14 tips for en økonomisk høst

sparetips Aug 22, 2022

Nå bruker de fleste av oss mer penger, helt uten at vi har lagt til oss dyrere vaner!

Drivstoffprisene er rekordhøye, mat og andre varer har økt unormalt mye i pris, strømregningene er høyere enn noen gang, og boliglånsrentene fortsetter oppover.

Hva kan vi gjøre for å ikke gå i minus i høst? 

Det er tema i ukens episode av Pengesnakk podcast (episode 136), og du får også tipsene her:

1. Se på forsikringene dine

Forsikring kan være vanskelig å forstå, men husk at du ikke må kunne eller forstå absolutt alt før du tar grep.

  • Start for eksempel med å se på om du har helårs reiseforsikring både gjennom jobb og privat. Det hadde jeg, for hele familien, og kunne si opp de private reiseforsikringene våre. Penger spart!
  • Har du bil er det viktig å sjekke km-stand. Vi forsikrer bilene våre for en viss kjørelengde. Kjører du mer enn det, har du faktisk ikke gyldig forsikring. Sjekk også for å se om du kjører mye mindre enn du betaler for. Da kan du spare penger ved å tegne en forsikring som gjelder for færre kjørte kilometer. Sjekk det neste gang du er i bilen! På nettsidene til forsikringen din vil du se hvor mange kilometer årlig bilen er forsikret for.
  • Ta også en vurdering på om du skal tegne uføreforsikring. Det vil jeg spesielt anbefale til deg som er helt ny i arbeidslivet
  • Og hvis du leier ut, som jeg med hytta, må du være sikker på at din forsikring også gjelder ved utleie.
  • Er du med i en fagforening? En av fordelene en fagforening gjerne skaffer er gunstigere pris på forsikring. Hos meg sparer det meg for over 8 000 kr i året. (Da har jeg kun sammenlignet innenfor samme selskap). Verdt å ta en titt på!

Så selv om du, som meg, ikke skjønner alt med forsikring, så er det verdt å sjekke ut hva du har hvor og om det dekker det du trenger eller ønsker å være forsikret for.

2. Ta med matpakke

Å smøre matpakke hjemme å ta med på jobb og skole istedenfor å bruke mellom 50 og 100 kr i kantina hver dag er smart. Lag deg en vane med å pakke ned rester fra gårsdagens middag, smøre brødskiver samtidig som du spiser frokost, eller lag kjøleskapsgrøt eller andre retter kvelden før.

Har du veldig billig kantineordning kan det lønne seg for deg å spise på jobben, men de aller fleste vil spare penger på å ta med sin egen mat.

Husk også matpakke når du er ute på tur, en lunsj på farten koster ofte mer enn den smaker synes jeg. Ta i alle fall med egen drikke. Selv har jeg alltid vannflaske i sekken eller veska, og er veldig glad for å slippe å betale for vann. 

3 - Skaff så lav rente som mulig på boliglånet ditt

Vet du hvilken rente du har på boliglånet ditt? Vet du ikke betaler du nok mer enn du behøver. 

Rentene øker for alle nå, men hadde du i utgangspunktet en dårlig avtale, er det fortsatt noe å gå på.

Hvordan du kan gå frem for å få lavere rente kan du se her:

Vil du sammenligne renten din med andre bankers rente, kan jeg anbefale denne siden:

https://www.finansportalen.no/bank/boliglan/

Jeg sparer masse penger på å bruke avtalen fagforeningen min har forhandlet frem. Så mye at det lønner seg å være medlem i fagforening kun på grunn av dette!

4. Betal tilbake dyr gjeld

Og med dyr gjeld mener jeg gjeld som har høye renter. Selv om du betaler et høyere månedlig beløp på boliglånet ditt enn kredittkortet, er det kredittkortgjelden som er dyr. Prioriter denne. Av alle ting det er kjedelig å bruke penger er unødvendig dyre renter det kjedeligste!

5. Sett deg inn i lønn og andre goder på arbeidsplassen din

Er du fornøyd med jobben din? Finnes det måter å øke inntekten du får fra jobben uten å bytte bedrift? Kanskje er det stillinger internt du er kvalifisert til som gir det bedre lønn? Har du riktig ansennitet og er alt du har av kurs og sertifiseringer registrert så du er på riktig lønnstrinn?

