Kryptovaluta – hva er det og hvordan kan man investere?

investering Jun 29, 2021
investerer i kryptovaluta

Reklame – Dette innlegget er basert på spørsmål fra dere. NBX, en norsk handelsplattform for Kryptovaluta, har bidratt med svarene.

Aller først: Hva er kryptovaluta?

Kryptovaluta er en form for penger/verdi som kun eksisterer i digital form. Valutaene er basert på blokkjedeteknologi. Blokkjeder er desentraliserte, og alle har tilgang til å se dem.

Når du finner eller kjøper kryptovaluta så er det en del av en blokkjede, og kun du har tilgang til å bruke den spesifikke delen.

Kryptovalutaen du eier ser du i en digital konto som kalles wallet(lommebok).

Noe av det som skiller kryptovaluta fra annen valuta er at du kan sende den til andre eller gjennomføre en betaling uten at det er behov for en bank eller andre mellomledd. Det eneste som behøves er adressen til walleten du skal sende kryptovaluta til.

Kryptografi er det som gjør dette mulig, og skal du forstå kryptovaluta fullt ut er det kryptografi og blokkjedeteknologi du skal sette deg inn i.

Kryptografi sørger for at informasjonen din er skjult med spesielle koder som er svært sikre og bare kan dekodes av deg. Når informasjon er skjult med kryptografi, regnes den som kryptert. Selv om personopplysningene er kryptert, er alle transaksjoner offentlige og lett verifiserbare for å være reelle, inkludert deres opprinnelse og rute.

Fordi det er så gjennomsiktig, er det gunstig når det gjelder sporing av hvitvasking. Transaksjonene er uten grenser. Det spiller ingen rolle om du sender kryptovaluta til naboen eller til en person på den andre siden av verden. Kostnadene og hastigheten er de samme, mens fiat-valutaer (statlige valutaer som krone, euro og pund) tar mer tid og medfører flere kostnader, siden konvertering av fiat-valutaer involverer mellomledd (banker, betalingsleverandører osv.).

For å oppsummere er kryptovaluta digitale penger som er ekstremt sikre, gjennomsiktige og uavhengige fra en sentral myndighet eller tredjepart, inkludert risiko og kostnader forbundet med dem.

Er det en reell verdi bak valutaen?

Dette er et interessant tema, så la oss begynne med å gå et skritt tilbake.

Valutaer vi bruker i dag, som norske kroner, euro og dollar har ingen reell verdi bak seg. Det er troen på at det finnes andre som anerkjenner verdien av kronene våre som gjør at valutaen fungerer sammen med statlig regulering.

På samme måte ligger det ikke verdier som gull, olje eller råvarer bak kryptovalutaen. Det støttes av det sikre nettverket og av at så mange brukere anerkjenner verdien.

Så hva gjør kryptovaluta verdifull?

For å se på Bitcoin for eksempel, er minst to poeng verdt å nevne. Det er knapt. Det kan bare være 21 millioner bitcoins. Det er kodet i Bitcoins kode, og det er umulig å endre. Dette er i sterk motsetning til fiat-valutaer(som norske kroner). Det kan lages mer når det ønskes. Det gjør at vi får inflasjon.

Med kryptovaluta som Bitcoin blir det omvendt og vi ser på deflasjonsmodellen. I deflasjonsmodeller forventes verdien av valutaen å vokse, hvis det er en etterspørsel. 

På grunn av brukernes tillit fortsetter etterspørselen til Bitcoin å øke. I tillegg har Bitcoin som investering overgått gull og aksjer de siste 5 årene. 

Hva er nbx?

Norwegian Block Exchange er en kryptobørs her i Norge. Den ble grunnlagt av Bjørn Kjos, og startet som en spin-off fra Norwegian Air Shuttle, da de bestemte seg for å innføre kryptovaluta som betalingsmåte for sine billetter og tjenester.

Det var også en etterspørsel på markedet for en lokal kryptokursutveksling.

