12 økonomiske nyttårsforsetter for 2024
Jan 11, 2024Godt nytt år. Her kan du høre årets første episode av Pengesnakk podcast:
12 økonomiske nyttårsforsetter
Nyttåsforsetter har et dårlig rykte. Og ikke ufortjent skal vi tro undersøkelser som er blitt gjort. Kun 10 % av nyttårsforsetter holder etter 10 mnd. Gjenomsnittslengden for et nyttårsforsett er visst bare 3 måneder. Jeg synes allikevel vi skal tenke på hva vi har lyst å få til med økonomien vår i 2024. Det må jo være bedre å ha en tanke om hva vi vil klare, enn å ikke gjøre det? Vi skal se på strategier for å holde på nyttårsforsettene våre nederst i dette blogginnlegget.
Her kommer først 12 økonomiske nyttårsforsetter. Velg bort, legg til, men ikke ha 12 økonomiske nyttårsforsetter. Har du lyst til å gjøre alle disse legger du en månedsplan og starter med 1 i måneden.
1.Tjene mer
Den har jeg faktisk høyt oppe på min liste. Siden 2021 har jeg tjent mindre og mindre for hvert år, og det ønsker jeg å snu. Det matcher ikke helt med utgiftssiden og sparemålene mine å tjene mindre og mindre.
Jeg vil at du skal være spesifikk her. Hva er inntjeningsmålet ditt (i antall kroner)?
Så må vi finne ut hvordan du skal tjene disse pengene! Begynn med å skrive ned hva du kan, vet, har og det du liker å drive med.
Har du skrevet en liste? Bra - da forsetter du idémyldringen din med å skrive ned så mange gode og dårlige idéer du kommer på rundt det du kan, vet, har og liker. Så velger du en av idéene dine og starter jobben mot inntjengngsmålet ditt.
Det er så lett å tenke "det er enkelt for henne fordi....", "hadde jeg bare hatt....., så kunne jeg...." Sannheten er at det finnes muligheter for oss alle. Fokuser på de mulighetene, ferdighetene, kunnskapen og alt det du har tilgjengelig og IKKE fokuser på det du ikke har muligheten til.
2. Spare mer
Gjengangeren når jeg spør følgerne mine hva målet er for det neste året. Og jeg heier så klart på at du skal spare mer. Jeg elsker at du vil det. Men også her må vi konkretisere for å øke sannsynligheten for at du får spare mer. Og det første vi må definere er "mer enn hva?"
Skal du spare mer enn kompisen din? Mer enn du selv sparte i fjor? Spare litt mer? Mye mer?
Her ville jeg spesifisert så mye som mulig. Og i tillegg til ditt store nyttårsforsett “spare mer”, lage en konkret plan. Hvor skal pengene spares(BSU, bufferkonto, feriesparing eller noe annet?)? Hvor mye skal du spare i januar og hvordan skal du få det til? Hva med i februar (du blir vel med på #frossenfebruar så den måneden klarer du sparemålet ditt lett). Hva med mars da? osv. Når skal du spare hvor store summer og hva skal det bli totalt?
Har du ikke en bufferkonto enda er det et perfekt nyttårsforsett å fylle opp den!
3. Betale ned gjeld
Denne er til deg som skylder penger du ikke er ok med. Om det er til en ekskjæreste, mammaen din, saldo på klarna som du hater på grunn av de høye rentene. Kredittkortet ditt. Den saldoen skal være null hver eneste måned før du vurderer å investere en eneste krone eller sparer til noe gøy (dette er det eneste jeg er streng på - jeg lover at det egentlig er få pekefingre på denne bloggen). Det ødelegger for din økonomiske fremtid å betale så mye for å låne penger, og dermed for hele din fremtid. For økonomien er med deg hele livet. Sørg for at det er som venn og ikke som fiende.
4. Få oversikt
Denne kan handle om mange ting, og det som er bra her at det er ikke "full oversikt over alt som har med økonomi å gjøre" eller ingen ting. Du kan skaffe deg full oversikt over inntekt i dag, matforbruk i morgen, hvor mye det koster å bo der du bor neste uke, og så fortsetter du til du har den graden av oversikt du ønsker.
Det viktigste av alt er å sørge for at det kommer mer penger inn enn det går ut.
