Hvordan jeg klarte å bli gjeldfri som 30-åring

bolig Apr 30, 2019

Lurer du også på hvordan det er mulig å bli gjeldfri i ung alder?

Hvordan jeg klarte å bli gjeldfri er et spørsmål jeg får ofte. Og da er det viktig for meg å si at det ikke må være et mål for alle. Man kan leve fint med boliglån. Mange ønsker seg til og med lån for å unngå formueskatt og utnytte de lave lånerentene vi har hatt de siste årene.

Hovedgrunnene til at jeg kunne bli gjeldfri i ung alder:

  1. Jeg startet boligsparing tidlig
  2. Jeg prioriterte boliggjelden min. Jobbet mye og hadde høye avdrag hver måned.
  3. Jeg var heldig med kjøp og salg av mine første leiligheter

15 år gammel var målet mitt klart: Jeg ville spare så jeg kunne ha mitt eget hus når jeg ble voksen.

Jeg hadde alltid vært sparsom, så litt penger hadde jeg i sparegrisen min. Fra barnebursdager tror jeg pengene kom fra. Jeg sparte alle kronene jeg fikk til konfirmasjonen til bolig.

Jeg begynte å jobbe som 16-åring, og sparte halvparten av alle lønningene mine. Bakeriet jobbet jeg i hver tirsdag og annenhver helg gjennom hele videregående. Somrene jobbet jeg nesten fulltid, så jeg fikk spart en god sum ved å ha deltidsjobb som ungdom.

Da jeg begynte å studere ville jeg ikke jobbe ved siden av og heller fokusere på skolen. Utbetalingene fra lånekassen var nok for meg. Men da sommeren kom og det ikke var noen utbetaling i juni og juli fant jeg meg en jobb på studiestedet. Det var heldigvis ikke så vanskelig for meg å få jobb når jeg allerede hadde butikkerfaring.

Og siden da har jeg jobbet. Ved siden av studiet hadde jeg flere deltidsjobber. Jeg elsker å jobbe, lære meg nye ting, og å tjene egne penger. Sommerferiene brukte jeg på sommerjobb, og da jeg startet på 3. studieåret kjøpte jeg min første leilighet.

Første boligkjøp

21 år på 32 m2. Jeg elsket den leiligheten. Den var helt perfekt! Og jeg hadde råd til å kjøpe den uten å ta opp lån. Det var i et gammelt hotell – bygget om til et borettslag, med lavt innskudd og høy fellesgjeld. 280 000 kr var det jeg betalte for å få flytte inn i leiligheten og fikk da et lån i borettslaget på ca. 800 000 kr med på kjøpet.

lise leilighet ås

Det var dyrt å bo der.  Når renten ble høyere under finanskrisen kostet det faktisk mer i husleie enn jeg fikk i studielån hver måned. Heldigvis jobbet jeg på butikken ved siden av, passet barn og tok også småjobber på universitetet og fikk det til å gå rundt.

Da jeg var ferdig som student solgte jeg leiligheten videre for over 700 000 kr.  Altså hadde den steget 450 000 kroner for meg. Mesteparten i boligprisøkning, men jeg overlot også et mindre lån til nestemann.

Unngikk livsstilsinflasjon

Men før jeg tok sisteåret på studiet jobbet jeg i halvannet år. Da jeg begynte å jobbe var vennene mine fortsatt studenter, og jeg hadde ikke noe behov for å bruke mer penger enn da jeg var student. Jeg skulle jo også tilbake til studenttilværelsen. Dette tror jeg var ganske avgjørende for meg og min sparing. Det er vanlig å øke forbruket sitt drastisk fra lavt som student til høyt som arbeidstager. Men må det egentlig være sånn at vi, bevisst eller ubevisst, bruker mer bare fordi vi plutselig har mer å bruke?

Da jeg hadde studiepause sparte jeg ganske mye ved å fortsatt holde meg til studentforbruk. Jeg hadde full jobb, og solgte Tupperware på fritiden. Og sparekontoen vokste.

