Leie ut på Airbnb

bolig tjene penger Jul 27, 2019

Ved å leie ut på Airbnb tjener vi penger på leiligheten vår mens vi selv er på ferie.

Et tomt hus eller leilighet kan gi en god inntekt. En hytte kan du også fint leie ut på Airbnb.

Nå er det en stund siden vi leide ut til feriegjester sist. Vi hadde nettopp flyttet inn i leiligheten da vi leide den ut en sommer for å finansiere vår egen reise til Santorini. Men så begynte vi å pusse opp, og det har alltid vært minst et rom her som har vært under oppussing. Nå er alt i orden, og leiligheten er igjen et bra utleieobjekt.

Kanskje ligger ikke ditt hus eller leilighet midt mellom Frognerparken og Slottet, med utsikt til Holmenkollen fra terrassen. Men mange av oss lever i det som for andre er ferie. Kanskje du også kan tjene penger på boligen din når du selv er borte?

Du kan også leie ut på airbnb mens du er hjemme selv. I beskrivelsen av stedet ditt legger du inn hva gjestene disponerer av rom og antall senger. Selv har jeg kun leid ut mens vi selv har vært bortreist.

Nå i sommer har vi vært på hytta i tre uker, og det er jo ingen grunn til at leiligheten vår i Oslo skal stå tom! I alle fall ikke når vi nettopp har pådratt oss en stor kostnad.

Krever litt innsats

Det er litt jobb å komme i gang. Det må tas bilder og lage en annonse. Airbnb har en fin app, så du trenger ikke å være innom nettsiden. Du får ordnet alt i appen.

Det er litt jobb å re opp og gjøre klart til gjestene. I etterkant må det vaskes. Det ville vi gjøre så lite som mulig i sommer.  Derfor droppet vi helgegjester og satt minimum 5 netter i appen. Det synes vi det var verdt å dra inn å vaske for. Hytta vår ligger en times biltur fra leiligheten.

Det er lett å legge inn når boligen din er tilgjengelig for utleie, og krav du har til den som skal leie.

Prisen satt vi kanskje litt lavt. Det var i alle fall ikke noe problem å fylle opp utleiekalenderen for ferien. Airbnb foreslår selv en utleiepris når du legger inn opplysninger om boligen din. Vi fulgte forslaget, men kunne sikkert satt opp prisen noe.

4 ulike grupper har vi hatt besøk av i sommer, tre familier og en gjeng voksne tyskere. Det er gøy å lese anmeldelsen de legger igjen når de drar. Alle har vært fornøyde med oppholdet i leiligheten vår.

Lønner det seg fortsatt å leie ut på Airbnb?

I fjor kom det nye skatteregler for korttidsutleie. Mange lurer på hva det gjør med regnestykket.

Jeg synes fortsatt det lønner seg. Vi la som sagt ut med ganske lav pris. Rundt 1 000 kroner per natt for en sentral leilighet i Oslo med sengeplass til 6 stykker.

Totale inntekter (etter at Airbnb har tatt sin andel): 19 904 kr.

Skatten for denne type utleie er litt spesiell. Du betaler ikke skatt for de første 10 000 kronene. Og det er ikke slik at du betaler skatt fra første krone om du overstiger grensen på 10 000 kr. De første 10 000 kronene er skattefrie uansett. På resten av pengene skatter man av 85 % av inntekten. Og skattesatsen er 22 %(kapitalinntekt) i 2019.

For eksempel: Tjener du 100 000 kroner på utleien, skatter du 22 % av 76 500 kr(altså 85 % av 90 000).

Vårt regnestykke for i sommer blir 18 052 kr til oss og 1 852 kr i skatt.

Vår leilighet er ganske stor, så det tar litt tid å klargjøre for nye gjester. Vi bruker 3 timer ca på vasking, og så tar det som regel 1 time i å vente på gjestene, vise dem rundt, svare på det de lurer på om leiligheten og byen vår.

Så inntekten er ikke helt passiv, men lite jobb for 18 052 kroner synes jeg.

Det finnes andre måter å leie ut boligen til feriegjester på, men jeg har selv kun prøvd denne. Det er fint at man får se anmeldelser av gjestene før de kommer, og jeg er fornøyd med at også betalingen skjer via Airbnb. Det føles trygt og jeg har selv ikke opplevd noen problemer.

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.