I dag på NBX kan alle kjøpe eller selge kryptovalutaer for fiat (NOK, SEK, DKK, EUR). Med en kryptobørs som NBX, kan brukere handle eiendeler når som helst, i motsetning til aksjemarkedet. For øyeblikket kan NBX-brukere handle med Bitcoin, Ethereum (nest mest populære kryptovaluta) og CACHE gold token- som er tokenisert gull. CGT følger prisen på ekte, rent gull tilsvarende 1 CGT for 1 gram gull og er backet opp av fysiske gullreserver. I tillegg til å være et sted hvor brukerne kan handle, planlegger NBX også å bli den første kryptobanken i Norden og jobber mot å skaffe en banklisens. Det vil åpne for en mulighet til å tilby banktjenester basert på kryptovaluta (for eksempel lån, eller staking for å motta rentebetalinger). NBX jobber også med å skaffe en e-pengelisens for å legge til rette for e-handelsbetalinger med eNOK, digitaliserte norske kroner.

Det har nå kommet så mange kryptovalutaer. Hvordan velge? Er det noen av valutaene som har mer verdi enn andre? Er det noen vi bør styre unna?

Det er virkelig mange kryptovalutaer. Det er over 5 500 coins og tokener. Man regner med at omtrent 90% av dem er verdiløse på kort eller lang sikt.

Det er vanskelig å forutsi hva som vil skje selv med toppcoinene eller tokenene, fordi det er veldig avhengig av etterspørselen fra publikum og ting som skjer rundt dem (som bruk, utvikling, forskrifter osv.).

Vi kan definitivt ikke gi råd om spesifikk kryptovaluta her som en finansiell tjenesteleverandør, men det er viktig å grave i grunnverdiene og egenskapene til coinen av interesse. Noen kjøper og selger for kjapp gevinst, mens andre investerer langsiktig(det kalles hodl).Sistnevnte vil bety at man trenger å ha berettiget tillit og tro på coinens verdier.

Bitcoin den mest populære. Den er den mest desentraliserte og den har den høyeste markedsverdien. Den overgikk gull og aksjer som en investering de siste fem årene.

Krypto virker komplisert, lite gjennomsiktig og systemet brukes av kriminelle innen narkotika, menneskehandel og terrorfinansiering. Kan det forsvares å investere i det?

Faktisk er mengden ulovlig aktivitet i kryptovaluta-nettverkene liten. I 2019 var det 2,1% fra alle transaksjoner. I 2020 falt dette tallet til 0,34%. Blant ulovlige aktiviteter er toppen ransomware (forskjellige typer svindel). Mengden ulovlig aktivitet med kontanter er enorm fordi den ikke er gjennomsiktig.

På NBX er det verktøy som analysere kryptovaluta-nettverk. Det gjør at man kan se banen eller opprinnelsen til midlene som kommer til børsen. Hvis det er røde flagg, vil transaksjonen rett og slett ikke få lov til å komme inn i vårt nettverk, og med mer forskning kan saken gå til politiet. Det blir vanskeligere å tilsløre opprinnelsen til penger med kryptovaluta.

Det er en vanlig misforståelse om at kryptovaluta brukes mye av kriminelle, men faktisk blir det veldig ubeleilig og risikabelt for kriminelle å bruke kryptovaluta med hvordan dette markedet fungerer i dag.

Hvordan er det med CO2-avtrykket? Hva er kostnaden for jorda vår? Finnes det kryptovalutaer som er mer klimavennlig enn andre? (hva med xrp?)

Å mine etter kryptovaluta krever mye strøm. Bitcoin er ekstremt gjennomsiktig om energiforbruket sitt sammenlignet med mange andre næringer. Enhver kryptovaluta kan være klimavennlig hvis minere bruker klimavennlig, fornybar energi. Det skjer allerede, det er bare et spørsmål om tid når den globale overgangen skjer.

Det er veldig sannsynlig å bruke vannkraft til mining, for eksempel produserer Norge mye overflødig vannkraft som kan brukes til mining av Bitcoin.

