Mellomfinansieringstabbe

bolig Aug 02, 2019

Mellomfinansiering burde jeg tenkt ordentlig igjennom før. I sommer tapte jeg flere tusen kroner på å være uoppmerksom og treg.

I dag har vi overtatt huset vårt. Det gjør at vi også har lån igjen. Huset kostet 14 millioner kroner. Vi har solgt leiligheten vår for 9,4 millioner. Trekk fra omkostninger for kjøp og salg og vi har et lån på 5 millioner kroner.

Men leiligheten vår er ikke overtatt av ny eier enda. Derfor har vi tatt et mellomfinansieringslån på 9,3 millioner kroner.

Det burde vi aldri ha gjort.

Mellomfinansieringslånet har en høyere rente enn det langsiktige boliglånet. Og det utgjør en del på et så stort lån.

Det hadde vært flere tusen kroner å spare på å heller sette det langsiktige lånet så høyt som mulig, for eksempel 7 millioner(det kunne vi hatt i langsiktig lån i følge finansieringsbeviset) og heller ha mellomfinansiering på 7,3 millioner. Da kunne vi betalt ned 2 millioner på det langsiktige lånet første måneden, så det langsiktige lånet ville blitt 5 millioner kroner også om vi hadde gjort det på denne måten.

Over 5 000 kroner kunne vi spart i renteutgifter bare på 1 mnd om banken og vi hadde satt det opp slik. Vi skal ha mellomfinansieringslånet i maks en måned, så utslaget kunne blitt mye større.

Vi har valgt å beholde sparepengene våres utenfor foreløpig. Det handler om at vi ikke vet hvilke kostnader som vil komme nå med det nye huset. Jeg synes også det er fint å ha stor buffer nå som jeg har startet for meg selv. Derfor bruker vi kun pengene fra leilighetssalget som egenkapital til huset.

Det kunne vi også gjort smartere.

Vi kunne redusert mellomfinansieringslånet yttligere ved å «låne oss selv penger» nå i august. Når vi får oppgjøret fra leilighetssalget i slutten av måneden hadde vi igjen hatt stor buffer.

Disse to tingene hadde jeg ikke rukket å tenke på før jeg satt i banken og skulle signere alle dokumentene. Sent ute og midt i ferien. Jeg skulle tatt ansvar for denne prosessen, men det kom plutselig brått på meg at vi måtte fikse oss et lån. Det angrer jeg så klart på! For den ettermiddagen jeg så forslaget fra banken og dokumentene skulle sendes videre for å ta opp pant i huset og i oppgjøret fra leiligheten var det for sent å endre på lånebeløpene.

Men jeg fikk heldigvis endret på renten.

Da ble kostnaden på tabben min litt mindre, fordi renten på mellomfinansiering også ble satt ned.

Vi endte med nominell rente på 3,75 på mellomfinansieringen. Renten på det langsiktige lånet ble 2,10(effektiv 2,15).

Det ble til slutt et par tusen kroner i tap her for meg.

Så husk på det om du havner i en situasjon hvor du må ta opp mellomfinansieringslån:

  1. Gjør det langsiktige lånet så høyt som mulig for å få mellomfinansieringsrente på så lavt beløp som mulig.
  2. Lån penger av deg selv til mellomfinansiering hvis du har sparepenger du har tenkt å holde utenfor det langsiktige lånet.
  3. Det går an å forhandle ned renten på mellomfinansieringslånet også.

Nå finner du en helt ny episode av Pengesnakk podcast der du hører på podcast.

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.