Er det lenge siden du hadde en lønnssamtale kan du be om en. Levererer du over forventning eller har fått utvidet ansvar uten at det har skjedd noe med lønna? Da har du gode argumenter med deg inn. Husk at grunn til høyere lønn aldri skal være at du trenger mer penger, men at du er lønnsom for bedriften.

Se også på alle fordeler og rettigheter du har på din arbeidsplass. Betaler bedriften internett hjemme, briller, trening og kiroprator for deg? Er dette ting du bruker, sørg for å levere skjemaer som skal inn for at du skal få disse pengene. Husk også alt av reiseregninger og kjøregodtgjørelser. Det er kanskje små summer, men det er ikke riktig at du skal betale jobbens utgifter med ditt private kort.

6. Skaff deg flere inntektskilder

Selv har jeg 10 inntektskilder (5 i firmaet og 5 privat). Skal du også begynne, eller fortsette med, å tjene penger utenfor jobben? Jeg er glad i å ha mange inntekskilder - også fordi jeg vil teste ulike ting. Jeg sier ikke at flere alltid er bedre. Det er så klart mer lønnsomt å tjene 1 million på 1 jobb enn 10 000 på 15 ulike ting, men det føles også trygt å ha flere inntektskilder å spille på. 

Mer om ekstra inntektskilder kan du se her:

7. Ta en vurdering av transportkostnadene dine

Sett opp et regnestykke som viser hva det koster deg å eie bilen eller bilene dine hvert år. Bare å vite det gjør det enklere å ta smartere transportvalg.

Ikke bytt bil i høst uten at det er god grunn til det. Nye biler synker raskt i verdi. Jeg leste et sted at det mest lønnsomme når man trenger ny bil er å kjøpe en som er mellom 5 og 9 år gammel. Gammel nok til å ha gjort unna det verste verditapet, men ny nok til å ikke forvente mange dyre reparasjoner.

Mulig det ikke gjelder helt i Norge, da det er gunstig med elbil her, og eldre elbiler har lavere rekkevidde og må bytte batteri etterhvert.

Uansett er det god økonomi i å ikke bytte bil så ofte som de fleste gjør. 

Å gå fra 2 til 1, eller 3 til 2 biler er det også kanskje tid for. Spesielt hvis bil nummer 2 eller 3 står mye ubrukt. Det koster å eie selv om man bruker bilen lite. Kan den selges har du et ganske bra taxi-budsjett fremover og trenger ikke uroe deg for dyre reparasjoner.

For å kjøre mindre bil (sparer forsikring, slitasje på bilen, kilometerstand og utgifter knyttet til drivstoff og bomring):

  1. Sykle mer
  2. Gå mer
  3. Samkjøre mer (f.eks med en kollega eller to til jobb, og avtal med andre foreldre om kjøring til trening).
  4. Gjør flere ting på samme tur istedenfor å kjøre til kun et mål. Kan du handle/trene/levere pakker på vei til eller fra jobb)
  5. Bruk kollektivtilbudet som finnes der du bor.  

8. Sørg for at pengene dine ikke taper seg i verdi

Dette punktet er til deg som fortsatt har overskudd i økonomien din og sparer en del på konto.

Nå er inflasjonen høyere enn den pleier å være. Det betyr at prisene på ting øker. Når varer og tjenester blir dyrere blir kronene dine på konto mindre verdt. Derfor ønsker vi å investere i noe som vokser i minimum samme takt som inflasjonen. Over tid har aksjemarkedet levert mye bedre enn inflasjonen. Mer om investering her:

Link til investereringsvideoer på YouTubkanalen min: https://youtube.com/playlist?list=PLrr4NzGpynCI0PxM-hnTpg3SGJaf3FXvN

9. Klær og shopping

Du klarer deg uten nye klær i høst, tør jeg å påstå. Har du lyst på nye klær eller trenger noe utstyr er det mulig å låne av noen, ha klesbytteparty/arve eller kjøpe brukt på nettet eller i fysiske butikker.

