Skattepenger, konfirmasjonspenger og min sparing

Jun 21, 2019
Det er snart helg, og en ny episode av Pengesnakk podcast ligger klar.

En litt lengre episode i dag, hvor jeg svarer på noen av spørsmålene deres. Flere handler om sparing!

Jeg har enda flere spørsmål fra dere liggende, så hvis ditt ikke er med denne gangen, kommer det til høsten.

Første tema denne gangen er ekstra nedbetaling av studielån vs. fondsparing. Dette har jeg snakket om før i podcasten også. Mest sannsynlig vil lønne seg mer å spare penger i fond enn å betale ned ekstra på studielånet.

Men så er det også slik at om du synes det er mer motiverende å betale ferdig for gammel studentmorro, enn å spare i fond, gjør for all del det. Det er også en risiko ved sparing i aksjefond som du ikke har ved nedbetaling av lånekasselånet.

Jeg svarer også på om høyt skattetrekk er en bra sparemåte. Det er det ikke. Og det er det to grunner til. Den første er den lave renten du får. 0,59 %. Og rente får du først fra mars. Det du betaler for mye i januar får du altså 0 % rente på. I tillegg har de fleste av oss en litt annen holdning til penger vi får tilbake på skatten enn penger vi får utbetalt som lønn. Eller er det bare meg som tenker på penger tilbake på skatten som penger til sløsing og ikke penger til sparing?

Derfor anbefaler jeg å heller justere skattetrekket så det er riktig, og heller spare selv på en konto med bedre rente enn 0,59 %.

De eneste jeg vil anbefale å ha ekstra skattetrekk er de som VET at vi ikke klarer å spare selv gjennom året, og som TRENGER en ekstra slump penger til sommeren, og bruker de fornuftig.

Flere spørsmål og svar

Jeg deler også noen tips til hvordan vi kan bruke feriepengene og eventuelt skattepengene som kom inn denne uken på best mulig måte. Litt som jeg gjorde i denne saken.

Jeg gir også råd til studenter med mye penger. Litt artig, da spørsmål fra studenter gjerne handler om at de har for lite.

Hvordan man kan holde oversikt over forbruket sitt og hvordan få høyere rente på sparepengene våre er også tema jeg er innom før jeg svarer en ny konfirmant på om det er lurt for henne å investere i aksjer.

Siste spørsmål i episoden er hvor mye jeg egentlig sparer. Når jeg sier 2/3 mener jeg 2/3 av lønnen fra TINE eller også 2/3 av andre inntekter jeg måtte ha? Jeg finner også frem listen jeg skrev i januar over ting jeg kan gjøre for å klare å spare 350 000 kroner i 2019.

Alltid gøy å svare på spørsmål fra dere om sparing. Takk for tilliten!

Episoden finner du der du hører på podcast. For eksempel her!

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.