Kutt månedlige utgifter

sparetips Jun 21, 2015

Ingen liker utgifter og regninger som må betales. Å betale samme regning måned etter måned er skikkelig kjedelig. Men det tenker vi kanskje ikke så ofte på?

«Faste utgifter er faste, det er i de variable vi kan kutte», er en sannhet med modifikasjoner. Får du til kutt i de faste utgiftene har du skutt gullfuglen. Da sparer du ikke bare en gang, men hver eneste måned. Så la oss gå igjennom vanlige månedlige kostnader en og en.

  • Husleie. En post du får gjort lite med uten å flytte. Uansett om du leier eller eier vil det være kostnader forbundet med det å bo. Har du enebolig erstatt dette punktet med kommunale utgifter. Er du i pengeknipe kan det være verdt å tenke på hva det kan være å spare på å flytte. Men ikke glem utgifter som følger med flyttingen. Flytter du lengre unna jobb, hvordan skal du da komme deg dit? Men kanskje du har et rom å leie ut? Da får du en som betaler husleien for deg! Det er en stor avgjørelse, så begynn i det små, for eksempel med turister via Airbnb.
  • Gjeld. Det er nok mange som ønsker at denne posten skal forsvinne ut av månedsbudsjettet. Eller er det så unormalt å være gjeldfri at vi tar denne posten som en selvfølge? Å få lavere rente på boliglånet har jeg skrevet om tidligere. Lånekassegjelden kan du be om utsettelse på helt uten grunn. Men med mindre du er i skikkelig knipe vil jeg anbefale deg å bare la lånekasselånet løpe etter planen. Du ønsker jo også å bli kvitt dette lånet, selvom det kan lønne seg å ha gjeld? Jobb hardt for å betale ned all kredittkortgjeld og forbrukslån. Har du så du klarer deg hver måned bør du heller øke disse (midlertidig) faste utgiftene. Når du har nedbetalt disse lånene koster de deg 0 kr i måneden. Det bør være målet! Og det aller viktigste: Ikke la deg friste til å ta opp mer av denne type gjeld. Ikke kjøp på avbetaling, og betal kredittkortregningene i sin helhet når de forfaller. Ja, jeg vet det er lettere sagt enn gjort, men om målet ditt er å opparbeide en formue, må pengene brukes mer fornuftig.
  • Strøm. Strømregningen kommer hver måned, men det er du som bestemmer hvor stor den skal være. Selv jobber jeg med å redusere strømbruken hjemme hos oss. Det kan du lese mer om her. Du kan også undersøke prisene hos flere leverandører. Det er nok ikke kjempemye å spare, men flere av aktørene lokker med gavekort ved binding eller nytegning av strømabonnement. Det kan være verdt å få med seg!
  • Forsikringer. Har du bil må du ha ansvarsforsikring, men trenger du mer bilforsikring? Ja, mener forsikringsselskapene. Hva mener du? Jeg heller mer og mer mot å fungere som mitt eget forsikringsselskap. Jeg har innbo og reiseforsikring, men kuttet nettopp ut en ulykkesforsikring som har kostet meg tusenlapper i årevis. Skulle jeg havne i en ulykke og trenge behandling jeg ikke får i det vanlige helsevesenet ville ikke denne forsikringen ha dekket det heller. Livsforsikring trenger jeg heller ikke da Mannen helt fint hadde greid å eie leilighetene alene om jeg døde. Uføreforsikring har jeg heller ikke. Jeg har det så romslig økonomisk at jeg ikke hadde hatt noe problem med å dekke ganske store uforutsette utgifter og jeg kunne levd på mye mindre månedlige utbetalinger enn det jeg får i lønn i dag. Jeg velger heller å spare pengene enn å gamble mot et forsikringsselskap som har oddsene på sin side. Alikevel kan jeg ikke råde andre til å gjøre det samme. Hadde jeg vært enslig og hatt barn ville jeg ha vurdert flere forsikringer. Tenk selv, og finn ut hva som er nødvendig for at du skal føle deg trygg. Har du ikke råd til at noe skulle skje, bør du forsikre deg mot det. Sjekk også opp om du har forsikringsordninger via jobb, så du ikke betaler for dobbel forsikring.
  •  TV. Jeg synes det er morsomt at nordmenn klager på NRK-lisensen samtidig som de har nettflix, TV2-sumo, canal digital, HBO og jeg vet ikke hva. Selv har vi ingen kanalpakker eller streaming-abonnementer. Vi ser lite på TV, men koser oss med serier fra tid til annen. Veldig fornøyd med NRK nett-TV, og betaler lisensen med glede.
  • Magasiner og andre abonnementer. Her var jeg «svar skyldig» tidligere, og fikk flere blader hjem i posten enn jeg rakk å lese. Nå har jeg valgt min favoritt, og ønsker meg fornyelse av dette bladabonnementet til bursdagen min hvert år. 
  • Har du papiraviser, vil jeg råde deg til å heller lese aviser på nett. Hvis avisen gjør deg lykkelig beholder du den!
  • Transport. Hvordan er situasjonen din? Hvor reiser du ofte, og hvordan kan du komme deg dit billigst mulig? Har du sykkel, buss og tog i nærheten? Tenk nytt. Kanskje det er nå familien skal selge en bil, og du skal starte å sykle til jobben? En ting er pengene du får for salget, det beste er at du slipper forsikring, veiavgift, bompenger, drivstoff og dyre reperasjoner. Kanskje du må ha bil, men kan bytte den ut med en el-bil. Det gjorde vi, og det regnestykket finner du her. Trenger du månedskort hver måned? Jeg trodde jeg tok så mye buss og t-bane at det lønte seg. Men da jeg kuttet ut kortet sluttet jeg også å kjøre kollektivt på korte strekninger. Penger spart!
  • Telefon. Denne posten har jeg liten peiling på, da arbeidsgiver betaler for min. Det viktigste når det gjelder mobilregningen er å finne et abonnement som passer ditt forbruk. Eventuellt tilpasse forbruket til pakken du betaler for. Surfingen blir dyrere når månedsgrensen er nådd. Koble deg til det trådløse nettet på steder du er ofte, som på skole/jobb, hos venner/familie og på treningssenter og andre steder med gratis WiFi. Telefonen finner selv igjen disse nettverkene, så du trenger kun å knote med nettverksnavn og passord 1 gang.
  • Treningssenter ja. Det betaler jeg for hver måned. Det finnes mange billige sentere, men tenk på hva som passer deg. Liker du dansetimer blir det feil å bytte til et senter som ikke har gruppetimer i det hele tatt. Gjennom jobb fikk jeg rabatt der jeg trener. Sjekk hva din arbeidsgiver tilbyr. Spør også på senteret hvordan du kan få rimeligere pris. Hvis du ikke er der -meld deg ut! Eller betal per gang hvis du kun besøker senteret en gang i blant.

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.