Slik kommer du deg ut av gjeldsproblemer

Nov 25, 2019

Gjeldsproblemer er tema i podcasten denne uken. Jeg har besøk av Beate Engelschiøn i denne episoden. Hun jobber som økonomisk rådgiver i NAV og har hjulpet mange ut av gjeldsproblemer. I episoden snakker vi om hva som regnes som gjeldsproblemer, og hvordan du skal gå frem for å komme ut av situasjonen.

Uavhengig av om gjelden er stor eller liten er fremgangsmåten ganske lik.

Det starter med oversikt.

For å komme ut av gjeldsproblemer må du ha to oversikter. Du må både ha oversikt over hvor mye du skylder, og hvor mye du har mulighet til å betale på gjelden din hver måned.

  1.  Sett opp en plan for de neste månedene. Hvor store er utgiftene du må ha? Når du nå jobber med å betale tilbake pengene du skylder, hvor mye kan du bruke på det hver måned? Kan du også gjøre noe med inntektene?
  2. Få oversikt over alle penger du skylder. Skriv opp en liste som inkluderer hvem du skylder penger, hvor mye du skylder og til hvilken rente. Sjekk gjeldsregisteret og skattemeldingen.
 

Drukner du i gjeld?

Har du mer gjeld enn du kan klare å betale innen de neste ca. 10 årene, kan det være du kvalifiserer for en gjeldsordning. Beate forteller i podcasten hva en gjeldsordning er, og hvem som kan få det.

Uansett gjeldsgrad kan du ta kontakt med NAVs økonomirådstelefon for hjelp: 55 55 33 39

Lag en plan for nedbetaling, og følg den.

Uansett om gjelden din er et mindre forbrukslån eller mange kredittkort og ubetalte regninger, bør du lage deg en plan for tilbakebetaling.

Står gjelden på deg, er det du som må betale den. Og det lønner seg ikke å vente.

Den effektive renten på pengene du skylder er viktig. Det er renten som avgjør hvor raskt lånet vokser. Lån med høy rente lønner det seg å betale tilbake så raskt som mulig.

Allikevel kan det være fint å starte med de aller minste kravene på listen du har skrevet opp. Da kan du bli kvitt noen regninger og mindre krav allerede de første månedene. Det er motiverende – i tillegg til at det blir mer oversiktlig for deg fremover om du har færre lån.

Betal så ned det lånet med høyest rente først. Mange kredittkort har effektiv rente på over 30 %. Når det første kravet endelig er nedbetalt, fortsetter du med det neste.

Å betale ned dyr gjeld er derfor det mest lønnsomme du kan bruke penger på. Motiver deg selv med å se for deg hvordan livet kan bli i andre enden. Lær deg å like gjeldsnedbetaling. Alle penger du bruker på gjeldsnedbetaling er en gave til fremtidens deg.

Hør podcasten her!

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.