Når det gjelder Ripple (XRP), lovet de å være karbonnett-null innen 2030 og å avkarbonisere offentlige blokkjeder.

Kan kryptovaluta bli 0 verdt i fremtiden? 

Hypotetisk kan det. Spørsmålet er om det vil være en etterspørsel etter kryptovaluta? Svært sannsynlig ja på grunn av egenskapene nevnt ovenfor. Fiat-valutaer kan også være verdt 0 i fremtiden. De mister faktisk kjøpekraft over tid ettersom de er designet for å være inflasjonære.

Hva kan jeg kjøpe med bitcoin?

Mange ting rundt om i verden. Blant ting å kjøpe med Bitcoin er det billetter, klær, kunst, dagligvarer, forskjellige online-tjenester, utleietjenester, kaffe, drikke osv. I virkeligheten kan du til og med kjøpe eller selge en leilighet hvis den andre parten godtar det, det fins tilfeller. Hva du kan kjøpe med bitcoin, avhenger selvfølgelig av at selgere aksepterer det.

Hvordan vet banken min om det er svarte penger eller ikke?

(Det har stått at man ikke kan kjøpe hus for penger tjent på krypto - medfører det riktighet? I så fall hvorfor?) 

Hovedproblemet for banker er at de trenger å vite opprinnelsen til penger, og i tilfelle med kryptovaluta har de alle muligheter til å finne ut av det. I dag mangler banksystemer verktøy og kompetanse for det. I NBX jobber vi tett med Chainalysis og er i stand til å identifisere om pengene er “svarte” eller ikke. I dette tilfellet bør du kunne kjøpe et hus med penger som kommer fra kryptovaluta. Jeg vil si at det virkelig avhenger av banken og hva de tenker og vet om flidverktøyene som er tilgjengelige.

Hvordan skatter man av gevinst på kryptoinvesteringer? 

I Norge er kryptovaluta skattepliktig. Skatteetaten gir en solid oversikt over hvordan du kan skattlegge kryptovalutaen din. Kort sagt, alle transaksjoner, enten det er mellom Fiat og Krypto, eller mellom forskjellige typer krypto er skattepliktige. Hvis du har en beholdning pr. 31.12 så skal dette rapporteres inn som formue. Skattemeldingen er også oppdatert slik at det er enkelt å legge inn tallene. Hvis du har mange transaksjoner, eller er usikker på hvordan du skal gjøre det, kan vi anbefale kryptosekken.no.

Hvordan gjør man det rent praktisk, når man vil kjøpe kryptovaluta? 

Oppretter du en konto på NBX må du først verifisere at du er deg, og så gjøre et innskudd.

Når pengene har kommet inn på NBX-kontoen din kan du kjøpe Bitcocin eller Etherium på 2 ulike måter; en limitordre eller en markedsordre. Velger du markedsordre skjer handelen din med en gang. Gjør du en limitordre velger du til hvilken pris du vil kjøpe. Kjøpet ditt blir gjennomført når/om kursen er det du har satt opp i din limitordre.

Jeg har kjøpt kryptovaluta, men hvordan vet man når man bør selge de?

NBX gir ikke økonomiske råd. Når du bør selge avhenger av din strategi. Har du gevinst, men ingen tro på at kryptovaluta er fremtiden kan det være riktig å selge. Har du tro på den type kryptovaluta du har investert i kan det være riktigere å beholde.

Kan vi selv ta det vi har kjøpt av plattformen og lagre det selv eller må det lagres hos nbx?

Ja, selvfølgelig. Teknisk sett lagres kryptovaluta alltid i en blokkjede, og enhver form for forvaring er bare en nøkkel for å få tilgang til pengene dine. Det er flere måter å lagre kryptovaluta på - tredjepartsforvaring eller egenforvaring. Hvis du velger egenomsyn, anbefales det allment å lagre kryptovaluta frakoblet (uten tilgang til Internett). Dette kalles en "kald lommebok". Forskjellen mellom en varm lommebok og en kald lommebok er at varme lommebøker er koblet til internett, mens kalde lommebøker ikke er det.

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.