Lar du disse mytene stoppe deg fra å ville oppnå økonomisk frihet?

fire May 31, 2021

Når det snakkes om FIRE (Financial Independence Retire Early) blir ofte temaet fremstilt veldig sort/hvitt. Jeg hører også mye som er helt feil.

Jeg har tatt en prat med Fredrik Støle om en del ting vi hører om FIRE, som vi mener er myter. Se video nederst i innlegget! 

1. Det er ekstremt

Det høres kanskje ekstremt ut å spare høye summer for å ha muligheten til å eie tiden sin helt selv. Men er det egentlig det? Det må det i alle fall ikke være, og verken Fredrik eller jeg lever på noen måte ekstreme liv. Vi vil også nyte livet, og hadde ikke vært opptatt av FIRE om det var negativt på noen måte. For meg gjør det livet mitt bedre å ha denne bevisstheten om at tid er penger og penger er tid.

Det er heller ikke sånn at man må leve på eksistensminimum for å oppnå FIRE eller når man har oppnådd den økonomiske uavhengigheten. Det bestemmer du helt selv! Det går an å spare til, og ha oppnådd FIRE og samtidig leve luksuriøst.

2. Det er ikke for alle

Fredrik og jeg mener at FIRE er for alle. Å pensjonere seg som 40-åring, nei - men FIRE er så mye mer enn det. FIRE handler om å lage seg så mye frihet og så mange muligheter som mulig. Og det er for alle.

3. Du må jobbe hardt og mye for å tjene så mye som mulig på kort tid.

Det er opp til deg. Sjekk denne lenken for regnestykker på sparerate og tid. Du må absolutt ikke ha høy inntekt for å spare penger til økonomisk frihet. Men høy inntekt gir mulighet til å oppnå sparemål raskere.

4. Du pensjonerer deg når du har nådd ditt FIRE-tall

Det er stor forskjell på å gjøre noe og det å kunne gjøre noe. Å oppnå økonomisk uavhengighet betyr at du kan velge helt selv. I videoen snakker vi om hvordan det vil føles å jobbe når man ikke må jobbe for pengenes del. Vanskelig å se for seg.

5. Måten å oppnå FIRE på er å investere på børsen og regne med 4 % uttak

Det finnes utallige måter å oppnå FIRE på. Investering i aksjemarkedet er bare en av måtene. Du kan også oppnå økonomisk uavhengighet gjennom utleiebolig eller helt andre typer investeringer. Det finnes også hundrevis av måter å skaffe seg nok passive inntekter til at det finansierer livsstilen din. Er det ikke en film der Hugh Grant lever på royalties av en julesang bestemoren hans skrev? Mulighetene er mange, og du må ikke være interessert i finans for å lage deg passive inntekter.

6. Du må sette drømmelivet på vent når du jobber for å oppnå FIRE

Dette tror jeg er en myte selv noen som jobber for FIRE lever etter. Føler du at du må ofre mye og gi avkall på ting for å oppnå økonomisk uavhengighet ville jeg stoppet opp og tenkt på hva som egentlig er meningen med dette, og hva som skal skje etterpå.

Som Fredrik også sier i filmen er vi mennesker gjerne sånn at vi lever litt i fremtiden. "når bare det og det og det skjer, DA skal jeg være lykkelig". Sånn kan det være med FIRE også, men vi tror på å leve drømmelivet allerede nå. Veien er like viktig som målet.

Bruker du høy sparerate(å spare høy prosentandel av inntekten din) for å oppnå FIRE kan du oppnå det raskt. "Problemet" er at regnestykket tar utgangspunkt i at du skal leve på samme sum fremover også. Så er du ikke fornøyd med perioden du sparer til FIRE, blir du ikke fornøyd når du oppnår FIRE heller, mener jeg.

7. Du må lykkes i boligmarkedet, for så å downsize når du oppnår økonomisk uavhengighet

Det er mange måter å skaffe penger til investering/skaffe passive inntekter, og eiendom er kun en mulighet.  Jeg har selv vært heldig med formuebygging i boligmarkedet, men det har egentlig ingen ting å si når det gjelder FIRE-målet mitt, fordi vi skal bo her veldig veldig lenge.

Man må ikke bo i en skoeske eller ha bilen som bopel når man lever FIRE-livet. Det finnes hele familier som er økonomisk uavhengige, og bostandard er bare som med alt annet - det er opp til deg. Jeg velger å bo ganske dyrt, og da er økonomisk uavhengighet litt lengre unna. 

Håper du liker praten med Fredrik, og blir inspirert til å skape ditt drømmeliv. Om du ser på penger som verktøy, istedenfor noe som må brukes, kan du få til mer enn du tror.

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.