5. Regnskap
Budsjett kommer som punkt nummer 10, så jeg har ikke glemt det. Men for meg er regnskap mye viktigere. Og derfor vil jeg foreslå det som nyttårsforsett for deg. Føre regnskap over pengene dine etter hver måned.
Skriv opp hva du har brukt penger på. Du kan skrive det opp fysisk i en bok eller legge det inn i et dokument på PC. Jeg bruker google sheets, og legger inn forbruket vårt hver måned. Regnskapet gjør at jeg kan se akkurat hvor mye penger familien min bruker på mat, hvor mye ferien kostet oss etc. Det gjør at vi kan følge med på at utgiftene er mindre enn inntektene.
Et regnskap er ikke nødvendig for en god økonomi, men det er et godt verktøy. Fører du regnskap ser du også hvor det er potensiale for innsparinger. Du får se alle summene du har brukt svart på hvitt en ekstra gang og også totalen per kategori. Du velger selv hvor mange eller få kategorier du ønsker å ha.
6. Shoppestopp
For å lykkes med en shoppestopp må du ha klart definert hva som er målet med min shoppestopp, og alle viktigst: Hvilke ting er det shoppestoppen gjelder for. Er det ting til hus og hjem du har shoppestopp på? Ikke kjøpe nye klær? Du kan også velge deg en utfordring som f.eks Fremtiden i våre henders #5plagg-utfordring
7.Hev kunnskapsnivået ditt
Jo mer du vet, jo enklere er det å ta de riktige valg. Hva med å lese en pengebok, høre flere pengepodcaster eller ha som nyttårsforsett å google alle økonomiord du hører, men ikke forstår gjennom året? Snart er det også mulig å melde seg på Pengeplanen - det digitale kurset for deg som vil bruke pengene som et verktøy til å leve ditt drømmeliv.
8 Forbedre ditt pengetankesett(money mindset)
Jeg har kanskje ikke brukt det ordet her inne før, selv om podcasten og bloggen min handler mye om akkurat dette. Ditt pengetankesett handler om hvordan du tenker og føler om penger. En ting er jo kunnskap om penger. Som vi snakket om i forrige punkt. Men om du har prøvd å lese deg opp, lære, men økonomien din står fortsatt på stedet hvil - da kan det være ditt pengetankesett du må jobbe med. For hvilke tanker og følelser du har om penger påvirker i stor grad de økonomiske avgjørelsene du tar.
Man sier gjerne at folk enten har mangel- eller overflodstankegang. Kjenner du deg igjen i en av dem? Vet du at det finnes endelig med penger, det lages stadig mer og at det er lett for deg å få tilgang på penger og at de flyter? Eller tenker du at det aldri er nok penger? I alle fall ikke til deg?
Har du negative tanker om penger eller er pengetankene dine stort sett positive? Er rike folk slemme? Hva er dine pengeminner fra oppveksten? Tenker du at jo mer penger andre har jo mindre er det igjen til deg?
Jeg tror de fleste kanskje er et sted mellom. Jeg er ikke der at jeg tenker at om jeg bruker pengene jeg har nå kommer det snart inn mer og at det ordner seg. "Jeg tiltrekker meg penger som en magnet" Nja.
Da tenker jeg at jeg må ordne det. Og jeg er heller ikke der at jeg klarer å se at det ikke alltid er hard arbeid som fører til penger. At det noen ganger kan være enkelt å tjene penger.
Så jeg har masse å gå på her jeg også. Tenker at det beste for økonomien min er å holde hardt på lommeboka. Men jeg er veldig positivt innstilt til penger og tenker på dem som en muliggjører. Og jeg tenker ikke at rike folk er slemme. Penger gjør deg på en måte bare mer til den du allerede er. Du blir ikke slem av å ha penger. Men er du allerede slem blir det forsterket for du kan gjøre mer slemme ting når du har mer penger. Men det funker også om du er snill. Tenk på å gi 1 % av det du eier til veldedighet? Jo mer du har, jo mer gir du - og du finner sikkert ut at du kan gi mer enn 1 % også når allt grunnleggende er i orden. Tenk på din rauseste venn. Hva ville han eller hun, hen - gjort om den personen ble styrtrik i morgen. Hva ville du gjort? Blitt slem? Penger er ikke ondt i seg selv selv om penger har blitt brukt og fortsatt brukes til slemme ting.