Når jeg et par år senere var helt ferdig med mastergraden, kjøpte jeg leiligheten i Oslo. Jeg hadde fått ny jobb og jeg kjøpte den leiligheten jeg hadde mest lyst på. Den betalte jeg 3 200 000 kr for. Det var 200 000 kr under verdivurderingen, så jeg var heldig der.

Lånet mitt var på litt over 2 millioner. I forhold til verdien på leiligheten var ikke lånet skyhøyt, men å ha over 2 millioner i lån synes jeg var mye.

Ekstra inntekt

En fordel med at jeg hadde kjøpt min første bolig tidlig og sparte ved siden av er at jeg hadde råd til å kjøpe en leilighet med to soverom da jeg flyttet til Oslo. Gjennom felles kjente hadde jeg fått tak i en leieboer allerede fra start. Hyggelig selskap og 5 000 kr i ekstra inntekt? Ja takk!

Full jobb og leieboer gjorde at jeg hadde råd til å betale ganske høye avdrag på lånet hver måned. Banken foreslo 25 års løpetid på lånet. Jeg endret til 15 år, og det gjorde at avdragene var på 15 000 kr i måneden.

Så møtte jeg mannen min, og vi kjøpte etterhvert en bolig sammen. Vi leide ut min treroms litt, men utleie av bolig er ikke min greie selv om det var lønnsomt. Det er mye som kan skje, og jeg ville heller selge den. Men da jeg ville selge kunne vi ikke selge den fordi det var en byggeprosess på nabotomta som hadde ødelagt noe bygningsmasse på vår tomt. Leiligheten var uomsettelig, så jeg måtte bare vente.

Timingmessig ble det ikke så dumt, selv om det kostet meg litt bekymringer å vente til leiligeheten og fasaden var oppgradert og fin igjen.

Salg av leilighet 2

Da jeg solgte tok budrunden helt av! Leiligheten ble solgt for 4 700 000 kr. 1,5 millioner mer enn jeg ga for den et par år før!

Kun halvparten av gevisten var min, da jeg og mannen min hadde satt opp et regnestykke på at han eide halvparten av «min» leilighet, slik at jeg hadde råd til å eie en god nok andel av vår felles bolig.

Hvorfor jeg ikke eier 50 % av leiligheten vi bor i nå, kan du lese om ved å trykke på linken.

Men selv om ikke hele overskuddet fra leilighetssalget ble mitt, var summen stor nok til å innfri hele lånet jeg hadde. Siden da har jeg ikke hatt boliglån. Så, hvis jeg har regnet riktig, kommer omtrent halvparten av kronene jeg har i denne boligen fra sparing og den andre halvparten fra å ha vært heldig med kjøp og salg av to leiligheter.

pengesnakk kjøkken

Hva kan du gjøre for å bli gjeldfri?
  1. Prioriter. Du blir ikke raskere gjeldfri hvis det ikke er en uttalt prioritering hos deg. Husk at dyrere lån må betales før du fokuserer på boliglån og studielån.
  2. Sjekk rentenivået ditt. Det kan hende du betaler for mye i rente. Undersøk hva du kan få i andre banker, og be banken din sette ned renta di(det er faktisk så enkelt!). Øk avdragene med det du tjener på lavere renter
  3. Øk avdragene litt til, hvis du har en god buffer. Sjekk hvor mye kortere nedbetalingstiden blir og hvor mye du sparer på renter ved å f.eks betale inn 500 kr mer hver måned.
  4. Hva prioriterer du boliglånet høyere enn? Kutt ut en fast utgift og øk avdragene med denne summen også!
  5. Vær kreativ! Kan du leie ut boligen din når du er på ferie å bruke pengene på nedbetaling av lån?

Men husk igjen at det ikke må være mål for alle å bli gjeldfri i ung alder. Det kan fort bli mer lønnsomt å starte fondssparing.

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.