  • Ikke opphold deg i handlegater og kjøpesentre
  • Gå en tur på biblioteket og les noen fine eller lærerike bøker i høst
  • Innfør shoppestopp i 3 måneder. Definer hva som er lov og ikke lov før du starter.
  • Meld deg av nyhetsbrev og slutt å følge de som er flinke til å selge ting til deg du ikke trenger.
  • Har du stor handlelyst kan du bruke den på å gjøre ferdig julegavene i god tid.
  • Vit at du ikke går glipp av noe ved å ikke "kikke på salget" eller å handle ting du ikke trenger kun fordi det var et godt tilbud. 

10. Selge unna noe

Jeg slutter aldri å bli overasket over hva folk er villige til å betale for, og selv om det ofte er snakk om små summer er det fint å gi tingene et nytt liv hos noen andre. Til sammen blir det også penger av det! I fjor solgte vi 100 ting hjemmefra:

Effekter av #selge100 (noen av dem hadde jeg ikke regnet med)

  1. Du får mindre lyst til å kjøpe nye ting etter å ha gjennomgått den store jobben det er å selge 100 ting
  2. Du synes ikke nye ting er verdt prisen etter å ha blitt vant med 2nd hand-priser
  3. Bruker du tid på å selge og kaste har du mindre tid til shopping og andre dyrere aktiviteter
  4. Du tjener penger
  5. Du får det mer ryddig hjemme
  6. Du gleder andre med å tilby varer de ellers ikke hadde funnet, eller til en lavere pris.

Vil du også bli med på #selge100 kan du laste ned skjema og lese mer her:  https://www.pengesnakk.no/selge100

11. Planlegg hva du skal spise

Et noe kjedelig tips som sparer deg for mye penger i lengden er å planlegge hva du skal spise.

Gjør planlegging av middag, frokost, lunsj og matpakker mens du er hjemme hos deg selv. Da går det raskt å finne på 3 eller 7 eller 10 retter. Da har du har også kjøleskap, fryser og matskap i nærheten, så du kan sjekke hva du har der, og basere dine neste måltider på disse ingrediensene. Handle med handleliste og unngå unødvendige kjøp. 

Dette gjorde jeg i den nyeste YouTube-videoen. Du finner den helt nederst i denne saken. 

12. Skjønnhet og velvære

Jeg vet ikke hvor mye penger du bruker på dette i dag. Jo høyere sum du bruker, jo mer er det å spare på å ta klippen, manikyren, hårfjerningen etc selv. 

13 Strøm

Selv om strømmen er dyr, er det mange ting vi kan gjøre for å redusere prisen på regningen. Faktisk er det når strømmen er dyrest det er mest verdt å gjøre de små (og store) tiltakene.

 For å få lavere strømregning er det tre ting som gjelder:

  1.  Ha den beste strømavtalen og ikke betale for unødvendige tjenester
  2. Bruke mindre strøm (f.eks dusje kortere, kaldere, sjeldnere eller med mindre trykk)
  3. Følge med på prisvariasjoner gjennom døgnet, og legge billading, dusjing og andre ting som trekker en del strøm til tider med lavere pris.

 
14. Planlegg

Planlegging er nøkkelen til en god økonomi. Og da mener jeg ikke nødvendigvis at du må se så mye på tallene, lage budsjett og sånn, men å være litt i forkant.

Er du f.eks litt bekymret for at det sosiale blir veldig dyrt i år, så vær i forkant. Inviterer barnas venner på noe gratis før de blir invitert av dem til lekeland eller annet som koster mer enn du har eller vil bruke på aktiviteter nå.

Det samme gjelder for oss voksne, inviterer til gåtur med termoskaffe før de andre rekker å invitere deg på brunsj ute som koster mye mer.

Planlegg også:

  •  ferien din i tide
  • maten du skal spise og handle
  • klærne barna dine skal ha til vinteren
  • gaver og andre innkjøp

Er du ute i god tid har du mulighet til å lete etter tingene brukt, får tenkt over om de virkelig er nødvendige eller kan vente på et salg.

 

 
Lykke til med å holde pengebruken nede i høst! Her er en liten film av meg som rydder i matskapene og finner frem mat fra fryseren som kan spises.

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.