Nye kostnader på vei!

familie Apr 04, 2016

Aldri før har jeg blitt glad for en gave som kommer til å koste meg penger. Denne gaven kommer til å koste masse, økonomisk sett, men jeg er så glad så glad. Vi håper alt fortsetter å gå fint, og at vi kan ønske dette lille mennesket velkommen i august.

Som blivende mor for første gang er det mye jeg lurer på. Hvor vondt gjør det egentlig å føde? Kommer jeg til å skjønne hvordan jeg skal amme? Hvor stor del av permisjonen skal mannen ta? Er det best å legge babyen på eget rom, eller å dele seng? Spørsmålet som opptar meg aller mest om dagen er dette:

Hvor mye utstyr trenger en baby, og hvor mye kommer det til å koste?

Min første tanke var at et så lite menneske ikke trenger mange ting. Så feil kan man ta…

Statens institutt for forbruksforskning, SIFO, lager et referansebudsjett som viser forbruksutgifter i ulike typer hushold. De har også beregnet utgifter til spedbarnsutstyr. De deler på grunnutrustning, som er det barnet trenger fra det er født og supplering som er en månedlig sum hele det første leveåret til barnet. Grunnutrustning inkluderer ting som seng og sengetøy, mens supplering inkluderer bilsete, barnebestikk etc. Jeg velger å se på det hele samlet.

Grunnutrustning: 21 780 kr

Supplering: 760 * 12 = 9 120 kr

SIFO regner med at minsten også generer andre utgifter i løpet av sitt første leveår(12 660 kroner). Den summen holder jeg utenfor her.

At et så lite menneske krever utstyr for over 30 000 kr hørtes veldig mye ut, synes jeg! Men det var før jeg satt mine ben i en barneutstyrsbutikk.. Da virket summen plutselig ganske liten. Vi falt så klart for den dyreste vogna. Den fant vi ikke brukt noe sted (ny modell) og endte med å slå til på en kampanje der den var nedsatt 25 %. Der forsvant en tredjedel av budsjettet, og jeg forsto at jeg må endre taktikk for å forhindre at dette blir dyrere enn de 30 000 kronene i referansebudsjettet. For vi trenger jo ganske mange saker og ting i tillegg til den flotte vogna.

SIFO går ikke i detalj på hvilket utstyr de har tatt med i sine beregninger. så selv om vi har fått vite hvor mye vi skal bruke, må vi selv finne ut hva vi skal bruke dem på.

Jeg har lest en del på nettet, og spurt mødre rundt meg for å komme frem til listen under.

Her er hva jeg kommer til å gå til anskaffelse av, fordelt i kategoriene «sove og tur», «stelle», «mate», «klær» og «diverse».

SOVE OG TUR

Barnevogn

Innsektnett, regntrekk og parasoll til vognen

Stelleveske

Dyne, dynetrekk, laken og ullteppe til vognen

Vognpose

Bæresjal/bæresele

Vugge m/madrass, dyne, laken og sengetøy

Sprinkelseng m/madrass, dyne, laken, sengetøy og sprinkelbeskytter

Bilsete

STELLE

Stellematte

Kluter og håndklær

Badebalje og termometer

Olje og salve

Bleier, bleiebøtte eller bleieposer

Potte og dosete

MATE

Amme-BHer / Ammeinnlegg / Ammevennlige topper / Brystskjold / Salve

Brystpumpe og oppbevaring til brystmelk

Ammepute

Gulpekluter

Høystol

Smekker/ Skjeer / Tåteflasker/ Tutekopp / Barnetallerken

KLÆR

Bodyer(med sideknepping i de minste størrelsene)

Små luer

Bukser

Sokker

Pysjamaser

Yttertøy og votter

DIVERSE

Lekematte/ Teppe til å ligge på / Babygym

Leker/ Bitering/ Rangle/ Bamse

Barnesikring til vinduer, skap, trapp og stikkontakter

Smokk

I dag er jeg halvveis i graviditeten. Litt tidlig å skaffe så mange ting, kanskje? Jeg tenker som så at det er nå jeg er i form til å løpe rundt etter kupp, foreløpig bruktkupp.

Folk er veldig ivrige etter å kvitte seg med babyting. Vi har dessverre ikke noen rundt oss vi kan arve fra, så Finn.no er min favoritt(som vanlig). Det er mange andre smartinger som leter etter utstyr der, så det gjelder å være rask på labben. Spesielt når noe legges ut under «gis bort». Mange ganger har jeg svart på en annonse med en gang den er publisert, og allikevel fått til svar: «Dessverre – allerede gitt bort.»

Men noen ganger er jeg heldigvis raskest også! Har blitt en slags hobby dette. Gøy å finne klær og utstyr billig/gratis. Det er flere og flere ting her hjemme som viser tydelig at det skal flytte inn et nytt menneske her.

Alle disse klærne har jeg fått gratis! Så mange fine ting som jeg gleder meg til å kle på babyen. I kveld skal vi hente et bæresjal og en badebalje også. Bra vi kjører el-bil, og ikke må betale hver gang vi kjører ut og inn av bomringen! Lurer på hvor mye jeg greier å skaffe brukt, og hva jeg må kjøpe nytt. Det vil tiden vise!

Erfarne foreldre må gjerne kommentere med innspill til utstyrslisten min. Noe jeg har glemt, eller noe jeg absolutt ikke trenger? På forhånd takk!

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.