Lag ditt eget verdikompass

Last det ned gratis her

Hva kan verdikompasset gjøre for deg?

Når du tar deg tid til å sette opp ditt eget verdikompass lager du deg en guide som forteller deg når det er riktig for deg å spare penger og når det er riktig for deg å bruke penger.

Med et godt verdikompass får du råd til drømmene dine samtidig som du ikke gir avkall på tingene som gir deg glede i hverdagen.

Det finnes ingen fasit når det gjelder pengebruk. Jeg vil at du skal bruke pengene dine på dine ting og ikke det andre er opptatt av.

Så tenk godt igjennom før du fyller ut: Hva vil du bruke pengene dine på og hvilken pengebruk gjør det ingen ting å kutte ut? Hva er dine store mål?

Du kan høre episode 60 av Pengesnakk podcast for å få vite mer om hva dette er. Link her! 

Prioriteringene på bildet er kun et eksempel :) Det du setter opp trenger ikke være helt sant i dag, men slik du ønsker det. F.eks bruke mer penger på restaurant og mindre penger på snus.

Hvor mye er nok?

Et spørsmål jeg aldri blir lei av og som jeg stiller meg selv ofte. Både når det gjelder småting, som om jeg skal kjøpe meg en neglelakk til, og når det gjelder store ting. Det blir så fort sånn at vi tenker at mer er bedre. Det er jo det vi blir fortalt også? Det er så lett å glemme hva vi egentlig er ute etter mens vi fortsetter å jage etter mer.  Derfor har dette spørsmålet fått en hel rute i verdikompasset. Ikke fordi du trenger å svare på det nå, men fordi ved å stille deg selv spørsmålet ofte lærer du å bli fornøyd med det du har, sparer penger og blir mer fornøyd.

Trenger jeg virkelig et skjema for å klare å bruke pengene mine i tråd med mine verdier? 

Jeg vet ikke om du har lagt merke til det selv, men vi kan raskt bruke pengene våre slik som de vi omgås med bruker de. Ikke fordi vi så gjerne vil kopiere dem, men fordi det bare blir sånn. Du blir med på cafè i lunsjpausen fordi kollegaene dine elsker luksuskaffe, du hører venner snakker om ferier og du leser om hvilke klær som er riktige denne sesongen.

Det er enklere å følge strømmen enn å ta egne valg. Kaffe på termos, staycation og kapselgarderobe er eksempler på aktive valg jeg tar for å handle i tråd med mine verdier.

Noen liker å bruke ekstra penger på en fin ferie, mens andre liker å bruke de pengene på å kose seg litt ekstra i hverdagen Det er ikke noe rett og galt, men ha som mål å bruke pengene dine slik du synes de gir deg mest. Det er det verdikompasset hjelper deg med.

 Hvordan lage et verdikompass?

Jeg har laget et oppsett du får tilsendt på mail om du legger igjen e-postadressen din under, men du kan også lage ditt eget i almanakken din eller på et A4-ark.

Så fyller du i så mye du vil i hvert felt:

Prioritert

 • Hva vil du at livet ditt skal inneholde mer av?
 • Er det noe spesielt du er opptatt av? Hund, planter, interiør osv.
 • Hva er det beste du vet å bruke penger på?

 Ikke prioritert

 • Fyll opp alle de tingene du ikke ønsker å prioritere å bruke penger på
 • Ha gjerne mange punkt på denne lista, fordi du ønsker å bruke mer penger på punktene du har satt opp under «prioritert» eller spare til de store målene dine
 • Fyll opp både store og små ting

Mål

 • Hvilke mål har du i livet? Penger er et verktøy vi kan bruke for å oppnå drømmene våre
 • Ønsker du å bli kvitt forbruksgjeld?
 • Sparer du til bil?
 • Drømmer du om å reise mer?
 • Sett opp store drømmer! Hva er det du egentlig vil med livet ditt?

 

 Jeg håper du fikk lyst til å sette opp ditt verdikompass. Det får deg til å tenke litt annerledes på pengene dine. Bruk dem for å nå målene dine, og prioriter bort så mye du kan for å ha nok igjen til det du ønsker å prioritere.

Skriv ut gratis skjema

Legg igjen e-postadressen din her, så sender jeg deg et verdikompass til utfylling med en gang.