Så ditt nyttårsforsett i år kan kanskje være å forbedre ditt money mindset i 2024?
På vei til Kypros leste jeg en bok som het “you are a badass at making money” og den fikk meg litt til å begynne å tro på sånne her ting.
Trykk på bildet for å bestille den (affiliatelink)
9. Pensjonssparing
Forstå det! Lær deg de tre delene pensjon består av og prøv å sett deg inn i hvordan det er å være 70 år. Hvordan vil du ha det? Hvilke muligheter vil du ha når du er 60? 65? 70? Har du råd til det? Hvor mye sparer arbeidsgiver for deg? Begynn å spare selv?
Legg en plan. Pensjonssparing er lett en sånn “det må jeg ta tak i en gang”. Tenk å heller se tilbake og kunne si “I 2024 fiksa jeg bare alt med pensjon og la grunnlaget både kunnskapsmessig og sparemessig”. Begynn på minpensjon.no og det som gjelder DEG. Du trenger ikke vite alt om alle typer pensjon. Er du offentlig ansatt trenger du ikke å lære deg hvordan pensjon fungerer i det private næringslivet. Og motsatt.
Se hvor mye du har opptjent hos folketrygden og hvor mye du ligger an til å kunne få utbetalt når du når pensjonsalder. Har du råd til å slutte å jobbe når du er 65? Hva kan du gjøre med pensjonssparingen arbeidsgiver gjør for deg? Kan du flytte den til et sted der det er rimeligere? Kan du øke aksjeandelen om du er ung? Eller skal du begynne å ha mindre i aksjemarkedet nå fordi du normer deg pensjonsalder?
Hvordan skal du leve når du er pensjonist? Hvor mye må du spare selv for å kunne ha den pensjonisttilværelsen du ser for deg?
10. Budsjett
Lag en plan for forbruket ditt. Det kan være for alle kategorier, eller begynn med en kategori, som f.eks mat. Det kan være fint å føre regnskap i noen måneder før du lager budsjett. Da kan du bruke de samme kategoriene og vet hva du pleier å bruke.
11. Investere
Her kan målet ditt være å komme i gang med dine første hundrelapper, begynne å investere mer jevnlig eller å øke beløpene du investerer. Det gøye med investering i aksjefond er at du kan gjøre hele denne jobben nå i januar. Åpne en aksjesparekonto om du ikke har en allerede, og lag en fast spareavtale. Da investerer du hver måned fremover. Helt uten å måtte tenke på det.
12. Lag deg motiverende mål
Jeg håper jo du kan få alle målene her til å bli motiverende, men det jeg mener her er mål som å "spare til motorsykkel" eller "sommerferie med familien". Lag en plan og sørg for at målet er så motiverende at det faktisk blir gøy å spare!
Tips til å nå ditt økonomiske nyttårsforsett
- Finn ut hvordan du skal holde øye med målet ditt. Skal du fargelegge en spareballong hver måned, føre beløp inn i Excel eller ha en sengepartner som holder deg ansvarlig gjennom året?
- Skriv målet ned et sted du ser det ofte. F.eks i din Pengesnakk planlegger 2024? ;) Eller på innsiden av klesskapet ditt eller på speilet på badet.
- Planlegg for alle de små stegene du må ta for å nå målet ditt, ikke fokuser kun på hovedmålet, men del opp i delmål.
- Skriv målet på en måte som gjør at du kan si i desember om målet er nådd eller ikke. F.eks var mitt lesemål i fjor ikke "lese masse", men "lese 50 bøker".
- Prøv å gjør nyttårsforsettet ditt om til en vane. Gjør den tingen du skal (f.eks smøre matpakke) så mange ganger at det til slutt føles rarere å dra på jobb uten matpakke enn med.
- Ikke ha for mange mål. Fokuser på 1-3 mål du virkelig vil nå.
- Vit at du ikke trenger motivasjon. Du trenger bare å gjøre det.
- Målet ditt må være realistisk, men ikke så enkelt at du når det uansett (da trenger du ikke ha det som et mål).
Lykke til!
Vil du ha mer Pengesnakk?
Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.
Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.