Pensjon og pensjonssparing er ord du kanskje får litt vondt i magen når du hører?

Du er ikke alene! Mange vet at de burde visst mer om pensjon, men det virker så fjernt og er i tillegg litt komplisert.

Jeg håper du er klar for å høre på podcast! I ukens podcast har jeg nemlig fått med meg pensjonsnerden Beate Engelschiøn som svarer på alt jeg lurer på om pensjon. Episoden er ute NÅ, og du finner den der du vanligvis hører på podcast. Trykk på bildet for å åpne episoden i iTunes.

Pengesnakk Pensjon

Hvordan skal du leve som pensjonist?

Beate forteller at det ikke er sikkert du må spare til pensjon. Og om du må det er det ikke sikkert du trenger å starte enda. Og det er jo betryggende å høre!

Men det er også fordeler med å starte pensjonssparing tidlig. For starter du tidlig har du mange måneder å fordele beløpet du må spare på. Skal du pensjonere deg når du er 65 og starter sparingen når du er 50 har du 180 måneder med sparing. Starter du når du er 30 har du 420 måneder å fordele sparingen på. I tillegg er beløpet du trenger å spare mindre fordi du har flere år med renters rente effekten.

Beate anbefaler å ikke låse pengene du sparer i ung alder til pensjon. Det kan jo dukke om ting du trenger eller ønsker å bruke pengene på før du er i 60-åra. Om du derimot ønsker å låse sparingen til pensjon finnes det er produkt som heter IPS, som vi også snakker litt om i podcasten.

Pensjonssparing er lurt å gjøre i aksjefond, og jeg har tidligere skrevet om hvordan du starter fondssparing.

Hvor skal jeg begynne om jeg vil ha oversikt over pensjonen min?

Beate anbefaler å sjekke hva slags ordning du har gjennom jobb. Sparer arbeidsgiver 2 % for deg eller 7 %? Det utgjør mye over mange år. De som har 2%-ordning må spare mer enn de med 7 %-ordning om de ønsker samme type forbruk som pensjonister.

Vil du vite hva du ligger an til å få i pensjon fra både folketrygd og tjenestepensjon kan du sjekke siden Norsk Pensjon.

Lykke til! Sett deg inn i pensjonsordningene i helgen, så har du en plan for fremtiden, og slipper å føle at dette er noe du skal sette deg inn i «en gang». En gang kan være i dag!

Vil du ha mer av Beate kan du besøke rikere_liv på Instagram og om du er kvinne melde deg inn i facebookgruppen Moneypenny Norge. Der diskuteres aksjer og andre investeringer i tillegg til hverdagsøkonomi og pengebruk.