Slik får du maks ut av BSU

bolig Aug 17, 2019

Ukens podcastepisode handler om BSU og er ute nå!

BSU er den beste måten for unge å spare til bolig på. Hovedsakelig fordi man kan trekke fra 20 % av spart beløp på skatten, men også på grunn av god rente på kontoen.

Renten i de fleste banker ligger på mellom 3 og 4 % akkurat nå. Mye høyere enn andre sparekontoer. Men så er heller ikke BSU en vanlig sparekonto, og det finnes flere regler man bør vite om.

Totalt kan man få 60 000 kroner i skattereduksjon for å være en flink boligsparer. Det er mye penger, som kommer godt med i et boligkjøp.

Slik sikrer du at du får maks ut av BSU:
  1. Jobb. Ha inntekt nok til at du betaler skatt. Tjener du 75 000 kroner i år er det nok til å få maks ut av BSU i 2019.
  2. Spar i BSU. Du kan spare maks 25 000 hvert år. Klarer du det, kan du trekke fra 5 000 på skatten. Sparer du 5 000, kan du trekke fra 1 000. Sparer du 1 000 kr, kan du trekke fra 200 kr.
  3. Følg med på grensene. I tillegg til at man maks kan spare 25 000 kroner pr år finnes det et tak på hvor mye du kan spare totalt. Tidligere har taket vært 150 000 og 200 000 kroner, og siden 2016 har maks sparebeløp du kan få skattetrekk for vært 300 000 kr. BSU har også aldersgrense. Siste år du kan spare i BSU er det året du fyller 33. Dette gjør at du må spare 25 000 i 12 år før du fyller 34, eller mindre beløp i enda flere år for å få maks ut av BSU. Du bør ikke vente til de siste 12 årene du kan spare. Starter du sparingen med en gang du tjener nok til å skatte, får du flere år med god rente på pengene, flere år å spare på(du trenger da ikke å spare 25 000 hvert av de siste 12 årene) og du har mulighet til å spare mer om maksbeløpene skulle endres igjen.
  4. Ikke avslutt kontoen for tidlig. I fjor kom det en endring som innebærer at bankene kan regne beløpet du har på din BSU konto som egenkapital. Også om du ikke bruker dem til boligkjøpet. Det gjør at du kan fortsette å spare i BSU etter boligkjøp, fortsatt få skattetrekk og fortsatt få bedre rente enn den renten du betaler på lånet ditt. Det lønner seg!
Låsing av pengene på BSU-kontoen ved nyttår

Når vi går inn i et nytt år låses pengene på BSU-kontoen, og beløpet du har spart i år avgjør hvor mye du kan trekke fra på skatten. Det betyr samtidig at frem til nyttårsaften kan du ta ut årets sparing. Det er lurt å gjøre hvis du er under 22 år og ikke skatter nok til å få fradraget du har spart deg til. Grunnen til å spare på BSU kontoen, men så ta de ut før nyttår, er den gode renten. Første uken i januar kan du sette pengene inn igjen på BSU-kontoen. Skatter du neste år lar du pengene stå på kontoen neste nyttårsaften og får skattefradrag på 20 % av det sparte beløpet.

Pass på disse fellene
  1. Som jeg skrev ovenfor – du må skatte for å kunne trekke fra 20 % av spart beløp på skatten. Og du kan maks spare 300 000 i løpet av livet. De trehundretusen må du spare i år du skatter. Derfor er det lurt å IKKE spare noen av de 300 000 kronene i år du ikke skatter. Vent heller til du betaler skatt.
  2. Du kan maks ha 1 BSU-konto 1 gang i livet. Det betyr at om du avslutter kontoen kan du ikke starte en ny. Pass derfor på, om du skal bytte bank, at bankene flytter BSU-pengene for deg.
  3. Pengene kan kun brukes til boligkjøp, nedbetaling av boliggjeld, kjøp av nødvendig tomt eller garasje. Bruker du pengene til noe annet må du betale tilbake beløpene du har trukket fra på skatten.
  4. Sparingen i BSU må ha startet før du kjøper boligen du vil bruke pengene til. Det betyr at om du ikke har startet BSU-sparing før du kjøper bolig, men gjør det dagen etter – kan du IKKE bruke pengene du sparer de neste årene til å betale ned gjeld på boligen din. Så skal du starte BSU-sparing samtidig med boligkjøp, start BSU noen dager før boligkjøpet. Har du allerede bolig og er ung nok til å kunne spare i BSU, må du også vite om denne regelen. Vet du at du kommer til å kjøpe ny bolig(hytte teller ikke, må være bolig du skal bo i) om noen år er det lurt å starte BSU-sparingen. Pengene må altså ikke gå til første bolig, men sparingen må ha startet før kjøp av den boligen pengene skal brukes til.
Hva skjer med BSU-pengene når man blir 34?
  • Det er opp til banken din. Hos alle kan du la pengene stå og de kan når som helst brukes til bolig. Noen banker gir deg en fortsatt høy rente, mens andre justerer ned renten til å bli tilsvarende en sparekonto med en gang du ikke lenger er i BSU-alder.

Hør podcastepisoden her

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.