10 ting du må tenke på før jul

planlegging Oct 21, 2018

Om to måneder er det jul igjen og det har jeg startet å tenke litt på. Det er ingen hemmelighet at jeg elsker førjulstiden. Jeg vil at vi alle skal nyte feiringen uten å blakke oss eller bli stressa. Derfor har jeg laget en liste over ting og tang, slik at både du og jeg kan starte tidlig og gjennomføre på en hyggelig måte.

  1. Adventskalender. Det er 41 dager igjen til første desember, så om noen er så heldige at de skal få kalender av deg, bør du starte planleggingen av denne nå. Jeg har ikke bestemt enda om jeg skal lage kalender til sønnen min, men vurderer pakkekalender med småting som refleks og andre ting han trenger fremover samt noen dyrefigurer og bøker til lesestund! Kjøpte en hel pose med barnebøker på loppemarked i dag, så har masse å pakke inn allerede!
  2. Hvor skal du feire jul i år, og med hvem? Snakk med familien, og få planlagt dette, så vet alle tidlig hva de har å forholde seg til. Da kan man fordele oppgavene på selve julaften, så alle får kost seg, og ikke en blir sittende alene med ansvar for alt.
  3. Julevask. Dette er ikke det jeg prioriterer aller høyest, men jeg skal skrive en liste over de områdene jeg vil ta ekstra før jul. Det er ekstra tilfredstillende å gjøre husarbeid når man i tillegg kan krysse av på en liste!
  4. Julekort. Hvem skal få? Når skal det sendes? Skal dere til fotograf? Book nå!
  5. Gaver du vil gi. Hvem skal få gave, og hvor mye skal den koste? Jeg skriver listen inn i listeboken min, men har også notater på mobilen. Der kan jeg notere inn ting når jeg kommer på noe smart, eller har fått vite hva noen ønsker seg. Skal du kjøpe gaver på nett må du være ute i god tid. Husk alltid å benytte nettbutikkenes rabattordninger. Jeg har en regel om å ikke gi bort noe som er søppel om to år. Så enten skal det vare lenge, eller kunne konsumeres. Opplevelser er også en fin ide, men da må du som giver sørge for at opplevelsen finner sted før neste jul. Kan du lage noen gaver selv? Badebomber, biscotti eller et strikket plagg?
  6. Lag også en liste over ting du selv blir glad over å få, så du har et svar dersom noen spør deg hva du ønsker deg. «Bare finn på noe!» er et vanskelig svar, så for både din og givers skyld, skriv ned noe. Nå utsetter jeg å kjøpe nattkremen min i håp om å få den til jul 
  7. Få oversikt over desember. Er dere flere enn to i familien er det svært nyttig med en familiekalender. Om du ikke har familiekalender til vanlig, kan du teste ut å ha en i desember. Et linjert A4-ark er mer enn bra nok! Det er fint å ha oversikt over alt som skal skje i førjulstiden. Legg inn alle julebord og juleavslutninger, sett av tid til baking, vasking og julegavehandel.
  8. Juleselskap. Har du tenkt til å arrangere noe i adventstiden eller i julen? Sett datoen for grøtfest og gløggselskap, så både du og gjestene får satt av datoen og dere alle har noe å glede dere til.
  9. Mat. Spis opp alt du kan fra fryseren frem mot jul. Da sparer du litt på matbudsjettet nå, og du har mer å rutte med til jul. En tom fryser har plass til kransekake, is og ribbe når du kjøper det. Hva skal spises hvilken dag, og hva mangler du av ingredienser til kakene? Jula er ikke så lang som handlevognene før julaften skulle tilsi, og jula er derfor høysesong for matsvinn. Ikke kjøp mer enn du trenger. Da sparer du både miljøet og pengene!
  10. Dekor. Manglet du noe i fjor? Jeg har ikke tenkt til å kjøpe noe julepynt før jeg har sett igjennom esken med juledekorasjoner. Jeg skal først og fremst se om jeg har lys til adventstaken, og har jeg ikke lilla, går det kanksje fint med hvite lys med lilla sløyfe på?

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.