Langsiktighet og gode vaner

planlegging Jun 10, 2015

Da jeg som tenåring sparte halvparten av lønnen min, fikk jeg høre hvor lite de tusenlappene hadde å si, og at jeg heller burde starte sparingen når jeg fikk en ordentlig jobb.

Jeg var heldigvis aldri enig. Jeg vil i dette innlegget, over ti år etter, oppsummere hva denne sparingen har gitt meg.

Prinsippene:spari

  1. Alle monner drar.
  2. Det er viktig å starte sparingen tidlig for å opparbeide seg gode vaner
  3. Langsiktighet og renters renter
  4. Det er den første millionen som er den vanskeligste. Les mer om dette hos pengeblogg.

Mine erfaringer:

  1. Ja, alle monner drar. Hadde jeg ikke spart så lenge som jeg har gjort hadde formuen min vært mindre. Enkelt og greit. Jeg hadde heller aldri fått kjøpt min første bolig som 21-åring uten de 280 tusenlappene jeg sparte opp før jeg startet studiene. Denne leiligheten ble i tillegg en god investering. Jeg hadde aldri sittet med en million kroner på konto etter salget av denne leiligheten om jeg ikke hadde spart tusenlapp for tusenlapp i ungdomsårene, og fortsatt sparingen under studiene.
  2. Det er virkelig noe i dette med gode vaner. Det hadde sikkert vært vanskelig å venne seg til å pusse tenner daglig eller ha på bilbelte om jeg skulle startet med det nå. Det er så naturlig for meg å spare at det skjer nesten automatisk. Penger er ikke til for å brukes opp i min verden. Jeg kjøper fremtidig lykke med mine. Jeg lurer aldri på om jeg skal spare. Jeg lurer på hvor mye!
  3. Uten å forstå rentersrenter-prinsippet blir det vanskelig å forstå den største fordelen av å starte sparingen tidlig. Så jeg prøver meg på en forklaring:Hvert år vil banken gi renter på innskuddet ditt. Etter det første året med sparing, vil saldoen på kontoen være innskuddet + rentene på inskuddet. I løpet av det andre året med sparing vil både innskuddet og rentene fra første år med sparing forrente seg. Etter år to vil saldoen derfor være innskuddet + rentene på innskuddet + rentene på rentene fra første år med sparing. Det er dette som er renters renter.Pengebingen har satt opp fine eksempler som viser effekten av å starte sparing tidlig.
  4. Jeg kan ikke garantere at det er den første millionen som er den vanskeligste. Men jeg kan skrive under på at den andre gikk betydelig raskere! Har man penger kan man bruke disse til å generere mer penger.

For meg er trygghet viktig, og en av hovedgrunnene til at jeg sparer. Det er flere som har kommert med råd av typen: «Hvorfor spare så mye når du kan leve livet i dag? Du kan jo bli påkjørt av en buss i morgen». Jeg lever så absolutt livet i dag! Og jeg skal sørge for at ingen arver gjeld etter meg om jeg skulle være så uheldig!

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.