Er lavt forbruk eller høy inntekt viktigst for din økonomi?

Feb 26, 2020

Å bruke mindre penger enn det som kommer inn er viktig i en god økonomi.
Men er den beste måten å få til dette på å tjene mer penger, eller å bruke mindre?
Jeg har en klar mening om dette, men du trenger ikke være enig.

I podcasten som du kan høre her snakker jeg om dette temaet.

Hva gjør økonomien vår god? 

Å skape et overskudd hver måned, selv om det er lite, er en viktig del av en god økonomi.

Jeg mener også, at for de fleste av oss, er det bedre(og ofte enklere) å ha lavt forbruk enn å ha veldig høy arbeidsinntekt/ekstra inntekter ved siden av full jobb.

Det kan høres selvmotsigende ut for dere som har fulgt meg en stund. Det er jo ekstra inntekter som har gitt meg muligheten til å spare så mye som jeg har gjort i perioder!

Så la meg forklare.

Økonomien vår består forenklet sett av 3 ting:

Og en av de viktige tingene er inntekt. Vi må ha penger inn for å ha en god økonomi. Penger til det mest nødvendige. Og litt til. Men høy inntekt og ekstra inntekt er ikke mulig for alle. Men for mange er det fullt mulig å jobbe ekstra. Enten i jobben du allerede har eller i en helt annen jobb. Noen kan også forhandle seg til en høyere lønn i dagens stilling. Men å skulle tjene mer og jobbe ekstra vil i de fleste tilfeller gå på bekostning av noe; tid til ting du heller vil gjøre.

Så har vi utgifter. Penger ut. Nesten alle i Norge kan bruke mindre penger enn de gjør i dag uten at det går ut over livskvaliteten. Vi kjøper ting vi ikke trenger, bruker eller setter pris på.

Denne forskjellen mellom hva vi bruker og hva vi tjener er en viktig faktor i økonomien din. Både akkurat nå, og kanskje enda mer i fremtiden.

I podkastepisoden snakker jeg om forskjellen mellom å bruke litt mindre enn det som kommer inn og det å bruke litt mer enn det som kommer inn. Og forskjellen blir fort stor. Å være på riktig side - å ha mer penger inn enn det som går ut - er så viktig. 

Jeg skal lage en podcastepisode om det viktige overskuddet, og hva vi kan gjøre med det snart!

Er det dumt å tjene mer?

Nei, det er ikke dumt å øke inntekten. Fast, eller for en periode, kan det være en god måte å skape seg en bedre økonomi på.

Men hva skjer som oftest når noen begynner å tjene mer?

Det som er vanlig, er å øke forbruket også. Vi bruker mer. Og da får vi ikke denne differansen som jeg snakker om. Dette viktige overskuddet. Og da er kanskje poenget med å jobbe ekstra timer borte?

Og det er en av grunnene til at jeg mer opptatt av å senke utgiftene enn å øke inntektene.

Å bruke mindre penger er bra!

Det er mulig å droppe unødvendige kjøp, redusere "faste" kostnader og månedlige avtaler. Vi har makten til å endre ganske mange ting i vår egen økonomi. Utgiftene er vi sjef over selv. Selv om det kanskje ikke alltid føles slik. 

Men har du vanligvis et overskudd, har du også penger til uventede kostnader, kostnader du ikke visste ville komme.

Å bruke mindre penger til vanlig gir deg en trygghet, og det gir deg muligheter. Muligheten til å bruker litt mer penger når det er noe du virkelig vil bruke penger på. 

Men gjør det noe å bruke opp det jeg har?

Om du bruker 100 % av lønna di har du et overskudd på 0 %.

Bruker du 80 % av lønna di har du et overskudd på 20 %

Fordelen med den siste er at du både sparer 20 % av lønnen til fremtidens deg og at du lærer deg å leve godt på litt mindre penger. Det er enklere å gå ned i levestandard når det er frivillig. Og kanskje merker du også at du går ikke ned i levestandard ved å bruke mindre - den øker! Det er i alle fall min erfaring.

Da har du på sikt muligheten til å virkeliggjøre drømmer, også om de innebærer å gå ned i lønn, eller gjøre noe som er dårligere betalt. Det er muligheter du vanskeligere får om du kun har fokusert på å øke inntekt, og er vant til å bruke mye penger. 

Så for å oppsummere:

Det er ikke galt i å jakte mer penger, så lenge du sørger for å bruke mindre enn det som kommer inn. Men jeg mener mange kan få det bedre ved å heller senke kostnader og forbruk. Det har sin pris å jakte på nye penger hele tiden - start med å ta vare på de du allerede har.

Hør episoden her 

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.