Jeg har ikke vasket håret siden mars

minimalisme Aug 01, 2020

Det høres kanskje rart ut i 2020, men håret vårt ble faktisk ikke laget avhengig av sjampo. 

De fleste av oss har blitt det, og vasker håret flere ganger i uken. Hvordan er det mulig å slutte?

Hvorfor har jeg sluttet å bruke sjampo?

Etter jeg delte på min Instagram-konto at jeg har sluttet å vaske håret fikk jeg mange spørsmål om hvordan det er mulig, og et par om hvorfor. La meg svare på det siste med et spørsmål:

Hvorfor skal jeg bruke sjampo?

Hvis håret ikke trenger det, og til og med kan se bedre ut uten ser jeg ingen grunn til å bruke verken tid og penger på å vaske håret.

Googler du nopoo finner du lovnader om sunt og glansfullt hår, som vokser fortere og som ikke ser fett ut. Frister det?

Det er deilig å ikke måtte dusje for å holde håret fint, og jeg sparer også noen kroner i løpet av året. For miljøet er det også fint at jeg dropper kjemikaliene. Om det vokser bedre, og blir mer glansfullt på sikt kan jeg ikke svare på enda, men foreløpig ser det veldig bra ut.

Ingen vil ha fett hår

De fleste av oss vasker håret med sjampo fordi vi vil forhindre at det blir fett/ser fett ut. Det er genetisk (tror jeg) hvor mye fett/olje hodebunnen vår produserer, og hvor fort håret ditt blir seende fett ut.

Slutter du med sjampo slutter du også å vaske bort oljen i hodebunnen. Det fører til flere ting, både positive og negative.

  • Håret seende fett ut etter en stund. Dette er en periode du må igjennom om du vil slutte med sjampo. For meg var det ca. 2 uker jeg ikke var fornøyd med hvordan håret så ut, men har lest at det kan ta opp til 6 uker før oljeproduksjonen i hodebunnen tilpasser seg. Etter årevis med sjampobruk har den naturlige oljeproduksjonen blitt høyere.
  • Håret kan bli mer glansfullt, og mindre tørt. Når du ikke vasker bort oljen blir den værende i hodebunnen og håret, og sørger for at håret ikke tørker ut. En naturhårbørste er din venn, for når du grer håret fordeles oljen fra hodebunnen hvor den produseres og ut i tuppene som trenger fuktigheten.

 

Slik gjorde jeg det.

Etter å ha hørt om trenden "no poo"(No shampo), ble jeg nysjerrig på å prøve. Det finnes flere varianter av no poo; noen skyller kun med vann, andre bruker kun balsam og noen erstatter sjampoen med andre ting(som natron og eddik).

Jeg valgte å bare slutte, og å se hva som skjer. Sønnen min har kun brukt sjampo én gang i sitt snart 4 år lange liv, og det funker helt fint for han. 
 
Jeg brukte balsam i tuppene etter et par uker, men har ikke brukt noen produkter i håret siden det. At håret kom til å bli seende fett ut i noen uker var jeg klar over, og starter derfor prosjektet etter nedstengningen i mars når ingen skulle se meg uansett.
 
Det jeg var mest bekymret for var om det skulle lukte og se skittent ut. Jeg har i sommer derfor latt noen heldige testpersoner lukte på håret mitt. Ingen lukt - heldigvis!

Jeg skyller av og til håret i dusjen og passer på å massere hodebunnen. Jeg børster også håret mer enn før, for å fordele oljen fra hodebunnen ut i tuppene.

Jeg har hørt og lest både positive og negative erfaringer med å slutte med sjampo. Har du krøller, kan de bli veldig fine og definerte om du dropper sjampo. Om du trener og svetter masse eller bruker styling produkter kan det være en god idé å fortsette vaskingen ;) Det er opp til både gener og livsstil om det passer for deg, men jeg er i alle fall fornøyd med mitt hår og at det faktisk går så fint å droppe et produkt som sjampo helt.

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.