunner:

  • Jeg har selv mine fondsinvesteringer i appen og har brukt og digget Kron i mange år allerede.
  • Når folk jeg kjenner spør meg om fondsinvestering er det alltid Kron jeg viser dem.
  • Fordi appen er så enkel vil den kunne hjelpe flere av mine følgere som sitter på gjerdet og lurer på hvordan de skal komme i gang med investering å gjøre nettopp det.
  • Menneskene som jobber i Kron og Storebrand sitter på en enorm mengde kunnskap, og i løpet av samarbeidet skal jeg få dele masse av den med følgerne mine. 

Podcast med Joar Hagatun er nå ute

Jeg har allerede laget en podcastepisode med Kron som nå ligger ute der du hører podcast. Jeg fikk intervjue gründer og investeringssjef Joar Hagatun om hvordan de tenkte da de laget Kron-appen, hvorfor vi skal investere, hvilke penger vi skal investere og hvordan pengene våre bør plasseres. Hadde fått inn en del spørsmål fra dere på forhånd, og episoden er full av gode svar. Jeg fikk også Joars feedback på investeringsstrategien jeg har valgt for mine penger.

Hør på Spotify her:

 Hør på iTunes her:

 

Investere først, lære senere?

Hvis jeg kunne gått tilbake i tid og endret noe, ville det vært å starte med investering i fond tidligere. Jeg syntes alt med investering hørtes skummelt ut og ville ikke ta risiko med sparepengene mine. Jeg tenkte at risiko betød at jeg kunne tape alt, og det er jo faktisk tilfelle om jeg hadde valgt å putte alt inn i aksjer i et selskap som gikk konkurs eller en kryptovaluta som nå er verdiløs. Jeg lærte etterhvert hvordan aksjefond fungerer og ble trygg nok til å starte min egen investeringsreise. Det tok bare litt for lang tid, og jeg gikk glipp av flere oppturer i aksjemarkedet. 

Så der jeg på den ene siden vil fortelle deg at du aldri må investere i noe du ikke vet hva er, har jeg også lyst til å fortelle deg at du ikke trenger å vite alt. Ikke for å investere 300 kr i måneden i alle fall, som er Storebrands minstebeløp for investeringer i Kron-appen. Bare kom i gang, og la tiden jobbe for pengene dine.

Det er veldig enkelt å komme i gang med investering gjennom Kron. Jeg har faktisk tatt tiden på opprettelse av konto og fast spareavtale i fond, og det tok under 5 minutter. Når du først er i gang med investering er du i en god posisjon til å lære mer. Du ser hvordan dine verdier i aksjemarkedet svinger, og får opp relevante nyheter for dine investeringer. Og det er gøyere å følge med og lære mer når du har egne penger i markedet. 

Men hva skal jeg investere i da?

Dette er jo spørsmålet alle som vil starte med investering stiller seg selv, og det snakker vi en del om i podcastepisoden jeg linket til over. Så anbefaler dere å høre den. Det er episode 215 av Pengesnakk podcast.

En ting jeg liker veldig godt med Kron-appen er at du får muligheten til å være en god investor uten å kunne navnet på et eneste fond. Du svarer på noen enkle spørsmål om når du planlegger å bruke pengene du investerer og hvor mye risiko du er komfortabel med, så får du opp et forslag i appen. Dette kan du endre om du har egne preferanser eller vet om et spesielt fond du vil sette pengene dine i.

Selv har jeg nesten alle mine investerte penger i Kron sitt globale indeksfond, på grunn av lave kostnader og diversifisering. Kron anbefaler at man har noen av pengene i rentefond også for å gjøre risikoen og svingningene litt mindre, så det har jeg startet med det siste året.

Må jeg bruke mye tid på investeringene mine?

Det kan faktisk være positivt for avkastningen din om du har lite tid til å sjekke og endre på investeringene dine. Å bruke 0 minutter i måneden på investeringer kan være det lureste du gjør. Jeg har et fast trekk fra brukskonto til fond hver måned og trenger ikke å gjøre noe aktivt.

Om jeg ønsker å se hvordan det går med investeringene mine kan jeg logge inn i Kron-appen: 

  

 Digger å se hvor mye det faktisk har økt til på grunn av fast månedlig sparing, ekstra penger jeg har satt inn når jeg har hatt det og masse avkastning de senere årene (dette er min konto og ikke en garanti for hva som skjer med dine penger om du investerer på samme måte som meg).

Selvfølgelig er det også perioder der investeringene synker i verdi. Da er jeg glad for å vite at det ikke spiller noen stor rolle hva pengene er verdt i dag når jeg uansett ikke skal bruke dem før om flere år.

Har du utsatt å komme i gang med investering lenge nok?

Er du redd for å ta risiko med pengene dine, start med 300 kr i måneden til du føler deg tryggere. Med månedlig spareavtale slipper du også å tenke på om det er et gunstig tidspunkt å starte på. Gjennom årene vil du kjøpe noen fondsandeler dyrt og andre billig. Det jevner seg ut. Greit å slippe å tenke på å time markedet, da det nok uansett ikke er noe du og jeg lykkes med. 

Husk å ha lang horisont på pengene du investerer. Trenger du dem når du skal flytte neste år, eller kjøpe ny bil om 2 år, er aksjefond ikke riktig sted å putte pengene dine. Det er svingninger på børsen.

Lykke til med investeringene dine! Her er link til å laste ned appen:

https://lenker.kron.no/pengesnakk

Du kan lese med om Kron fra Storebrand her:

kron.no/fond?utm_source=pengesnakk.no&utm_medium=blogg&utm_content=podcast_blogg_joar

Selv om aksjemarkedet har gått bra historisk er det ingen garanti for at det vil gjøre det i fremtiden. Avkastningen påvirkes av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, risikoprofil på din investering, og kostnader. Avkastningen kan bli negativ.

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.