Hva er sinking funds og hva kan det gjøre for din økonomi

planlegging Mar 15, 2021

Hør intervjuet med Else Langerak, om sinking funds og hva det kan gjøre for økonomien din her(iTunes).

Hva er sinking funds?

Sinking funds er kort fortalt et system som gjør at du har nok penger til å betale utgifter som ikke kommer hver måned.

Tenk for eksempel på strømregningen, og hvor mye bedre det hadde vært å betale det samme beløpet hver måned, istedenfor å få mye dyrere regning om vinteren. Det er akkurat det sinking funds løser for deg.

Hvordan fungerer det?

Se for deg en bunke med konvolutter. Hver gang du får penger inn, legger du matbudsjettet i en konvolutt som heter mat, bensinpenger i en konvolutt som heter bensin osv. Men i tillegg til det som skal brukes samme måned som det kom inn, legger du også penger til strøm, kommunale utgifter, forsikringer og alle andre utgifter som varierer og/eller ikke kommer månedlig. Når regningene så kommer, har du nok penger til å betale dem!

Nå får vel ingen av oss lønnen vår i kontanter, og betaling i kontanter er heller ikke så praktisk. Else forteller i podkasten at hun istedenfor har mange kontoer i nettbanken! Hver gang hun får lønn fordeles pengene til ulike brukskontoer, bufferkontoen og denne listen med sinking funds:

  • Regninger
  • Gaver
  • Katter (til f.eks veterinærutgifter)
  • Barn (her settes barnetrygden og hun bruker herfra til klær, utstyr etc)
  • Jul
  • Kommunale avgifter
  • Strøm
  • Bil

Se på listen som et eksempel, og velg dine sinking funds basert på hva du har og hva du ønsker å fokusere på forbruksmessig.

Hvordan komme i gang med sinking funds?

Når du har valgt hvilke kontoer du skal ha, må du finne ut hvor mye du skal sette inn på hver konto hver måned. 

Sjekk hvor mye du har betalt for strøm det siste året og del beløpet på 12. Da har du ca beløpet du trenger å sette på strømkontoen. 

 Finn ut hvor mye kommunale avgifter, og andre regninger som ikke kommer hver måned koster deg totalt i året, og del på 12.

Sett opp automatiske trekk på lønningsdag, eller gjør det manuelt.

Funker systemet fra første dag?

De første månedene vil det ikke være nok på de ulike kontoene til det som skal betales. Derfor må du følge med mye mer nøye det første halvåret, enn fremover. Starter du en måned strømmen er dyrere enn gjennomsnittet har vært det siste året må du legge til litt. Samme om du starter konto for kommunale avgifter rett før regningen skal betales, eller blir bedt i bryllup og konfirmasjon samme måned du starter med sinking funds. Da inneholder ikke kontoene hele beløpet du trenger. 

Ikke gi opp! 

Etter hvert får du den fulle oversikten, og har fylt på de ulike kontoene en stund. Da fungerer sinking funds som det skal. Tenk på hvordan det føles å ha pengene klare FØR utgiften kommer! 

Hvis du vil ha mer av Else, sjekk ut hennes instagramkonto @berikelse

Podcasten om sinking funds kan du høre her(Spotify).

 

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.