Prosjekt 333 oppdatering

minimalisme Sep 22, 2017

I noen måneder nå har jeg drevet med prosjekt 333. Et prosjekt som går ut på å kun ha 33 plagg i garderoben hver årstid. Det føles befriende på så mange måter!

Før første runde tømte jeg klesstativet mitt og hang opp de plaggene jeg ville bruke de første tre månedene av prosjektet. Jeg har i tillegg til klesstativet en kommode der jeg har undertøy, sokker, nattøy og treningstøy. Tingene i kommoden teller ikke som en del av de 33. Alt som ikke skulle brukes i løpet av tremånedersperioden havnet i esker i boden. Det er fint å fysisk flytte tingene som ikke skal bruke til et annet rom. Da blir det lettere å holde seg til de 33 plaggene. Sko og ytterklær skal også telles, så jeg kom ganske raskt til 33. Giftering og smykker som alltid er på teller ikke, men ellers må alt tilbehør telles med.

Den første tremånedersperioden var i vår og den gikk veldig fint. 33 er faktisk ikke et så begrensende antall som det først høres og ser ut. Jeg var forberedt på å like denne utfordringen og det gjorde jeg også! Av fordelene jeg forventet var det spesielt tre jeg fikk kjenne på;

  • Går raskt å kle seg hver morgen, når man slipper å velge fra et stort utvalg
  • Det blir ryddig
  • Enkelt å legge på plass tøy etter vask. Alt henger samme sted

Jeg slipper å tenke på hva jeg skal ta på meg, hva som passer meg eller hva som passer sammen. Når klærne er vasket henger jeg dem rett på stativet på kleshengere. Det fører også til at det blir mer ryddig, og jeg sparer tid på å ikke måtte først henge opp klærne på en snor for så å brette dem og legge dem i en skuff.

I tillegg var det deilig å aldri måtte tenke hvordan jeg så ut. Jeg vet jo at klærne jeg har fremme funker. Jeg tror utstrålingen har mye mer å si enn de faktiske klærne. Er man usikker på klesvalget skinner denne usikkerheten igjennom. Derfor er dette prosjektet så deilig. Jeg slipper å tenke så mye over klesvalg i hverdagen.

Jeg slapp også å vurdere om jeg trengte noe nytt, hvilke butikker som hadde salg etc. Jeg hadde klærne jeg skulle bruke fremme, og det er en komplett garderobe. Hadde jeg blitt lei kunne jeg bare sett frem imot å kunne shoppe igjen – i mitt eget kleslager.

Så første periode gikk supert. Jeg arvet to kjoler av mamma, som førte til at jeg en stund hadde 35 plagg. Utenom det jukset jeg aldri med tallet og følte ikke at jeg savnet noe.

Men så kom sommeren. Den første perioden på tre måneder var over og jeg dro frem sommertøy. Masse sommertøy. Gamle greier som ikke er fint engang. Telte aldri opp 33 plagg og tok ikke vekk vårplaggene.

Jeg kjøpte meg også tre nye ting. Og det er interessant! Når jeg hadde masse trodde jeg at jeg trengte noe nytt! Da jeg hadde 33 ting fremme var jeg mer fornøyd enn da jeg hadde masse å velge mellom.

Med alt dette sommertøyet fremme ble det bare rot. Jeg la noen ting på hytta for at de skulle fungere som hyttegarderobe, men pakket allikevel med meg klær når jeg dro dit. Så allerede midt på sommeren begynte jeg å glede meg til høsten og en ny runde med prosjekt 33!

Runde 2

I løpet av august har jeg kvittet meg med mye. Jeg har innsett at jeg ikke trenger en kategori av klær som er «kjekke å ha på hytta». Hvorfor skal jeg ikke kunne kle meg i det fineste jeg har på hytta også? Jeg har lagt ut flere ting for salg, bl.a. de fleste veskene jeg eier. Jeg har også innsett at jeg ikke er en skinnjakkeperson og håper på å få solgt jakken jeg trodde skulle bli en garderobefavoritt.

Når jeg valgte 33 ting til vårgarderoben valgte jeg ganske tilfeldig. Denne gangen ville jeg gå litt mer gjennomtenkt til verks. Jeg ville ha klær som lett kan kombineres, og som kan være med i flere antrekk.

DSC_1536 DSC_1538 DSC_1540 DSC_1541 DSC_1544

Jeg tok derfor utgangspunkt i en «uniform» bestående av bukse og skjorte. Jeg hang frem 3 bukser og 5 skjorter. Er det kaldt tar jeg en varm genser over. Jeg har 2 gensere jeg kan bruke til det. Over der igjen kan jeg bruke en av mine to blazere, eller høstkåpen min.

Så valgte jeg kjoler. Jeg elsker kjoler, og jeg har valgt ut 5 som får plass i garderoben min. De to genserne jeg allerede har nevnt kan brukes over dem. Samme gjelder for blazerne og høstkåpen.

De fem skjortene kan også brukes sammen med et skjørt jeg har.

Skjørtet kan også brukes med bluser (jeg har valgt ut 3). En av blusene kan brukes til 2 av buksene, og alle blusene kan brukes med skjørt nummer 2.

De siste puslespillbitene er to t-skjorter. En hvit og en grå. De kan brukes til alle 3 buksene og begge skjørtene. Jeg kan også bruke disse på jobb med blazer over.

Jeg valgte tre par sko, et skjerf og to vesker.

Da kom jeg til 31. Det gjør at jeg kan plukke frem to ting til fra eskene mine om jeg savner noe. Denne runden var det også enklere å kvitte seg med ting for godt. Hvis de ikke var blant favorittene mine i vår og ikke ble hengt frem nå, hvorfor skal jeg da ta vare på dem? Så kleslageret mitt på boden har blitt mindre. Og jeg savner ingen ting.

Fordi jeg er så fornøyd med dette minimalistiske klessystemet vil jeg gjerne utfordre deg til å prøve det samme. Plukk ut 33 plagg du vil bruke de neste 3 månedene, og pakk vekk resten!

Ønsker dere lykke til og ser frem imot å høre hvordan systemet fungerer for dere.

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.