Planlegge bryllup

planlegging Aug 23, 2019

Jeg elsker bryllup! En feiring av kjærligheten blir aldri feil. Og etter å ha arrangert bryllup selv, vært på mange brudemesser og vært gjest i mange bryllup har jeg noen tips til dere som skal i gang med å planlegge bryllup.

Denne uka har jeg spilt inn en podcast om bryllup og bryllupsplanlegging. Den ligger klar til deg nå, på blant annet iTunesSpotify, og Sticher.

Mine råd til deg som skal planlegge bryllup
 1. Start planleggingen med å definere hva som er viktig for akkurat dere to. Hvordan har dere lyst til å feire deres giftemål?
 2. Finn tidlig ut hvor mange gjester dere vil invitere. Hvem ønsker dere å være sammen med denne dagen? Antall gjester har mye å si for resten av planleggingen. Både med tanke på hva slags feiring som er mulig å få til, hvilke lokaler som er aktuelle og hvor mye bryllupet vil koste.
 3. Sett en økonomisk ramme. Selv ville jeg ha et stort, flott bryllup, som jeg visste kom til å koste. Andre tenker at det er dumt å bruke massevis av penger allerede første dagen av eksteskapet. Det er lurt å sette en totalramme for hvor mye penger dere kan og vil bruke på giftemålet. Bestem også om bryllupsreisen er utenfor eller innenfor dette budsjettet. Når dere har satt et beløp dere kan bruke blir det lettere å vurdere ulike alternativer og prioritere etter deres ønsker og budsjett.
 4. Når og hvor er de neste to tingene dere bør lande. Når du vet hva som er viktig for dere, hvor mye pengere dere vil bruke, sted og dato vil det være mye enklere å bestemme alle detaljer
 5. En stor avgjørelse er type lokale. Vi valgte å ha feiringen på et hotell. Det kan bli dyrere fordi man må kjøpe drikken der, men det valget sparte oss for mange avgjørelser og mange kontaktpunkter. Legger du feiringen i et leid lokale, hjemme eller i telt, må du også ha catering, serveringspersonale, bord og stoler, glass og dekketøy, duker osv. Det er mye å holde styr på. De store fordelene er at du kan velge akkurat den maten du ønsker og at du kan kjøpe inn drikke selv.
 6. Når du skal planlegge bryllup er det viktig å huske på hvem som skal gifte seg og hvem som bestemmer. Det er lett å bli revet med og ville ha alt du ser på Pinterest. I tillegg er det mange som vil ha meninger om bryllupsfeiringen deres. Det er deres bryllup, og dere velger hvilke tradisjoner dere inkluderer og hva dere ikke vil gjøre og ha på deres feiring.
 7. «Det er ikke så farlig». Vi vil gjerne ha bryllupet vårt helt perfekt. Men hva er perfekt? At alt går etter planen? At dere blir gift? At bildene blir fine eller at blomstene er akkurat slik du hadde planlagt? Noe kommer til å bli annerledes enn du drømte om, så det er lurt å ha sagt «det er ikke så farlig», noen ganger. Pust med magen og husk på det store bildet.
 8. Ikke spar inn på mat. Bryllupsfeiringer er lange dager, og som alltid duger ingen helter uten mat. Husk frokost til dere og nok mat til gjestene gjennom dagen.
 9. Be om hjelp. Det er ofte mange som vil hjelpe til. Mitt råd er å gi mange en liten oppgave fremfor å gi mange oppgaver til noen få. Ikke be noen av gjestene om å ta bilder hele kvelden, stå i baren eller ordne musikken, hvis du ikke vet 100 % sikkert at dette er oppgaver de kan tenke seg. Spør i god tid, og ikke overbelast toastmaster og forlovere med oppgaver. De har store nok oppgaver i utgangspunktet. Det er mye som skal skje siste døgnet, og du får ikke tid til å gjøre alt selv. Kanskje noen kan bidra med en kake, hente blomster, pynte kirken eller være sjåfør fra kirken og til festlokalet?
 10. Klær. Klær må dere ha. Smoking kan leies eller kjøpes brukt. Men bryllupet kan også være en fin anledning til å kjøpe en dress du kan bruke mye resten av livet? Når det gjelder kjole er det mulig å gjøre det enkelt eller bruke noe du har, som for eksempel bunad. Men for de fleste er det hvit kjole som gjelder. Og den skal være så fin som overhode mulig. Det kan bli dyrt. Og kanskje er kjole en av de tingene dere prioriterer. Jeg kjøpte en ganske dyr kjole som var brukt en gang før. I podcastepisoden forteller jeg også hvorfor jeg kjøpte en «kjole nummer to».
 11.  Gift dere utenfor sesong er nok mitt beste tips når det kommer til bryllup. Gjestene er ikke på sommerferie, lokalene er ledig, bryllupsfotografene og band/DJ er ikke fullbookede og det går an å diskutere pris.
 12. Gjør ting selv. Alt trenger ikke å være kjøpt inn dyrt. Liker du å lage ting selv er bryllupet en flott anledning. Jeg laget bordkort og bordkart, og printet ut innbydelsene. Hår og sminke fikset jeg også selv, men god hjelp fra venninner.
 13. Gjør reaserch før du booker. Mat, DJ, fotograf, frisør og musiker i kirken er bare noen av tjenestene du kan kjøpe. Et tips for å sikre at de du booker er flinke er å be om referanser fra brudepar de har jobbet med tidligere. Det er også lurt å undersøke priser hos flere slik at du har et utgangspunkt når dere diskuterer pris.

Lykke til med planleggingen av ditt bryllup! Stopp opp i løpet av den store dagen og nyt øyeblikkene.

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.